Зміни в трудовому законодавстві: карантин змінює закони

 

 

 

 

Карантин, який буквально позакривав у своїх домівках мільйони українців, стимулював владу внести зміни в трудове законодавство. Тезово зазначимо головні зміни для працівників і роботодавців. По-перше, передбачено підставу збільшення кількості днів неоплачуваної відпустки за угодою сторін у разі карантину.

Отже, відповідно до оновлених норм, неоплачувана відпустка за угодою між працівником та роботодавцем буде надаватися: за сімейними обставинами – строкомне довше як 15 к. дн. на календарний рік; на період карантину –відпусткаможе бути надана на весь час карантину; за заявою працівника; за згодою роботодавця.

По-друге, легалізовано роботу вдома. Так, роботодавець: 1) може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, удома; 2) надавати відпусткупрацівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування за його згодою; Таким чином, робота вдома відтепер може бути ініціативою роботодавця.

За роботу вдома працівник отримує ту саму оплату, що й на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів і механізмів. Стосовно ж норми про відпустку, вважаємо, що вона свідчить про надання зокрема щорічної відпустки та інших відпусток, на які має право працівник, поза графіком відпусток.

По-третє, за ініціативою власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу може змінюватися режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб/

По-четверте,найближчим часом КМУ встановить:

додаткові доплати до зарплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах із ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), в розмірі до 200% зарплати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений у рішенні КМУ про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів;

доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення. По-п’яте, введення карантину, встановленого Кабміном, належить до форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь