30 ідей, чим зайняти дітей на карантині

Багато батьків хвилюються, що робити з дитиною, коли вона стільки часу вдома? Як сказав один татусь «Ідеї закінчились, дитина питає чим цікавим ми будемо займатись тепер, а зараз тільки 10 година ранку!». Дійсно, емоційно важко розважати дитину протягом багатьох днів підряд, а в замкнутому середовищі – складніше в рази. Тому я створила підбірку «30 ідей, чим зайняти дитину вдома». Ці ідеї не тільки полегшать задачу вигадки самих завдань, а й допоможуть дитині розвиватися, мотивують до самостійного пошуку нової інформації і, сподіваємось, зможуть викликати інтерес юних дослідників до оточуючого світу. Отже, поїхали!

  1. Квест «Полювання за призами». Якщо гарно продумати цю гру, можна зайняти дитину на декілька годин. В будинку чи квартирі ховається якась цікава для дитини річ/приз (якщо декілька дітей, можна влаштувати змагання), а в різних місцях (чим їх більше, тим краще) ховаються підказки, як його відшукати. Перша підказка має вказувати на місцезнаходження іншої, і т.д. Вдалого полювання!)))
  2. Відвідування зоопарків онлайн. Багато зоопарків, акваріумів та океанаріумів транслюють своє відео в вільному доступі. Шукайте улюбленців за посиланням.
  3. Домашній театр. Захоплююча гра, в якій можуть брати участь всі члени сім’ї. Поекспериментуйте з одягом і гримом, і зіграйте якусь казку, п’єсу чи мультфільм. Станьте казковими героями на деякий час. Можна навіть зняти відео і за бажанням викласти в інтернет, або залишити собі на пам’ять))).
  4. Ви знали, що поверхню Марса можна досліджувати за допомогою цифрової камери? Ні? Тоді вам сюди:NASA.MARS
  5. Якщо дозволяє розмір будинку чи квартири, за допомогою малярної стрічки можна зробити класики. Це була моя улюблена ра в дитинстві! Корисна для фізичного здоров’я)))
  6. Гра в переодягання. Хай члени вашої родини спробують зіграти один одного. Дочка зіграє маму, мама дочку, тато сина і навпаки. Кожен має побути в ролі кожного. Ця гра сприяє зняттю напруження і створює теплу сімейну атмосферу. До речі, тут можна дізнатися, як тебе бачать інші. Хіба не цікаво?)
  7. Створення генеалогічного дерева. Часто, коли я пропоную батькам цю гру, вони самі дізнаються багато нового про свою сім’ю. Намагайтеся якнайглибше пізнати своє коріння. Це надзвичайно важливо для психіки людини – належність до великого роду. Розповідайте дітям сімейні історії!
  8. Досліджуйте живу природу Африки в теперішньому часі! Захоплює надзвичайно!
  9. Хочеться на прогулянку в парк? Ласкаво просимо на Аляску, в національний парк Деналі!
  10. Займіться йогою або медитацією. Відповідні вправи і навіть відеоуроки можна знайти в інтернеті. Медитація – чудовий спосіб навчити дитину володіти своїми емоціями.
  11. Юний дослідник. Нехай ваша дитина зробить слиз, кінетичний пісок чи солоне тісто. Відео рецептів можна знайти в інтернеті.
  12. Домашній кінотеатр. Сімейний перегляд фільмів, в тому числі документальних, допоможе зняти напругу після складного дня і приготуватися до сну.
  13. Город на підвіконні. Висадіть разом з дітьми декілька рослин (квасолю, цибулю, часник) та спостерігайте за їх розвитком. Нехай дитина сама вчиться піклуватися за рослинами під вашим керівництвом.
  14. Дозволити готувати дитині ту страву, яку вона захоче (звісно, під вашим пильним наглядом!). Це розвине навички самостійності та відповідальності, дозволить дитині відчути себе рівноправним членом родини.
  15. Грайте в настільні ігри: Лото, Уно, Монополія, Поле чудес, Міста, та безліч інших ігор допоможуть дитині розвинути уважність та поповнити знання.
  16. Карта світу. Гра заключається в тому, що ви називаєте дитині країну чи місто, а вона шукає його на карті і дізнається про них нову цікаву інформацію. Можете розповісти самі або скористатись допомогою інтернету. Можна навіть скласти список найцікавіших країн, куди хотілося б поїхати та відшукати про них детальну інформацію.
  17. Пазли, картини за номерами. Такими справами можна займатись як всією сім’єю, так і самостійно.
  18. Творчість. В наш час існує безліч ідей хенд-мейду: виготовлення ляльок-мотанок, аплікації, вишивка, декупаж і т.д. Спробуйте віднайти ту справу, від якої ваша дитина не зможе відірватися.
  19. Гра «Крокодил». Складність потрібно варіювати, основуючись на вік дитини – чим він менший, тим простіші слова. Завдяки цій грі розвивається логіка, артистичність та міміка.
  20. Малювання. Думаєте, ви чи ваша дитина не вміє малювати? Помиляєтесь! Освойте навички правопівкульного малювання, малювання відбитками пальців, за допомогою мильних бульбашок, ватних палочок та ще безліччю способів. Обіцяю, ви будете приємно вражені результатами.
  21. Вгадай, що це? Учаснику зав’язують очі і дають в руки якийсь предмет, а він має вгадати, що це.
  22. Тіні. За допомогою настільної лампи спробуйте руками створити дивні тіні на стіні. Це ціле мистецтво! А також розвиток дрібної моторики)
  23. Колаж бажань. Віднайдіть старі журнали чи газети і створіть сімейний колаж бажань. Необхідний матеріал можна створити також самостійно.
  24. Іграшки з яєчних лотків. Ідеї можна подивитись тут і не тільки)
  25. Підпишіться на Ю-туб канал «Весела наука». Приємністьу тому, що всі ролики цього ютуб-каналу перекладені та озвучені українською мовою, а їх там – дуже багато і на різні наукові теми: з фізики, астрономії, біології, географії та математики. Погодьтеся, що вивчати історію з відеороликів “Світова історія і коти”, “Історія очима курки”, “Як туалет змінив історію” та інших, може виявитися дуже цікавим (і не тільки для дітей).
  26. Влаштуйте сімейні 3D-тури музеями України та світу.
  27. Запропонуйте дитині вести свій щоденник. Можна вести щоденник снів. Але ні в якому разі не читайте, адже це – особисте життя вашої дитини!
  28. «Бінго» по будинку. Корисна гра) Квадрати можуть містити завдання «Прибрати свій одяг», «Почистити зуби», «Скласти посуд» і т.д.
  29. Оригамі. Це мистецтво надзвичайно корисне – воно розвиває координацію очей, математичне міркування, просторові навички, дрібну моторику і розумову концентрацію.
  30. Шахи і шашки. Це – класика жанру. Завдяки цим іграм удосконалюється вся інтелектуально-вольова сфера.

І на закінчення хочеться сказати, що ситуація, яка склалася – унікальна для всіх. І тому діти запам’ятають цей період дуже надовго. Тому не забувайте обіймати їх, цілувати, говорити про свою любов. Якщо у вас є свої ідеї чи поради, чим зайнятися з дітьми в цей непростий час – пишіть у коментарях.

Будьте здорові!

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь