Добре промивати

Якщо ви постійно користуєтеся стайлінгом, то вам недостатньо звичайного шампуню, бо волосся швидко стане жирним. Йому потрібен ще й засіб для глибокого очищення шкіри голови: шампунь-детокс, глина-детокс, пре-шампунь, шампунь-пілінг 2-в-1, інформує Ukr.Media.

Через те, що стайлінг не вимивається, він призводить до закупорювання пор шкіри голови. Створюються сальні пробки, які підсилюють вироблення шкірного сала, швидко роблять волосся жирним.

Такі шампуні також позбавляють коріння від стайлінгу, який накопичується, крім жирності, призводить до провисання пасм та нестачі об’єму. Важливо: пре-шампунем не можна користуватися часто, щоб не пошкодити захисну мантію шкіри і не спровокувати роздратування або навіть лупу. Оптимальний варіант — раз на тиждень або 10 днів.

Не пересушувати шкіру голови

Якщо користуватися шампунем для жирного волосся кожен день, можна спровокувати ще більше вироблення шкірного сала. Більшість таких засобів, крім очищення, підсушують, стягують шкіру, щоб звузити пори, нормалізувати вироблення себума. Але якщо робити це кожен день, то можна пошкодити захисну ліпідну мантію, що точно призведе до надмірної сухості шкіри.

Щоб відновитися, організм буде ще активніше виробляти сальний секрет, а пасма швидше стануть жирними. Користуйтеся спеціальними шампунями раз у 4-5 днів, решта — балансуючими засобами. Вони нормалізують роботу сальних залоз, окрім ретельного, делікатного очищення.

Користуватися не дуже поживним шампунем

Якщо волосся швидко стає жирним, то що робити? Спробувати поміняти шампунь. Якщо за структурою вони тонкі, ослаблені, то живильні засоби з маслами можуть погіршити їх і швидко зробити брудними навіть після миття.

Правильно підібраний шампунь повинен прибирати поверхневі забруднення, залишати відчуття легкості, свіжості, надавати блиск. Також не рекомендується щоразу мити голову шампунем із SLS (содиум лаурил сульфат), так як вони можуть висушити, дратувати чутливу шкіру.

Відмовитися від шампуню із силіконами

Суперечки про шкоду силіконів у складі ведуться постійно, деякі стилісти закликають зовсім позбавлятися від таких засобів.

Ті силікони, які додаються до шампунів, кондиціонерів, пройшли всі необхідні перевірки безпеки і самі по собі не шкідливі. Більше того — вони допомагають боротися з відсутністю щільності, так як огортають кожну волосинку, за рахунок невидимою плівки створюють ефект щільності та густоти. Крім цього, силікони роблять пасма більш слухняними, полегшують розчісування.

Але вони мають властивість накопичуватися: якщо ретельно не промивати пасма, плівка буде ускладнювати шкірне дихання, призводити до сальності.

Користуватися кондиціонером правильно

Позбутися від жирного волосся як наслідку неправильного використання кондиціонеру легко. Не варто наносити його на корені — засіб потрібний, щоб пасма були гладкими, добре розчісувалися.

Під час миття шампунем, лусочки, з яких складається кутикула волосся, піднімаються, пасма стають неслухняними. Кондиціонер повертає все на свої місця, для цього його потрібно нанести по довжині.

Боротися з лупою

Як доглядати за жирним волоссям, якщо є лупа? Варто розібратися в причині. Це грибок, який треба лікувати. Він проявляється підвищеним свербінням шкіри, жирністю від коренів до кінчиків, білим вологим нальотом, який щільно осідає. При підвищеній чутливості шкіри голови також часто з’являється свербіж, відчуття стягнутості, що супроводжуються сухими лусками.

Вони легко розлітаються і осідають на плечах, одязі. Найбільша помилка у всіх випадках — приховувати проблему під обідком, шапкою. Потрібно шукати причину появи, в обох випадках це може бути навіть неправильне харчування.

Скорегувати раціон

Що робити з жирним волоссям в домашніх умовах — ви здивуєтеся, але у першу чергу — переглянути харчування.

  • Велика кількість солодкої рафінованої їжі — одна з причин, чому може з’явитися жирне волосся. Жири в цілому корисні, але якщо це омега, тобто поліненасичені жирні кислоти, вони не будуть закупорювати пори шкіри голови, провокувати надлишкове виділення сального секрету.
  • Якщо це насичені жири, які ми отримуємо разом з булками, тістечками, копченою ковбасою, то сальне коріння гарантоване.
  • Масла корисні і в чистому вигляді, у складі косметики. Але їх слід наносити довше від коренів, можна тільки на кінчики для профілактики посічених кінчиків.

У міру користуватися масками

Якщо маска не призначена для догляду за шкірою голови, то її не можна наносити на шкіру і коріння. Маску потрібно тримати на 15-25 хвилин, щоб компоненти встигли проникнути всередину та подіяти.

Якщо у вас фарбування пасмами або є перехід кольору, то на знебарвлених ділянках волосся завжди більш сухе і пористе, ніж на інших ділянках, маска буде проникати туди гірше й довше. Щоб усі пасма однаково підживилися, стилісти рекомендують кілька хвилин акуратно прочесати маску гребінцем з короткими пластиковими зубчиками. Така форма створена для розплутування, вона не травмує їх навіть у вологому стані.

Маскою не можна користуватися часто, щоб не викликати жирність через перенасичення маслами. Якщо пасма сухі або нещодавно зроблено фарбування, маску можна наносити два рази на тиждень, в інших випадках достатньо одного разу у 7-10 днів.

Не захоплюватися народними засобами

Один із способів, як позбутися від жирних коренів волосся, — користуватися тільки професійними засобами.

Гірчиця, майонез, пивні дріжджі та інші рецепти з «бабусиної аптечки» працювали б, але якби ви жили в селі, не контактували з людьми і не знали, що таке укладальні засоби. Але в сучасних умовах такі рецепти виявляються не дуже ефективними, а деякі з них здатні зіграти проти вас: наприклад, домашні маски з маслами, які неможливо промити, або з цибулею, від яких кілька днів стоїть запах.

Якщо цікавить, як доглядати за жирним волоссям правильно, то, наприклад, використовуйте масло чайного дерева. Воно допомагає при профілактиці лупи, зменшує жирність шкіри голови, надає антибактеріальний, загоюючий ефекти.

Що потрібно взяти

  • 2 ст. л. персикового масла;
  • 5 крапель масла чайного дерева;
  • 2 краплі масла бергамоту або розмарину (воно знезаражує, усуває жирність).

Як правильно наносити

  1. Нанесіть маску на коріння, акуратно масажуючи пальцями.
  2. Вкутайте голову одним або двома рушниками, через пів години двічі змийте шампунем.

Не сушити волосся гарячим повітрям

Часта сушка феном не йде на користь, навіть якщо проводити її з мінімальним температурним режимом та з термозахисним засобом. Але зовсім відмовитися від неї неможливо, так як немає часу, особливо вранці, на те, щоб сушити волосся природним способом.

Знайдіть золоту середину: обирайте фен з режимом іонізації, сушіть пасма на середній потужності. Іонізація дозволяє утримувати вологу всередині, уникаючи їх пересихання. Середній температурний режим не буде активізувати посилену роботу сальних залоз. Тримайте фен на відстані 15 см.

Користуватися стайлінгом правильно

  • Волосся може ставати жирним, якщо, наприклад, наносити мус для укладання, коли вони мокрі. Вони мають бути майже висушені феном: коли залишається легка вологість, потрібно наносити мус.
  • Важливо не плутати мус для надання об’єму біля коренів (він більш легкий, пластичний, не обтяжує навіть тонкі) із звичайною піною для укладки. Її наносять по довжині.
  • Якщо користуєтеся лаком, чим тонкіші і слабкіші пасма, тим менше ступінь фіксації у нього повинна бути. Супер сильні лаки підходять для щільного, жорсткого волосся, в іншому разі вони склеять пасма, а сальності не уникнути.

Не плутати кількість укладальних і доглядових засобів

Про те, що кількість кондиціонера має бути приблизно розміром з волоський горіх, чули багато хто. Але краще орієнтуватися на довжину волосся і свої очікування від укладки. Якщо волосся коротке і перед вами не стоїть завдання «забетонувати» його воском, розітріть на пальцях лише горошину, спробуйте сформувати укладку.

Краще додати, ніж відразу все зіпсувати. Теж саме стосується засобів для догляду: якщо довгі пасма, їм за логікою знадобиться велика порція маски — приблизно пів столової ложки. Але якщо волосся знебарвлене або пересушене, можна додати маску на окремі ділянки, і прочесати їх пальцями.