У Ніжинському краєзнавчому музеї можна відчути запах минулої епохи

 

 

 

 

Травень 1955 р. Біля пам’ятника Гоголю стоїть високий парубок у морській формі з пишним букетом конвалій. Час від часу він поглядає на ручний годинник в очікуванні своєї дівчини. Серце калатає , мов скажене. Все ж таки, не бачив її більше року, але прохання коханої виконав: привіз з Ленінграду подарунок, про який вона мріяла – духи «Ландыш серебристый». Про своє знайомство з улюбленим парфумами співробітникам музею розповіла та сама дівчина, а нині, вже мудра й досвідчена мешканка Ніжина.

Навіть через картонну коробочку можна було відчути запашний, трохи вологий аромат конвалій з ледь гіркуватим присмаком зелені. Але за задумом автора парфумерної композиції, створеної у 1953 р. парфумером Б. Л. Гутцайт, до її складу входив також найбагатший букет з нот жасмину, троянди, іланг-ілангу, фіалки, гіацинта, амбри, мускусу і альдегідів. Парфумери, навіть на даний час, так і не змогли здобути натуральний запах конвалій. Справа в тім, що ця рослина має дуже мізерну кількість ефірного масла і його не вдається отримати методом дистиляції. Але синтетичний аромат дуже добре передає багатогранний запах ніжної конвалії.

Через брак сировини, яка головним чином купувалась за валюту за кордоном, в 1950-ті роки парфумів випускалося не так вже й багато. Головною вимогою до них була наявність стійкого аромату Виробництво регулювалося вимогами Державного Стандарту, тому парфуми виходили якісними. Духи «Красная Москва», «Сирень», «Красный мак», «Шахерезада», «Тет-а-тет» добре пам’ятають радянські жінки.

Цікаво, що вінтажні парфуми навіть і сьогодні здатні створити атмосферу минулої епохи, відчути яку можна, познайомившись з цими унікальними експонатами в Ніжинському краєзнавчому музеї.

Дизайн флакону «Ландыша» був невибагливий, але дівчатам, жінкам подобалась витончена пляшечка з вигравіруваною по всій довжині гілочкою конвалії, яку вінчала притерта скляна пробка. Упаковка парфумів не відрізнялась оригінальністю. Картонна коробочка, в середині якої на шовковій тканині лежали духи, була виготовлена ще на обладнанні 1914 р. Але за великім ґатунком, це не мало великого значення, тому що популярність духів «Ландыш серебристый» була великою, попит на них зростав. І якщо спочатку їх виготовляли на ленінградській фабриці «Северное сияние», то згодом стали випускати і в Миколаєві на парфумерній фабриці «Алые паруса». Так що за 3 карбованці і 30 копійок жінка в 60-70 роках ХХ ст. могла стати щасливою власницею улюбленого аромату.

Л. Кулик, науковий співробітник відділу фондів НКМ ім. І. Спаського
Джерело: NizhynCity
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь