Сьогодні – Чистий четвер: звичаї та традиції

 

 

 

 

У 2020 році Чистий четвер припадає на 16 квітня. Це особливий день для православних християн, адже з цим святом пов’язано безліч звичаїв та традицій.

Так, традиційно християни у Чистий четвер готують свої домівки до приходу Великодня. У цей день рекомендовано прибрати кожен куток своєї оселі. Обов’язково треба помити вікна, підлогу, сходи та вимести увесь бруд.

Чистим четвергом цей день почав називатися після того, як Ісус запросив своїх учнів на Таємну вечерю і омив їм ноги. Цього ж вечора він зазначив, що хтось із його учнів зрадить його. Пророцтво Ісуса справдилося: за 30 карбованців його продав Іуда.

Великодній четвер входить до “Великого тридення”, який складається з Чистого четверга, Страсної п’ятниці та Великодньої суботи.

Що можна робити в Чистий четвер

1.У Чистий четвер треба обов’язково помити своє тіло. Вважається, що вода в цей день володіє цілющими властивостями. Вмиваючись треба промовляти такі слова: “Змиваю з себе те, що на мене напустили, Чистим четвергом знімаю це”.

2.Якщо дівчина не може вийти заміж, то під час прибирання будинку треба пошепки сказати так: “Який світлий і красивий Чистий четвер, так і я буду для всіх прекрасною”.

3.Щоб позбутися сварок у сім’ї, беруть хліб, промовляючи: “Солю, солю, посипаю. Щастя в дім повертаю”.

Що не можна робити в Чистий четвер

1.Не можна готувати великодні страви до прибирання. Спочатку треба повністю прибрати оселю, і лише тоді приступати до випікання пасок чи приготування великодніх яєць.

​2.Залишати немитий посуд до наступного дня не можна, треба все перемити ввечері, щоб заснути в чистому будинку.

3.Після генерального прибирання в Чистий четвер не можна прибирати сміття до самого Великодня, оскільки можна “насипати сміття в очі Христу, що лежить у труні”.

4.Не можна в цей день нічого давати з дому. Також не рекомендується позичати гроші, адже можете з дому віддати успіх та благополуччя.

5.У Чистий четвер не можна ні з ким сваритися та ні на кого не ображатися. Цього дня має бути чистою не лише ваша оселя, але й ваші помисли.

Прикмети у Чистий четвер

– Якщо під час прибирання переставити в будинку меблі, то можна позбутися від фінансових проблем.

– Підстригти своє волосся – очистити гріхи. Тому, якщо у вас є така можливість, можете трішки вкоротити кінчики волосся.

– Якщо під час прибирання знайдете загублену річ – зовсім скоро можете очікувати на успіх.

– Хороша, сонячна погода в Чистий четвер передбачає до кінця весни теплу погоду. Якщо ж цього дня буде падати дощ – холод протримається до літа.

Автор: Квітослава Туз

Джерело: 24tv.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь