В Україні вітрова ерозія може набути катастрофічного масштабу

 

 

 

 

В умовах цьогорічної весни вітри просто зносять висохлий родючий шар ґрунту, натомість, на місці вивітреного чорнозему лишаються пісок та гола порода. Таку інформацію на сайті ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» оприлюднив відділ досліджень з охорони та підвищення родючості ґрунтів ДУ «Держґрунтохорона». Про це пише agronews.ua.

Зазначається, що в умовах атмосферної і ґрунтової посухи, зокрема цьогорічної аномально теплої зими, без сталого снігового покриву, інтенсивного підвищення температури повітря, а також слабкого зволоження ґрунту з осені і критичного вологозабезпечення навесні, та відсутності зімкнутого травостою — посилились руйнівні явища вітрової ерозії.

«Причиною вітрової ерозії, крім несприятливих кліматичних умов, є руйнування зернистої структури ґрунту внаслідок неправильного обробітку та відсутності надійного його захисту. В Україні найнебезпечніші щодо виникнення вітрової ерозії залишалися донедавна степові та деякі лісостепові регіони. У північних та північно-східних районах України пилові бурі трапляються один раз за 10 років. І вже нині це явище ми можемо спостерігати в окрім зазначених, і в центральних областях країни», — йдеться в повідомленні.

На думку науковців, причини цих ерозійних процесів не лише в несприятливих породних умовах, а й у знищенні в минулому ґрунто-закріплюючої рослинності, руйнуванні структури ґрунтів, зменшенні загальної лісистості, недотримання технології обробітку ґрунту та перехід на монокультури. І це, на превеликий жаль, стає дедалі частішим явищем.

Ще однією з причин пилової бурі, є проблема занедбання полезахисних насаджень. Наразі, майже повсюди лісосмуги стають місцями самовільного скидання сміття, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях та умисного вирубування дерев. Для України ця проблема дуже актуальна в усіх областях. Щоб уникнути такого розвитку подій потрібно розвивати мережу лісосмуг, насаджувати нові лісові масиви.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь