Психологи відповіли на актуальні зараз для ніжинців питання

 

 

 

 

В Україні 23 квітня відзначається професійне свято – День психолога. Ці лікарі допомагають впоратися із життєвими негараздами, подолати стреси й депресії. І з кожним роком представники цієї професії стають все більш затребуваними – пише Вікіпедія

Журналісти сайту «Нежатин» поспілкувалися  з професійними психологами. Сьогодні гості нашої редакції, висококваліфіковані фахівці – Микола Папуча та Ольга Євланова

Папуча Микола Васильович – доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та практичної психології   НДУ ім.М.Гоголя.

 

Автор більше 150 наукових праць, в тому числі 3 монографії „Проблеми психології особистісного розвитку” та „Внутрішній світ особистості та його становлення”, „Особистість: розвиток, соціалізація, виховання”. Під його керівництвом захищено 2 кандидатські дисертації, його учні плідно розробляють ідеї свого вчителя в психологічній науці. М.В. Папуча постійно бере участь в конференціях різних напрямків, всеукраїнських та міжнародних, і користується пошаною широкого кола колег. Широке визнання наукової громадськості отримали результати досліджень, очолювані проф. М.В. Папучею (“Психологія особистісного розвитку” та  “Психологія структурування внутрішнього світу особистістю”).

Доброго дня, Миколо Васильовичу. Зараз актуальне питання – пандемія в Україні. Як Ви вважаєте, краще відкласти відчуття «бути щасливим» на кінець карантину чи навчитись відчувати себе щасливими саме тут і саме зараз ?

Вітаю! Хочу сказати, що справа не в щасті –  а в тому, що людина повинна сприймати цю позицію (мається на увазі карантинні заходи) – не як примушення, а як власне рішення кожного.

Люди втрачають своїх близьких і  досить важко це переживають. Також багатьом непросто переживати обмеження. Зараз саме той час, коли людям потрібно спілкуватися з психологами, потрібна фахова допомога.

А самим налаштуватися на позитивне сприйняття світу в умовах карантину можна за допомогою усвідомлення того, що ви можете більше часу проводити зі своєю родиною, більше віддавати сім’ї своїх сил та енергії.

Жителі країни досить часто критикують владу. Як це влипаває на суспільство і чи варто критикувати чи краще змінити своє відношення до цього?

Владу критикують завжди в усіх суспільствах і в усіх країнах. І це не є проблема України.

Будь-яка влада має свої привілеї, інакше – вона б не була владою. Серед її рішень можуть бути як кваліфіковані, так і не кваліфіковані. Але – потрібно мати зважений підхід: спокійну, критичну, тверезу позицію. Також потрібно розуміти, що і владі треба дати час: 4-5 років – це короткий термін для звичайного керівника, не говорячи вже про керівництво країни.

На Вашу думку, сучасна молодь буде більш стійкою психологічно, в порівнянні з попередніми  поколіннями, чи навпаки?

Боюсь, що буде навпаки. Думаю, це буде виглядати так: зовнішньо – будуть  більш впевненими в собі та вільними, а внутрішньо – це покоління людей, які травмонебезпечні.  Не будуть вони сильнішими. (Славних прадідів великих… – авт.)

 

Чи є рецепт «спокою» в умовах постійних потрясінь?

Рецепту спокою в мовах потрясінь немає, тому вони й називаються потрясіннями. Єдине – ясне усвідомлення себе в будь-якій ситуації. Треба, скажімо так, «твереза, холодна» голова. Це можна зробити самому, або з допомогою фахівця.

А ще хочу зауважити, що зараз ЗМІ та соцмережі пересичені публічними постами психологів із низькою кваліфікацією. Це не стільки допоможе, як зашкодить. Людям зараз головне – не піддаватися паніці, і повторю – що це зараз найголовніше. А для того щоб не панікувати  – потрібно бути зайнятим: улюбленою справою, роботою, тощо.

Про що важливо нагадувати собі кожного ранку та щовечора?

Я скажу, не як психолог, а просто як людина. Це той час, коли треба згадувати Бога.

  • що Ви маєте на увазі?

Дати собі звіт, нести в собі іскорку любові. В житті є любов, яка вища за все і завдяки їй відбуваються позитивні зміни в усі віки і часи. Бог є любов.

***

Ольга Євланова – практикуючий психолог, автор і ведуча психологічного шоу «Як бути» на «Радіо Аристократи», ведуча-психолог реаліті-шоу «Один за 100 годин» («Канал Україна “), дійсний член Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії.


У Ольги Євланової більше десяти років тренерської і приватної практики психолога в напрямку когнітивно-поведінкової психотерапії, тілесно орієнтованої, емоційно-фокусованої терапії пар з постійним підвищенням кваліфікації
На сьогоднішній день вона веде психологічне консультування, тренінги конструктивного спілкування і ефективності систем відносин, засновник «Школи здорових дорослих» – вивчення практичної психології, необхідної для життя.
Вивчала психологію і педагогіку, філологію і всесвітню культуру в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя; клінічну психологію в Інституті психотерапії і клінічної психології, тілесно-орієнтовану психотерапію в АНО “Інститут Танатотерапії”.
Ольга Євланова працює з дорослими людьми, як з жінками так і з чоловіками. Раніше до неї на тренінги приходила переважно жіноча аудиторія, проте на сьогоднішній день
майже половина серед її клієнтів – чоловіки.
Працює вона по всьому світу: консультації в онлайн-режимі і тренінги зараз також.

В Україні ще триває карантин і всі мають надію, що він скоро закінчиться. Психолог Ольга Євланова говорить, що  час на карантині дає можливість нам зрозуміти: «а що ж для мене важливо і цінно»? Також можливість навести лад у своєму житті, в квартирі, в своєму домі, в стосунках.

Вона говорить про те, що не менш важливо, якщо ми не поспішаємо зі своїми реакціями, якщо ми приділяємо час собі, своїй сім’ї, і тому, що для нас важливо в житті. Це може бути і здоров’я і робота в новому вигляді в новій формі онлайн.

«Щоранку і щовечора згадуйте про те, що все минає. І карантин точно мине і ми з вами зараз проявляємося, як особистості і це набагато важливіше, аніж якісь рішення – говорить Ольга Євланова – це, як ресурс зрозуміти, що все мине, і найголовніше, продовжувати жити і підтримувати відносини з близьким і пам’ятати про те, що життя кожного з нас Важливе! Будемо здорові»!

 

Спілкувалась Тіна Кошелевська

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь