На Чернігівщині катастрофічно не вистачає донорської крові. Як допомогти?

 

 

 

 

У центрах забору крові по всій країні, зокрема і в нашій області, поменшало донорів, навіть активні не поспішають на заплановані донації. Людей стримують карантинні обмеження, їм складно дістатися до станції, а також лякає коронавірус. Як наслідок – у деяких регіонах стан критичний, запаси закінчуються, поповнювати їх не вдається, а донорської крові та її компонентів щоденно потребують онкохворі, поранені, постраждалі в аваріях, від нещасних випадків і стихій! Таких пацієнтів по всій країні 300 тисяч.

Чернігівський обласний центр крові (забезпечує лікарні області компонентами та препаратами донорської крові й лікує пацієнтів). На своєму сайті bloodstation.cn.ua та офіційній сторінці у Фейсбуці постійно інформує населення про тижневий запас. Згідно з інформацією, станом на 17 квітня запаси еритроцитів першої, другої негативної та третьої груп крові критично низькі. На станції переливання терміново чекають донорів!

МОЗ рекомендує

В умовах поширення коронавірусу донорська кров однаково потрібна в онковідділеннях, дитина, що там перебуває, потребує близько сорока донорів упродовж усього лікування. Також без неї не обійтися пологовим будинкам – під час складних пологів. А щоб зупинити кровотечу, інколи і десять донорів замало. Кров життєво важлива для хлопців і дівчат, які захищають нас на Сході країни, адже всі травми, отримані там, – лікують у мирній Україні, у військових шпиталях.

Потрібна донорська кров у хірургічних відділеннях: для маленьких і дорослих пацієнтів, які потребують операції на серці чи будь-якого іншого хірургічного втручання. Успішне відновлення, а інколи і сама операція без переливання крові неможливі. Щоб такі люди жили – треба мінімум два донори. А ще ж опікові центри, де потрібно постійне переливання плазми, як основної рідини, що допомагає якнайшвидше відновитися людині. Інколи навіть три десятки донорів недостатньо для порятунку однієї людини.

Тому важливо, аби здорові донори й надалі продовжували забезпечувати кров’ю тих, хто щоденно залежить від неї. Міністерство охорони здоров’я України рекомендує: здавати кров під час епідемії надзвичайно потрібно, головне, щоб цей процес відбувався безпечно. Для цього треба, щоб і донори, і медперсонал були відповідальними та суворо дотримувалися усіх правил захисту.

Як стати одним з них?

Донором крові може бути здорова людина віком від 18 років, вагою від 50 кг, інформує ДонорUA – автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, що розроблена задля популяризації донорського руху в Україні. Здорова людина – це та, яка не має протипоказів до донорства. Іншими словами, якщо ви приймаєте ліки, маєте хронічні захворювання чи стоїте на обліку – донорство крові вам протипоказане чи на постійній основі, чи на тимчасовій.

Серед протипоказь: СНІД, носійство Віл-інфекції, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, туберкульоз (усі форми), бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба. Паразитарні захворювання: ехінококоз, токсоплазмоз, трепаносомоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз. Соматичні захворювання: злоякісні новоутворення, хвороби крові, органічні захворювання ЦНС, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм. Також донорами не можуть бути люди, які мають серцево-судинні захворювання, органів дихання, травлення, ендокринної системи, хвороби лор-органів, очей, шкіри.

Чому ж існує такий чималий перелік протипоказів і навіщо вони, адже кров все одно перевіряють/тестують у лабораторії перед тим, як видати пацієнтам у лікарні. Це все тому, що донорство насамперед – це турбота про донора, тобто працює принцип «не нашкодь собі». Якщо людина, приміром, має хронічне захворювання, її організм потребує на даний момент відпочинку і лікування, а не навантаження. Тож спочатку турбуємось про себе і свій стан здоров’я, а вже потім – рятуємо інших.

Тож якщо ви здорові і хочете здати кров – телефонуйте до Чернігівського обласного центру крові за номерами: (0462) 91-60-13, 91-60-12. Якщо не знаєте своєї групи крові – у центрі вам її визначать та навіть зроблять медогляд. З собою потрібно взяти паспорт та ідентифікаційний код.

Табу перед здачею

Бути донором – це відповідально, тому варто дотриматись правил підготовки й харчування перед донацією. Найменші порушення в дієті можуть привести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Пам’ятайте, що від якості крові, яку ви здаєте, залежить і якість наданої хворому допомоги!

Не рекомендують їсти перед здачею крові: копчену, гостру і смажену їжу з численними спеціями – табу як мінімум упродовж 48 годин перед процедурою. Соління – також заборонені. Молочні продукти, зокрема йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця. Причина такої заборони проста – вживання навіть невеликої кількості жирів і тваринних білків позначається на складі та якості крові і заважає її розподілу на компоненти. Крім того, через мікрочастинки жиру сироватка крові стає надто густою, в’язкою. Горіхи, фініки і банани – заборонені з тієї ж причини.

Буряк – рекомендують виключити з раціону за 48 годин перед здачею крові, чорницю – за 72 години. Не можна споживати сосиски, ковбасу, балик, шинку, чіпси, сухарики, халву, насіння, всілякі снеки, а також кетчуп, майонез, інші магазинні соуси і маринади, які містять безліч шкідливих синтетичних речовин. Також заборонено вживати енергетичні та солодкі магазинні напої, алкоголь.

Паління – ще один ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. У день здачі крові від цигарок доведеться відмовитися. Крім того, дихати тютюновим димом також заборонено (як мінімум, півтори години до процедури).

Можна і варто з’їсти

Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але й набагато корисніший для здоров’я донора. Порція напою – обов’язково безпосередньо перед процедурою здачі крові задля запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендується випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок за 2-3 години до здачі крові. В день донації, щоб уникнути непритомності і слабкості, радять перекусити вареними крупами на воді або макаронними виробами без додавання вершкового масла. Також можна їсти хліб, сушку, сухарі, галетне і вівсяне печиво. Дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів.

Безкоштовне таксі

Під час карантину, коли обмежено рух громадського транспорту, донори можуть скористатися безкоштовним таксі, яке доставить їх з дому до центру крові і назад. Нещодавно у Чернігові запрацювала така можливість!

Проєкт започаткували журналістка і телеведуча Яніна Соколова та продюсерка Олеся Корженевська. З середини березня Фундація #ВАРТОЖИТИ, ДонорUA, онлайн-сервіс Uklon, національна мережа автозаправних комплексів WOG підписали меморандум доброї волі, який має на меті допомогти покрити нестачу крові на весь період карантину. Співорганізатори запустили велику кампанію по збору коштів, щоб оплатити таксі для донорів у 16 містах, серед яких і Чернігів.

Проєкт #таксідлядонора дає можливість потенційному донору спланувати свій персональний візит до центру крові, замовити собі безкоштовне таксі і врятувати трьох людей, адже кроводача від одного донора може врятувати трьох пацієнтів.

Щодо безпеки водіїв і пасажирів, то всі автомобілі онлайн-сервісу Uklon забезпечені масками і антисептичними засобами та проходять регулярну санітарну обробку. Кожна поїздка застрахована.

Олексій Кирюша з Чернігова вперше здавав кров в обласному центрі крові 11 років тому. Тоді вона була терміново потрібна для родича татового друга, якому мали робити переливання:

– Так мене запросили вперше, а наступного разу я прийшов вже самостійно, через два місяці. Друзі, через епідемію коронавірусу, центр має нестачу крові, тому прошу – ставайте донорами!

Ініціаторки проєкту переконані, що рано чи пізно українці усвідомлять, що принцип «моя хата скраю» не працює, адже кожен з нас може стати корисним. Хоча б один раз на два місяці, адже формула крові відновлюється 60 днів. І навіть якщо з якихось причин вам не вдасться стати донором – ви можете розповісти про #таксідлядонора своїм друзям і загітувати їх допомогти або підтримати проєкт фінансово, оплативши поїздку для іншого донора. Це можна зробити за посиланням Vartozhyty.com.ua.

Додай, червоного! Стань частиною донорського руху.

Лариса Галета, «Деснянка» №16 (803) від 23 квітня 2020

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь