Житель Чернігівщини після закорднонного круїзу добровільно пройшов самоізоляцію

 

 

 

 

25-річний городнянець Георгій (або як його називають, Гоша) Нагарний повернувся з морського круїзу. Побував в Італії, Іспанії і Франції. Городнянці зашуміли: коронавірус привіз! Пішли плітки, мовляв, Георгій, котрий працює менеджером у столичній компанії «inCruises», у Києві потрапив у лікарню, у важкому стані, підключений до апарату штучної вентиляції легенів.


Георгій Нагорний

На лайнері за 500 доларів

— Заздрісники, — віджартовується Гоша Нагорний. Усі плітки, які ходять про нього у рідному райцентрі, знає. Але не звертає уваги. — Подивились мої фотки в соцмережах: ого, як відпочиває! Думають, це великих грошей коштує. А семиденний відпочинок на лайнері мені обійшовся близько 500 доларів. Найдешевший круїз — 350 доларів. Ще 125 євро коштував переліт до Італії, звідки відпливав наш лайнер. Це при тому, що нормального рівня відпочинок у Єгипті обійшовся б тисячі у півтори доларів. То де ж моє шикування?

Круїз Георгія розпочався 27 лютого. У Київ повернувся 5 березня. П’ять днів пробув у столиці, і 10-го повернувся у рідну Городню. Коли побачив бунт місцевих проти нього, самоізолювався навіть не на два, а на три тижні! Через 15 днів після початку повідомив через соцмережі, що не захворів. Однак, ще тиждень домував.

— У Городні маю власне житло, окреме від батьків, — розповідає. — На самоізоляції рятували собака породи хаскі і майстерня. Люблю працювати з деревом (закінчив Остерський коледж будівництва та дизайну), ото і майстрував. Було нудно. З собакою пограюсь, помайструю, і знову нудьга.

З Городні — у Київ

Гошу Нагорного у Городні знають завдяки тому, що катає охочих на собаках. Минулої зими, спочатку безкоштовно, а потім за символічну плату на корм для песиків, катав на санях у собачій упряжці. Бажаючих і по півсотні назбирувалося за раз. Тепер песик сумує за господарем, котрий навідується до нього з Києва. Георгій говорить, що хотів зимою цього року в Чернігові організувати хаско-зустріч для власників собак цієї породи, але погода підвела — не було снігу, сані не потягаєш.

— Роботи в Городні немає, за кордон — не хочу. Тому рік назад переїхав у столицю. Знайшов роботу у круїзній компанії. Тепер знайомий з Городні, котрий поїхав працювати в Польщу і хвалився, що заробляє тисячу доларів, тяжко пахаючи, повернувся додому і просить мене позичити гроші. Кажу: то хто з нас приїхав з заробітків? Я і працюю менше, і заробляю нормально.

Коронавірус і відпочинок

— Жоден з тих, з ким спілкувалися під час круїзу, не хворів. На той момент, карантину в Італії ще не було (він почався 10-го березня). У масках по містечках нікого з місцевих не бачив. Та разом з тим, через гуляючий вірус, перш, ніж потрапити в каюту після прогулянки будь-яким містом, у порту якого стояв лайнер, потрібно було пройти дезінфекцію. При підйомі на лайнер маєш дати картку, так званий паспорт відпочивальника з цього корабля, потім гелем-дезінфектором обробити руки. І лише після цього можеш пройти на лайнер. Дезінфектори там були скрізь. Прийшов у ресторан — оброби руки. Тренажерний зал — те саме. Нас убезпечували від хвороби.

Та й самі ми намагалися поберегтись. Якщо у нас цілий день вільний, то навіщо, зійшовши в порт, користуватися автобусом? Ми з напарником гуляли пішки — припливли ж країни дивитися, а не на громадському транспорті кататися. Таким чином мінімізували контакти з місцевими.

Ціна питання

— На роботі дізнався про можливість круїзного відпочинку, тим більше, що в нашій компанії тури від круїзних фірм напряму, без націнки, як у туристичній агенції. Чим раніше бронюєш місце на лайнері, тим дешевше обходиться відпочинок. Якщо за рік-півтора, то є варіант каюту з балконом забронювати за 250-300 доларів, тоді як потім її ціна зростає до 500. Ми відпочивали з другом і колегою по роботі Сергієм Єдомахою. Взяли найдешевшу каюту на двох, навіть без вікон. Це нам порадили бувалі, мовляв, в каюту ви тільки спати приходитимете, навіщо переплачувати? Так і було. Ми в номер поверталися о другій-третій ночі, падали і спали.

У кожній каюті, незалежно від вартості — телевізор. Можна дивитися канали, а можна онлайн (наживо) трансляцію камер відеос-постереження на лайнері. У нас постійно був налаштований на вигляд з лайнера. Відкриєш ранком очі — запливаємо в порт, час іти снідати і гуляти містами.

На чому?

— Ми обрали новий лайнер «Коста Смеральда», котрий уперше спустили на воду 21 грудня 2019 року. Це двадцятиповерхова махина, розрахована на вісім тисяч людей (ще б дві тисячі — і прямо Городня!): півтори тисячі обслуговуючий персонал і шість з половиною тисяч відпочивальників.


Білий круїзний лайнер «Коста Смеральда», на котрому відпочивав городнянець

Харчування: від пуза

— Харчування було чотириразовим: з 7.00 до 10.00 — сніданок, з 12.00 до 16.00 — обід, з 16.00 до 17.00 — підвечірок, з 19.00 до 20.30 — вечеря. На деяких лайнерах постійно, діючий шведський стіл. Коли Сергій дізнався, що у нас чотириразове харчування, засмутився. Переживав, що буде голодним. У результаті — ми їли тричі на день. І вистачало. Можна було харчуватися в ресторанах, буфетах. М’яса було дуже багато. Різного. Я активно підсів на фрукти. Їх також там було вдосталь. Тільки жодного разу на столі не було бананів. Зате динь, кавунів вітамінами запасся до наступної подорожі.

А випити?

— Алкоголь на лайнері — за додаткову плату. Він не входить у вартість путівки. Однак, круїзна компанія зробила нам подарунок — алкогольну карту на двісті доларів. Декому у подарунок міняли каюти — замість тісної без вікна пропонували простору з балконом. Напої з градусом — якісні, погано від них не було.

Мовне питання

— Меню в ресторанах представлене італійською, англійською і російською мовами. Російськомовних дуже багато. Як серед відпочивальників, так і серед обслуговуючого персоналу. Навіть, якщо ти нестусний сказати, чого хочеш, бо не знаєш мови, можна показати пальцем. На лайнері зустріли серед персоналу навіть чернігівця. Було так приємно — земляк. Багато відпочивальників з Києва, Одеси, не менше і росіян.


Гоша на лайнері в перший день відпочинку

Розваги — буда-які

— На лайнері величезний тренажерний зал. Працює з сьомої ранку до одинадцятої вечора. Безкоштовний. Є басейни, джакузі (але платні), в одному з залів з джакузі був навіть штучний сніг, куди можна стрибнути, щоб охолонути, як після бані.

На кормі (задня частина корабля) кінотеатр, багато ресторанів і дискотек, баскетбольний майданчик, водні гірки. Подобалося відпочивати на шезлонгу під навісом на носі лайнера, звідки прекрасний вигляд. Хоча шезлонги там кругом, їх дуже багато.

Також були йога, спа-салони (водні процедури), барбершоп (чоловіча перукарня), садочки. Ціле місто посеред моря. Будь-які послуги за твої гроші.

Маршрут

— Це мій перший візит до Італії, Іспанії і Франції! Ми побували в Римі, Савоні, Марселі, Барселоні, день — на Пальмі-де-Майорці, острівній частині Іспанії. Гуляти містами, куди лайнер запливав у порт, можна було зранку і до вечора.

■ найяскравіші враження:

— Скляна підлога на високому поверсі, під котрою усе видно. Аж млосно, від проходу по ній.

— Дуже швидкі ліфти. З четвертого на 19-тий піднімаєшся за лічені секунди. Двері ліфта прозорі, стіни — дзеркальні.

— Вечірка в навушниках. Щовечора на лайнері були якісь тематичні дискотеки: то 90-тих, то білі, то ще якісь. Та найбільше вразила гулянка в навушниках. На цій вечірці працюють три ді-джеї (ті, що «крутять» музику — Авт.). Кожен відтворює, свою мелодію. Присутні всі в навушниках, які ловлять три хвилі від кожного ді-джея. Послухав одну, перемкнувся на іншу. Було так цікаво: знімаєш з себе навушники, у залі тиша, тільки відпочивальники бубнять під ніс кожен свою мелодію, і танцюють, хто як. Це перша подібна дискотека в моєму житті, хотілося б повторити. Навіть у Києві, з друзями.

— Відпочив сповна — за тиждень не тримав нічого важче келиха з алкоголем і ручки дверей у каюті. А яке круте відчуття, коли просто сидиш і милуєшся морем, що хлюпається за бортом. Повний релакс.

— При сильному вітрі і дощі — хитає лайнер. А він довжиною 337 метрів. А за хорошої і сонячно погоди абсолютно не відчуваєш, що ти на воді.

Плани

— По поверненню в Україну, а час на самоізоляції в мене був, почав шукати круїз на майбутнє. Найближчі вільні місця на лайнері — не раніше червня. Я планую більш осінній маршрут. На вибір — 5500 варіантів. Наступного разу хочу побути в круїзі по Нідерландах і Німеччині. Варіантів для подорожей багато: маршрути від дводенних до піврічних (навколосвітня подорож). Питання у вільному часі і ціні. Та я знову на сім днів, це найпопулярніший варіант.

Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №17 (1771), 23 квітня 2020 року. Фото з Фейсбуку Георгія Нагорного

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь