Як цьогоріч Чернігівщина відзначатиме 8 та 9 травня?

 

 

 

 

Карантин в Україні триває вже два місяці. Він уже змусив сидіти вдома на Великдень і в перші травневі вихідні. На черзі – День пам՛яті і примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій. Зазвичай 8 і 9 травня вшановують ветеранів і згадують загиблих. Але цього року все відбуватиметься по-іншому.

Як повідомили в Чернігівській облдержадміністрації, через пандемію коронавірусу масові заходи в населених пунктах області проводитися не будуть. Натомість уже є затверджений план організації заходів під час цих пам՛ятних дат.

«Наприклад, зараз обласний філармонійний центр організовує заходи до Першої хвилини миру, що відзначається 8 травня. Цю акцію буде записано, її транслюватимуть у ЗМІ та соцмережах», – розповів директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко.

Також він повідомив, що музейні заклади області вже почали працювати над створенням онлайн-екскурсій експозиціями та виставками, які організовані до 75-річчя Перемоги та Дня пам՛яті і примирення.

«Наприклад, 8 травня в нашому обласному художньому музеї ім. Г. Ґалаґана представлять майстер-клас із виготовлення символічного маку пам՛яті. У Новгороді-Сіверському також буде відкриття онлайн-виставки «Війна пройшла, залишивши нам пам՛ять», – розповів Олександр Левочко.

Також він зазначив, що облдержадміністрація рекомендуватиме всім місцевим адміністраціям провести урочисті заходи за участі обмеженої кількості людей.

9 травня вони встановлять кошики квітів до всіх пам՛ятних знаків полеглим воїнам і жертвам війни, як це відбувається щороку.

«Не буде такого, що забули про загиблих. Але це буде не так масово. В умовах карантину, аби не наражати на небезпеку людей похилого віку та самих себе, ми закликаємо вдома вшанувати пам՛ять полеглих на війні», – зазначив директор департаменту. Під час цих заходів відбуватиметься фото- та відеозйомка, потім усі заходи висвітлюватимуться у ЗМІ, тому всі охочі зможуть побачити урочистості.

Під час цих заходів відбуватиметься фото- та відеозйомка, потім усі заходи висвітлюватимуться у ЗМІ, тому всі охочі зможуть побачити урочистості.

Також Шмигаль звернувся до голів обласних адміністрацій із проханням – індивідуально відзначити кожного ветерана Другої світової війни, який проживає в регіоні.

Такі заходи вже передбачили в Чернігівській області. Наразі в різних куточках області проживають 550 ветеранів. Усім їм передадуть подарунки та вітання з нагоди 75-річчя Перемоги над нацизмом.

Через коронавірус від святкування відмовилися й інші країни світу. 9 травня не святкуватимуть Узбекистан, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан, Грузія. У Вірменії відбудеться повітряне шоу. В Росії теж перенесли на невизначений термін щорічний парад на Красній площі. У ньому мали взяти участь 15 тисяч військових. Пройде тільки повітряна частина параду. А ходу «Безсмертного полку» проведуть онлайн.

Молдова відтермінувала святкування до 24 серпня. На це число запланований концерт. У Білорусі ж проведуть урочистий парад, присвячений Перемозі, попри майже 20 тисяч хворих на коронавірус у країні.

Джерело: cheline.com.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь