На Чернігівщині через розорювання луків село може залишитися без води

 

 

 

 

У селі Бірківка Менського району Чернівської області невдовзі може статися справжня катастрофа через те, що фермерське господарство розорало 200 гектарів заливних луків, які за цільовим використанням є сіножатями або кормовими угіддями. І справа не тільки в тому, що власники корів не знатимуть, де випасати худобу чи косити сіно. Проблема значно глибша – населений пункт узагалі може залишитися без води. Про це повідомляє cheline, пише agronews.ua.

Місцеві жителі стверджують, що дозволу фермерському господарству на розорювання луків не давали. До того ж, переконані, що жодних законних підстав такі дії не мають, бо документів, що надавали б право здійснювати сільськогосподарську діяльність саме на цих землях, люди ще в очі не бачили. Хоча обіцянки їх показати чують регулярно.

Спокій зник 11 квітня. Цю дату жителі Бірківки Менського району запам’ятають надовго, адже саме 11 квітня почалася біда, що стосується кожного жителя: в селі почали розорювали заливні луки, на яких люди з року в рік випасали худобу та заготовляли сіно. Збурило село фермерське господарство «Сіверський край».

«Не знаю, кому воно належить, але на зустріч із людьми приїжджало подружжя Олега і Карини Шитікових. Вона називається людиною, яка займається документами, а він – представником господарства», – розповіла Галина Логвиненко.

В уже згаданий день селяни почали бити на сполох і викликали поліцію. За словами людей, патруль приїхав із Мени, але ніяк на ситуацію не відреагував: просто постояв і поїхав. А бували випадки, коли в інші рази приїжджали поліцейські, то більше запитань мали до селян, мовляв, хто ви такі і що тут робите? Натомість Олега Шитікова, який також був на лузі, ніхто ні про що не запитував. Таке розповідали люди.

Далі, 13 квітня, відбулася зустріч жителів Бірківки з уже згаданими Шитіковими.

«Такі собі збори села, на які прийшло близько трьох десятків місцевих. І ми запитали: «Де ваші документи, технічна документація на зміну призначення угідь і дозволи, яких ви у людей не брали. Вони заявили, що мають документи на 370 гектарів землі, що для нас загалом було шоком. Тому що загальна площа наших луків – трішки більше 600 гектарів. Навіть люди, які раніше працювали головами сільради, і колишня голова колгоспу казали, що ніяк господарство не може взяти такий обсяг землі. Тож узагалі не відомо, звідки в них ця цифра», – розповіла жінка.

На території старостинського округу працюють ще два фермерські господарства, то подружжя Шитікових пояснило людям, що з цими господарствами ФГ «Сіверський край» просто помінялося угіддями.

«Сіверський край» віддав ріллю двом іншим господарствам, натомість узяв собі орендовані ними луки. На зборах представник одного з тих господарств сказав, що попереджали «Сіверський край», що в них нічого не вийде, бо люди будуть обурені. А ті наче відповіли: «Нам однаково», – зазначає пані Галина.

У селян є й своє пояснення підвищеної цікавості господарства саме до цих луків. Бо земля там жирна, бал родючості дуже високий. Якщо образно, чорнозем – як масло.

Джерело:  agronews.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь