Батурин-Ніжин-Качанівка

Вже не перший рік Україна намагається розвивати напрямок туризму. Місцеві влади роблять гучні заяви стосовно того, що один з напрямків розвитку економіки регіону – це туризм. Та поки пріоритетність грошових вкладень зосереджена на іншому, а більшість українців, аби насолодитись красотами архітектури та природи, їдуть за кордон.

Але ж ми маємо, що показати. Головне – це правильно подати, залишивши десятки тисяч українських туристів у своїй країні. Настав час нам приймати гостей!

Сьогодні ми поговоримо про новий проєкт, який невдовзі буде реалізований в Ніжині. Впевнені кроки у напрямку його втілення робить місцевий підприємець Сергій Охонько.

Як стало відомо журналістам нашого видання, це програма, яка включає в себе маршрутний тур «Батурин-Ніжин-Качанівка». Детальніше про проєкт нам власне розповів сам ініціатор Сергій Охонько.

Коли ця ідея прийшла до Вас і в чому вона заключається?
Цю ідею я вже мав давно. Її з командою ми внесли у проєкт Стратегії розвитку міста Ніжина за напрямком — туризм. І от зараз, поки країна на карантині, я мав час повністю спланувати даний проєкт та продумати все до деталей. Багато з напрямків вже у процесі реалізації й на сьогодні маю бачення кінцевого формату також є точки дотику до турагентів, які будуть залучати туристів до нашого регіону – з Києва та інших міст України. Варто зазначити, що відгукнулись і туроператори з Польщі, де з успіхом пройшов серіал «Кріпосна». Багатьом полякам цікава сама Качанівка, адже там знімались більшість епізодів даної стрічки.

Які Ви ставите завдання перед собою, розпочавши цей проєкт?

Зрозуміло, що без отримання фінансового ресурсу жоден з проєктів не може реалізуватися та розвиватися, тому він повинен бути дохідним. Та для мене це більш системний розвиток і реалізацію задуманого сприймаю як частинку майбутніх проєктів. Адже в планах і далі розвивати цей напрямок.
Нашим головним завданням вважаю – зробити гарний та ефективний продукт, який би був цікавий усім і дав можливість людям як з нашої країни так і з-за кордону дізнатись історію України та нашого з вами рідного краю. Зокрема Ніжин є досить цікавим містом. Про нього є що розказати і вдень, і вночі: зацікавити його легендами, показати місця козацької слави, провести містичними гоголівськими вулицями, занурити присутніх в духовну атмосферу храмів. Можливо для ніжинців це вже звично, але для приїжджих – це непрочитана книга, і її з радістю розкриють наші краєзнавці та історики.

Те ж можна сказати й про Батурин, який в сезон відвідують десятки тисяч туристів, аби подивитись на цитадель, пройтись палацом Розумовським та в реальному часі перенестись на сотні років назад.

Що Вам вже вдалось зробити по даному проєкту?
Концепція цього проєкту полягає в декількох самостійних і водночас об’єднаних в одну систему напрямків.
– Пошук туристів: проведена робота по співпраці з київськими турагенціями, департаментом освіти, наразі створюється рекламний продукт.
– Логістика: в планах закупівля власного туристичного автобуса, який буде курсувати з Києва за напрямком: Батурин-Ніжин-Качанівка або готові віддати цей напрямок на аутсорсинг.
– Готельний бізнес: реставруємо в Ніжині приміщення під сучасний комфортабельний готель. Він на 70% працюватиме саме на туриста, де будуть забезпечені комфортні умови проживання та працюватиме ресторан.

– Турпродукт: вже залучаємо спеціалістів, розробляємо цікаві маршрути, які матимуть свої «фішки» та зацікавлять найвибагливішого туриста, адже ходити і водити від меморіальної дошки до дошки це не є добре. Вважаю, що потрібен креатив.

На скільки проєкт готовий до втілення?
Ми розпочали місяць тому, адже не було погоджень по реконструкції під готель. Але наразі працюємо у всіх напрямках системно.
Днями були в Батурині. Вели розмову з міським головою Леонідом Душею, який радо сприйняв цю ідею, адже кожен очільник міста зацікавлений у напливі більшої кількості туристів. Місце дуже гарне і мальовниче: наші гості там зможуть пробути частину першого дня, і цікаво провести час згідно з розробленим плану гідом. Про Ніжин і говорити не варто: тут нашому туристу, як казав вже вище, є на що подивитись і не дин день. Програма буде передбачати нічну і денну частини. Всіх деталей поки розкривати не буду, але це буде захоплююче.

Кого залучаєте до даного проєкту?
Наразі залучаємо всіх охочих. Є в планах у Ніжині зібрати спільноту, яка давно працює в напрямках, що будуть цікаві туристу. Маємо обговорити з ними більш детально маршрут, адже вони як ніхто розуміють, що цікаво туристу і як можна подати ту, чи іншу локацію. Наразі формуємо команду і всіх, хто живе душею запрошуємо до команди. Адже справи можуть бути успішними, коли бажання в роботі йде від душі, а не лише від матеріального заохочення.

Туризм на карантині зупинився. Чому ви вирішили цим зайнятись активно саме зараз?
Певною мірою, цей час дає можливості все більш детально і спокійно продумати. Карантин невдовзі закінчиться, а ми маємо жити далі й дивитись вперед. Окрім того, гадаю, що активних українців зараз більш цікавитиме саме туризм всередині країни й ми маємо використати цю зацікавленість, запропонувавши переваги в красі та цікавості свого краю. Це буде три насичені дні (з понеділка по середу або з п’ятниці по неділю), багаті на різноплановий відпочинок. Пропонуватимемо тур також закладам навчання – середньої та вищої освіти. Байдужих не має залишитись, лише – задоволені. Зокрема це і наша з вами репутація, жителів Ніжина.

Спілкувалась Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь