Ніжинщина може залишитись без санаторію “Пролісок”

 

 

 

 

До редакції сайту Mynizhyn.com звернулися працівники санаторію «Пролісок», що розташований у селі Мала Кошелівка з проханням допомогти відстояти їхній заклад.

Санаторій «Пролісок» розпочав свою роботу в 1978 році. Багато поколінь дітей відпочивали і оздоровлювались у даному закладі. Санаторій розташований у лісі і має три корпуси. Влітку Пролісок приймав до 250 дітей, восени, взимку та  весною – від 100 до 150 дітей.



У 2017- 2018 роках у закладі провели капітальний ремонт даху їдальні та клубу, провели повноцінне очищення опалювальної системи. У 2018 році в санаторії відпочили та оздоровлювалися 35 дітей з Херсонщини. Це була експериментальна спроба по обміну між областями.

Але 2020 рік став випробування для всіх. Постало питання про закриття санаторію «Пролісок». Працівники закладу написали голові Чернігівської ОДА Андрію Прокопенку листа з проханням допомогти і прийняти рішення на користь санаторію. Лист поданий вкінці статті.
Журналістам mynizhyn.com представниця колективу санаторію «Пролісок» Вікторія Пархоменко розповіла, що вся ця історія розпочалася з медичної реформи, коли обласні педіатри перестали направляти дітей по путівкам у санаторій, адже реформована сімейна медицина такого не передбачає. Путівки зависали у повітрі, дітей до санаторію стало приїжджати менше.
Через пандемію коронавірусу санаторій «Пролісок» закрили, як і всі подібні заклади в Україні. Але якщо заклад простоїть без опалення ще осінь і зиму, санаторій не відкриється, бо вже не буде чого відкривати. Вологе повітря зробить свою справу.
Зарплату працівникам не виплачували, посилаючись на те, що немає фінансування. А на останній сесії Чернігівської ОДА взагалі підняли питання про закриття закладу. 200 людей може залишитись без роботи.

«Ми навіть достовірно не знаємо кому ми належимо, адже керівник нам не надає ніяких пояснень. Керівник санаторію не виходить з нами на зв’язок.

Всі комунальні послуги в нас оплачені, продукти завезли, але дітей немає і персонал зарплату в повному обсязі не отримав, – розповідає Вікторія Пархоменко, – Ми на даний час знаходимося на 2/3 оплати і виконуємо функцію сторожів. Розроблений графік чергування і по два чоловіки ми їздимо на чергування. Оплату за квітень перерахували на картки 2 червня після того, як ми повідомили всіх, кого можливо, що будемо скаржитись”.
Вчора, 2 червня, працівникам привезли наказ про скорочення штату. Конкретних пояснень не надали.
КЗ «Обласний дитячий санаторій «Пролісок» підпорядковується Управлінню охорони здоров’я Чернігівської ОДА. Тому за коментарем ми звернулися до заступника начальника Управління – начальника відділу організації медичної допомоги та мобілізаційної роботи Володимира Пуліна.
«Ситуація така – зараз карантин, тому дітей немає. Фактично санаторій не працює, але його працівники отримують дві третини заробітної плати. Ми знайшли кошти з обласного бюджету на квітень місяць і будемо шукати на травень. Але Національна служба здоров’я України не вважає санаторні послуги медичними послугами, тому фінансування на ці санаторії не передбачено.
Їх можна фінансувати виключно з обласного бюджету. В обласному бюджеті поки що таких грошей немає і, враховуючи карантин, призупиняємо діяльність цих санаторіїв. Там буде охорона, що забезпечуватиме зберігання майна.
Ми зверталися від нашого управління, обласної ради, адміністрації до МОЗ, НСЗУ, Прем’єр міністра України. Ця ситуація розхитується вже близько 9 місяців.
Це не тільки в нашій області, така ситуація по всій Україні.
Раніше через управління надходили субвенції, але зараз ми зовсім не маємо жодних бюджетних коштів, щоб фінансувати санаторії.
Такі результати реформування», – розповів Володимир Олексійович.
4 червня, у санаторії «Пролісок» мали відбутися загальні збори, куди вже запросили журналістів з телебачення Чернігова.

Далі буде.

Наталія Нікітіна

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

санаторій, Пролісок, Мала Кошелівка, закриття, фінансування
санаторій, Пролісок, Мала Кошелівка, закриття, фінансування

санаторій, Пролісок, Мала Кошелівка, закриття, фінансування

санаторій, Пролісок, Мала Кошелівка, закриття, фінансування

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь