Названі ефективні способи визначення токсинів в овочах і фруктах

 

 

 

 

Експерти розповіли, як дізнатися про токсини в овочах і фруктах.

 

Зараз на прилавках магазинів і ринків достатньо свіжих овочів і фруктів, які допомагають поповнити запас вітамінів після зими. Деякі люди з побоюванням і підозрою ставляться до подібних продуктів. Адже всі розуміють, що більша частина з них оброблена різними хімікатами, які можуть завдати шкоди організму, інформує Ukr.Media.

Які шкідливі речовини містяться в ранніх овочах та фруктах

Нітрати

Нітрати — це солі азотної кислоти. Ними обробляють овочі та фрукти, для того, щоб прискорити їх зростання. Якщо нітрати потраплять в організм людини в чистому вигляді, це може мати дуже згубний вплив на здоров’я. Наприклад, якщо з’їсти кілограм овочів, оброблених цими речовинами, буде спостерігатися серйозне нездужання.

Ознаки отруєння нітратами:

  • блювання;
  • головний біль;
  • слабкість;
  • болі в шлунку;
  • обличчя синюшного кольору;
  • прискорене серцебиття;
  • задишка.

Пестициди

Пестициди — це хімічні речовини, які застосовують для боротьби з шкідниками і бур’янами. Потрапляння в організм великої кількості пестицидів небезпечне. Це може викликати отруєння або алергію.

Ознаки отруєння пестицидами:

  • ослаблення імунітету;
  • зниження кількості вітамінів, засвоюваних організмом;
  • проблеми з серцем;
  • проблеми з диханням.

Які овочі та фрукти містять найбільшу кількість токсинів

Якщо рідко вживати овочі та фрукти, які містять велику кількість нітратів, то шкоди не буде. Однак часте вживання таких продуктів приведе до збою в обміні речовин. Тому потрібно уважно вибирати овочі та фрукти, коли їх сезон ще не настав.

Так, картопля з зеленими «бочками» містить соланін, якщо його часто вживати в їжу, він може привести до сильного отруєння, головного болю і навіть галюцинацій. Тому, якщо ви виявили кольорові утворення на картоплі, обов’язково їх зріжте або викиньте її. Також картопля може бути небезпечна випарами, які виходять від плоду, який гниє, адже вони виділяють велику кількість вуглекислого газу.

У плодоніжки помідорів присутній соланін, тому перед вживанням плоду обов’язково зріжте її.

Старі й червиві гриби містять токсини та продукти розкладання білків. Крім того, небезпека таїться навіть в кісточці вишні та абрикоса. В них міститься амигдалін, тому якщо з’їсти кісточку, то в організм потрапить ціанистий водень — ціанід. Залежно від кількості вживання, можна відчути підвищення кров’яного тиску або запаморочення.

До речі, 50 кісточок вишні виявляться смертельними для людини.

Як визначити токсини в овочах і фруктах

Шкідливі речовини можна визначити кількома народними способами, але вони не завжди вірні. Спеціальні тест-смужки покажуть приблизний вміст хімікатів у продуктах. Найбільшою точністю володіють портативні нітрометри.

Народні методи

Зовнішній вид товару має важливе значення. Великий розмір плодів сам за себе говорить про високий вміст хімікатів. Ідеальні на вигляд помідори, які мають однаковий розмір і рівний колір підтверджують неприродність продукту. У природних умовах такого не буває. Обов’язково потрібно понюхати товар, а ще краще спробувати. Овочі та фрукти, які напхані нітратами, на смак водянисті і не мають аромату. У жодному разі не варто купувати кавуни або дині в червні, вони не відповідають сезону.

Тест-смужки

Для того, щоб виявити кількість пестицидів та інших хімікатів у продуктах, необхідно придбати в магазині спеціальні тест-смужки. Для цього потрібно розрізати овоч або фрукт навпіл і прикласти тест-смужку індикатором до м’якоті. Через деякий час вона визначить, наскільки небезпечний цей продукт.

Нітратометри

Портативний нітратомір дуже простий у використанні, його можна брати з собою на ринок і перевірити товар до покупки. Необхідно ввіткнути в продукт щуп приладу і миттєво на дисплеї з’явиться інформація про приблизний вміст нітратів.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь