Як стерилізувати банки різними способами

 

 

 

 

Стерилізувати банки над каструлею чи чайником з окропом або кип’ятити у воді – мука. Є кілька способів полегшити цей процес, зекономити і газ, і час.

Спосіб 1.

Обдивляємося банки, щоб горлечка були ненадщерблені, аби потім закрутка не протікала і не зірвалась кришка. Помийте банки, поставте на деко чи решітку і засуньте в холодну духовку. Кришки з резинками в духовці стерилізувати не треба — можуть зіпсуватися, їх краще прокип’ятити хвилин десять. Духовку виставити на 100-110 градусів. Розігріти і тримати банки всередині до десяти хвилин. Потім вимкнути духовку, але одразу не виставляти, зачекати хвилин п’ять-десять. Діставати сухим рушником, бо якщо мокрим, скло може тріснути від перепаду температур.

Спосіб 2.

Можна банки потримати у мультиварці чи пароварці. Налити в чашу води, покласти кришки, зверху насадку для приготування їжі на пару. На неї поставити банки догори дном і увімкнути режим «варка на пару». Для маленьких банок від моменту закипання достатньо хвилин вісім, для середніх 15, для трилітрових — 20 хвилин.

Спосіб 3.

У мікрохвильовці це ще простіше зробити. У чисті банки налийте води (третину від об’єму), поставте у пічку, увімкніть на максимальну потужність на п’ять хвилин. Як тільки вода закипить, на стінках банок з’являться великі краплини. Дістати, обкатати тією водою і вилити її. І посудина без мікробів готова. Ще можна поставити банку на жаровку у витоплену піч.

Спосіб 4.

Проте, для очищення посуду під закрутки підійде і холодна стерилізація. 
На одну банку ви витратите максимум хвилину. Потрібен чистий спирт 50 грамів. Якщо його немає — підійде горілка, тільки її знадобиться удвічі більше. Залити у банку, закрити кришкою і потрясти хвилину, щоб спирт все у середині помочив, потім перелити в наступну банку (першу накрити кришкою) і так далі. Як банки так і кришки обробляються одночасно. У накритих банках стерилізація продовжується парами спирту. Цей спосіб підходить, коли вже у вас на плиті кипить. Не бійтеся, банки не полопаються, хоча й холодні.

Спосіб 5.

Можна замість спирту (горілки) взяти 70-відсоткову оцтову кислоту, шість столових ложок. 
Налити в банки холодної кип’яченої води, трохи неповну банку, додати кислоту і добренько потрясти. Далі переливати з тари у тару, і кожну з них трясти з тим розчином. Для варення і компотів оцтова стерилізація не зовсім підходить, може лишитися запах.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №27 (1781), 2 липня 2020 року

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь