Вбивча медреформа: на Чернігівщині можуть закрити два дитячі санаторії

 

 

 

 

У Чернігівській області призупиняють роботу два спеціалізовані дитячі санаторії «Пролісок» і «Зелений гай». По суті, на роботу закладів вплинули два чинники. Перший – це обмежене фінансування у зв’язку з реформуванням вторинного та третинного рівнів системи медицини. Установи санаторного типу не мали змоги укласти угоду з НСЗУ.

Другий чинник – коронавірусна інфекція. У зв’язку з епідемією цього року оздоровлення дітей у спеціальних закладах призупинено. Як розказала Ірина Максютенко, завідувачка педіатричного відділення санаторію «Пролісок», всього у санаторії працюють 130 осіб і щороку оздоровлюють до 2 тисяч дітей. Заклад розташований у селі Лісове Ніжинського району.

«Санаторій соматичного профілю, здебільшого захворювання дихальної системи, опорно-рухової системи, лор-органи, нерви та багато іншого. У нас дуже хороша матеріальна база. Третина дітей – із соціально-неблагополучних родин. Тому зупинка роботи санаторію негативно позначиться саме на цих групах населення. До 1 квітня фінансувалися з медичної субвенції, потім – з обласного бюджету, відповідно до реформи. Сьогодні в обласному бюджеті немає коштів, аби виплатити зарплатню працівникам і утримувати заклади»,  – пояснює вона.

Санаторій «Зелений гай» розташований у Чернігові та має протитуберкульозний напрямок роботи. Там працюють 86 осіб і оздоровлюють у літній період по 120 дітей. «Спеціалізований заклад, що надає допомогу всій Чернігівській області. Санаторій розрахований на 100 ліжок. У літній період оздоровлюють 120 дітей, але санаторій працює цілий рік. Упродовж року діти отримують не лише оздоровлення, а й лікування.

Через реформування постраждають не лише працівники, що залишаться без роботи, а й діти, які щороку в нас оздоровлювалися. Окрім того, таким дітям потрібне правильне і збалансоване харчування, яким батьки, вочевидь, не можуть забезпечити», – розповідає Марина Нагорна, представниця профкому санаторію «Зелений гай». Працівники санаторіїв обурені такою ситуацією, адже зараз медичним працівникам дуже складно знайти нову роботу. Окрім того, вони пишуть листи в усі можливі інстанції, аби зберегти санаторії. Зокрема, на останній сесії обласної ради розглядалося питання фінансування санаторію «Пролісок».

Тоді депутати вирішили створити спеціалізовану комісію. В результаті було направлено звернення до Кабінету Міністрів, щоб прискорити вирішення питання з фінансуванням закладу. «Насамперед ви повинні розуміти, що змінилося фінансування. Якщо раніше ми отримували субвенцію й утримували ці санаторії, то зараз заклади охорони здоров’я фінансуються Національною службою здоров’я. Вона оплачує послугу, серед яких немає санаторних. Виникає запитання «Ким фінансувати ці санаторії?».

Зазвичай вони обласного підпорядкування і виникло питання коштів з обласного бюджету. Зараз достатньої кількості коштів на утримання цих санаторіїв немає, а також додався карантин, тому заклади були на вимушеному «простої». Співробітники отримували 2/3 зарплатні. Коли буде можливість відкривати санаторії – наразі невідомо, ми не вбачаємо сенсу фінансувати їх далі, на «простої», і виникло питання, що юридичні особи залишаються, колективи ідуть на отримання фінансів через біржу, а частина колективу залишається для утримання юридичної особи цих закладів. Санаторії не закриваються, вони поки що призупиняють свою діяльність. Але треба ж розуміти, що, коли санаторій призупиняє роботу, утримувати весь персонал неможливо», – зазначає Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Тому наразі питання подальшої роботи санаторіїв «Пролісок» і «Зелений гай» зависло в повітрі, як і подальша доля більш ніж 200 працівників, які залишаються без роботи.

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь