В Україні змінили розмір соцвиплат: кому і скільки платитимуть

 

 

 

 

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що Кабмін прийняв постанову про виплату державної та соціальної допомоги.

Про це повідомляє інформаційне агентство “Укрінформ”.

“Рішення уряду має на меті врегулювати перерахунок соціальних виплат для окремих категорій осіб та посилити адресність і спростити доступ для оформлення соціальної допомоги, яка є на сьогодні Україні”, – сказала Лазебна.

За її словами, постановою встановлюється порядок перерахунку допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Виплати збільшилися з двох прожиткових мінімумів до 2,5. Для дітей з інвалідністю – до 3,5 прожиткових мінімумів. Перерахунку підлягають виплати на дітей, які були нараховані в січні-червні 2020 року, перерахунок буде проведено з 1 січня 2020 року.

Також Кабінет міністрів затвердив порядок призначення виплат для малозабезпечених сімей. Основним показанням для допомоги є отримання низьких доходів, або відсутність доходів у непрацюючих працездатних членів сім’ї.

Лазебна зазначила, що в програмі допомоги малозабезпеченим сім’ям залишаться працездатні особи, які здійснюють догляд за дітьми до досягнення ними 3-річного або 6-річного віку, хворими дітьми, яким не встановлено інвалідність, за особами з інвалідністю 1-2 групи, за дитиною з інвалідністю у віці до 18 років, особи, які надають соціальні послуги з догляду, члени багатодітних сімей, або одинокі матері.

“Інші працездатні особи з малозабезпечених сімей або повинні працювати, і тоді згідно з їх доходам ми будемо включати їх в програму, або знаходитися в центрі зайнятості”, – сказала міністр соціальної політики.

Крім цього, постановою також передбачено стимулюючі механізми для виходу малозабезпеченої сім’ї, в якій є непрацюючі працездатні особи, зі стану бідності. Обчислюватиметься середньомісячний сукупний дохід сімей для всіх видів соціальної допомоги і житлових субсидій, тобто тих видів соціальної підтримки, що надаються в залежності від доходу сім’ї.

“У цьому порядку ми вдосконалюємо механізми взаємодії органів влади та органів місцевого самоврядування, ми вводимо обмін інформацією між ДПС, Пенсійним фондом, буде скасовано необхідність надання додаткових довідок про доходи від заявників”, – сказала Лазебна.

При розрахунку доходу буде враховуватися розмір чистої заробітної плати, тобто буде включена сума доходу без податку на доходи фізичних осіб.

Також спрощується процедура звернення громадян за отриманням допомоги, зокрема це можна буде зробити через портал “Дія” або центри надання адміністративних послуг, уніфікуються і наводяться всі види допомоги, які прив’язані до доходу сім’ї, до єдиних правил надання, удосконалюються порядки надання таких видів держдопомоги, як тимчасова державна допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, допомога на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога одиноким матерям.

Допомога буде нараховуватися з урахуванням майнового стану сім’ї, мінімізуються порушення і зловживання, які можуть бути допущені на рівні комісій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь