Знесення чи реконструкція: яка доля історичної пам’ятки в Ніжині

 

 

 

 

Не секрет, що центральна частина Ніжина багата на пам’ятки історії та архітектури. Чи не кожна вулиця пронизана легендами, таємничістю і історією віків. Однією з таких є вулиця Батюка. Саме там і розташована пам’ятка архітектури ХІХ ст, біля якої зупиняються туристи, але майже ніколи не заходять всередину.

Коричнева дерев’яна будівля – зараз це дитяча бібліотека, а в далеких 1918-1919 роках (з перервами) тут проживала українська актриса театру і кіно Марія Євгеніївна Малиш-Федорець.

Науковий співробітник відділу «Поштова станція» Роман Желєзко, розповів журналістам сайту Нежатин, що даний будинок спочатку належав ніжинському поміщику Петру Григоровичу Борсуку. Вже після його смерті належав вдові власника – Дарії Петрівні Борсук. У 1918 р. був націоналізований і переданий у оренду попередній власниці, а в 1919 р. споруду передали на баланс Ніжинського окружного відділу міліції. У повоєнний час у будинку розміщено Ніжинську міську бібліотеку для дітей. Знаходиться тут вона і дотепер.

У будинку знаходиться 2 кахляні печі ХІХ ст. Одна з них вимощена монохромними глазурованими кахлями мануфактурного виробництва, а друга – рельєфними глазурованими кахлями мануфактурного виробництва останньої третини ХІХ ст. Що знаково – на території Північного Лівобережжя України, на сьогодні це єдиний екземпляр. Дійсно, не кожен в Ніжині знає про таку «реліквію».

фото з сайту andreistp.livejournal.com

Та цього року постало питання: «Якою ж буде подальша доля пам’ятки?» Зараз вона має не дуже гарний стан і де в чому, навіть аварійний. Тож містобудівна рада мала розглянути можливі подальші дії щодо будівлі.

Про деталі обговорень ми запитали у члена ради, директора Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського Геннадія Дудченка.

“Зараз ця будівля в поганому стані. Воно і не дивно, адже вона ніколи не реставрувалась. Думаю, і ремонтні роботи у ній проводились років сорок тому. Для центру міста це не прийнятно. Відтак є три варіанти вирішення проблеми: знести, відреставрувати або провести поточний ремонт. Перший варіант не прийнятний як з точки зору збереження культурної спадщини — це єдиний будинок міської дерев’яної забудови ХІХ ст., що зберігся до нашого часу і перебуває у комунальній власності. Дуже складно це і з процедурної точки зору, бо будинок — пам’ятка архітектури та історії і зняття статусу затягнеться на кілька років. В Україні достатньо не часті випадки, коли з реєстру пам’яток знімають такі будівлі, не зважаючи на їх стан. Містобудівна рада обговоривши всі варіанти подальших дій, і зійшлась на думці, що варто рекомендувати міській раді провести реставрацію будівлі. Але остаточне рішення за міською радою”.

А як вважаєте ви, ніжинці: потрібно залишити будівлю і відреставрувати чи побудувати на її місці сучасну споруду?

Як вважаєте?

Результати голосування

Завантажується ... Завантажується ...

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь