Що лікує найбільша ягода у світі. Розповідаємо чим корисний кавун

 

 

 

 

Кавуни давно перестали вважатися марними ласощами, що, швидко потрапляючи в організм, також швидко з нього зникають.

Фахівці з’ясували, що за рахунок великої кількості вітамінів ця ягода навіть за настільки короткий час перебування в наших організмах здатна вчинити на них сприятливий вплив.

Регулярно вживаючи кавуни, Ви тим самим можете не тільки очистити свій організм, провести профілактику деяких захворювань, але і позбутися кілька зайвих кілограмів. А завдяки своїм сильним сечогінним властивостям кавун можна і зовсім використовувати як ліки.

Фахівці стверджують однозначно: кавуни здатні полегшити стан при багатьох захворюваннях. Крім того, їх корисно вживати з профілактичною метою.

Але основною безперечною властивістю цієї ягоди є очищення організму в цілому та нирок, зокрема. За рахунок чого досягається цей ефект? Фахівці пояснюють: кавун на 90% складається з води.

Крім води, у кавуновій м’якоті містяться також корисні для травлення вуглеводи – клітковина, вуглеводи, що легко засвоюються – фруктоза, лужні речовини та білки.

Достеменно відомо, що найбільша ягода серед інших ягід містить також величезну кількість різних вітамінів: А, В1, В2, В3, В6, С, РР, а також мінеральних речовин: калій, магній, кальцій, селен, залізо, мідь, марганець, нікель, цинк, фосфор.

Крім того, у кавуновій м’якоті містяться потужні природні антиоксиданти: лікопен, бета-каротин, лютеїн. Вони допомагають поліпшити роботу імунної системи, а також попередити багато серйозних захворювань.

Чим і кому може допомогти кавун

По-перше, цей представник баштанних стане справжнім порятунком для тих, у кого порушена робота кишечнику. Клітковина, що міститься в кавунах, поліпшує травлення. Саме тому цю соковиту ягоду рекомендується вживати при запорах. І, навпаки, її з обережністю варто їсти, якщо у Вас спостерігається розлад шлунково-кишкового тракту, попереджають лікарі.

По-друге, тривале вживання кавунів допоможе страждаючим від хронічного гастриту. Зокрема, лікування кавуновою дієтою дає позитивні результати при запальних захворюваннях слизової оболонки шлунка з підвищеною кислотністю. Останню допоможуть нейтралізувати лужні речовини, що містяться у кавуновій м’якоті.

Допоможе кавун і всім тим, кому треба «почистити» організм від шлаків, а нирки від піску. Кавун має гарні сечогінні властивості, завдяки яким з організму за допомогою його можна вивести навіть дрібні камінці.

Цю ягоду дехто з лікарів «прописує» при деяких інфекційних захворюваннях нирок.

Виручить зелений круглий смугастик і при циститі, якщо такий Вас почав турбувати. Однак це не значить, що під час загострення цієї хвороби необхідно повністю відмовитися від ліків на користь кавуна. Цього робити все-таки не варто.

Кавуни варто застосовувати тим, у кого є хвороби печінки та жовчних шляхів. Адже сік і м’якоть цієї солодкої ягоди є не тільки ефективним сечогінним, але і чудовим жовчогінним засобом.

Варто порекомендувати частіше куштувати кавунову м’якоть і гіпертонікам. За рахунок своєї сечогінної дії вона може допомогти їм знизити артеріальний тиск.

За рахунок своїх сечогінних властивостей кавун показаний не тільки при гіпертонічній хворобі, але і при подагрі.

Ця ягода буде корисною також при артритах. Крім того, вона сприяє зниженню холестерину, а значить її непогано вживати при атеросклерозі. Крім того, поглинання кавунового соку та м’якоті сприяє нормалізації обміну речовин.

Тим, у кого немає ніяких захворювань, також можна порекомендувати частіше їсти кавуни з профілактичною метою. Антиоксиданти, що містяться у них, допоможуть попередити серцево-судинні та онкологічні захворювання.

Кавун може допомогти вилікувати і хворе горло. У цьому випадку рекомендується попити кавуновий сік. Тільки в жодному разі не холодний!

Порадувати себе солодкою м’якоттю можуть і ті, хто через цукровий діабет змушений обмежувати себе в солодкому. Справа в тому, що в кавунах міститься фруктоза, що добре засвоюється діабетиками. Однак переборщувати не варто: у великих кількостях цю ягоду власникам даного захворювання їсти вкрай не рекомендується, тому що вона все-таки містить протипоказані їм вуглеводи.

Кавунова дієта

На радість всім страждаючим від повноти кавун має одну особливість: він відрізняється низькою калорійністю. А значить, від нього точно не можна потовстішати, а навіть навпаки. Як порахували фахівці, 100 г кавунової м’якоті – це приблизно 30 ккал.

Через цю властивість цю ягоду рекомендують включати в раціон тим, хто схильний до повноти і мріє позбутися від зайвих кілограмів. Для цих цілей існує навіть спеціальна кавунова дієта. Її суть полягає в наступному: поглинаючи у великих кількостях кавунову м’якоть, людина через нирки виводить зі свого організму всі токсини, шлаки та шкідливі відкладення, а разом з ними йдуть і зайві кілограми.

Кавунова дієта має на увазі під собою вживання протягом дня винятково тільки кавунів. Вживати їх необхідно з розрахунку: на 10 кг маси тіла 1 кг м’якоті. Причому отриману цифру можна розділити на 5 прийомів.

Дану дієту треба витримати рівно 5 днів, після цього переходьте на дієтичні продукти. Їх потрібно вживати протягом декількох днів: від 5 до 10. У ці дні можна вживати каші, приготовлені на воді, пісне м’ясо, різні види нежирної риби, салати з овочів і зелені, але на вечерю вже будьте ласкаві – винятково кавуни.

Якщо зробите все правильно, 5-7 кілограм повинні зникнути.

Існує і полегшений варіант кавунової дієти. Він припускає, що ті, хто бажає схуднути, будуть з’їдати на день від 1 кг кавунів і більше. Причому бажано кілька разів на день і обов’язково за годину-півтори до прийому їжі. Ефект буде не настільки виражений, як при дотриманні вищеописаної дієти, але деякі зайві кілограми з її допомогою Ви все-таки втратите.

Протипоказання

При всіх безсумнівних плюсах і позитивних ефектах кавуни показані аж ніяк не всім. Пам’ятайте, що кавунова м’якоть дає значні навантаження на нирки, і у випадку якщо вони у Вас не відрізняються здоров’ям, їсти кавуни у великій кількості не рекомендується.

З обережністю можна балуватися кавуновими часточками і тим, у кого є які-небудь захворювання серця. Тому що м’якоть кавуна, як ми вже сказали, має виражений сечогінний ефект, разом з рідиною з організму просто витікають солі натрію та калію.

Останні необхідні для роботи серцевого м’яза. Їхній недолік в організмі може погано позначитися на людях, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи. Їм варто проконсультуватися щодо вживання кавунів (особливо у великих кількостях) зі своїм лікарем.

Не варто переїдати кавуни і тим, у кого знижена кислотність шлункового соку та захворювання підшлункової залози. Ці ягоди можуть викликати у них неприємні відчуття в шлунково-кишковому тракті.

Якщо ви знаєте, що у Вас у нирках камені, будьте також обережнішими з кавунами. Поїдання останніх у великій кількості може сприяти виходу цих утворень з ниркової лоханки, що може привести до ниркової кольки, тобто до вкрай сильних болів та інших малоприємних наслідків, якими не хотілося б лякати наших читачів.

Ну а всім численним любителям кавунів ми можемо лише побажати приємного апетиту!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь