Розмова із секретарем ради Юрієм Хоменко про роботу за 7 місяців на посаді секретаря Ніжинської міської ради

 

 

 

 

Щодня ми стаємо свідками, як у нашому місті щось відкривають, ремонтують, створюють  та відновлюють. Вже більше 7 місяців у Ніжині працює новообраний склад Ніжинської міської ради. .

Робота в органах місцевого самоврядування вимагає толерантності та відповідальності, адже щодня керівникам та фахівцям доводиться зустрічатися із людьми, складати стратегію розвитку міста, залучати додаткові інвестиції, писати та подавати проекти для створення комфортних та затишних умов для всіх ніжинців.

Сьогодні журналісти нашого видання зустрілися із секрета́рем Ніжинської міської ради та поговорили про результати роботи секретаря за час його діяльності у нашому місті.

Раніше ми писали: Юрій Хоменко: перше інтерв’ю на посаді секретаря Ніжинської міської ради – http://nezhatin.com.ua/2021/01/29/yurij-homenko-pershe-interv-yu-na-posadi-sekretarya-nizhynskoyi-miskoyi-rady/

Одним з головних напрямків роботи секретаря міської ради є організація діяльності Ніжинської  міської ради. Перш за все підготовка та проведення сесій.

Юрій Юрійович детально розповів про роботу на посаді секретаря ради за 7 місяців, роботу депутатського корпусу, кількість прийнятих рішень, проведених сесійних засідань ради, підкреслив, які було прийнято основні рішення.

До вашої уваги, розмова із секретарем ради Юрієм Хоменко

Головним завданням над яким працює виконавчий комітет міської ради, є максимальна реалізація інтересів міської громади в реальних політичних, економічних та соціальних умовах, в межах Конституції та законів України.

Секретар міської ради сприяє підготовці сесій ради та питань, що вносяться на її розгляд, своєчасному доведенню рішень до виконавців і населення, організовує контроль за їх виконанням, постійно допомагає депутатам виконувати їх повноваження; за дорученням міського голови або ради вирішує інші питання, пов’язані з діяльністю ради та її органів.

За сім місяців  2021 року відбулось 7 пленарних засідань сесій Ніжинської міської ради VIIІ скликання, прийнято 352 рішення.

Окремо хочу підкреслити, про УТОС (Українське товариство сліпих).

На восьмій сесії Ніжинської міської ради, 30 березня, розглядали питання «Про надання згоди на безоплатне прийняття у комунальну власність Ніжинської територіальної громади – в особі Ніжинської міської ради – гуртожитку, що розташований за адресою: м. Ніжин, вул. Василівська, буд. 47 та перебуває у власності Українського товариства сліпих. Більшість депутатів тоді підтримало даний проєкт рішення.

У гуртожитку більше 30 років проживають вісім сімей з вадами зору або сліпі; у будівлі два поверхи, площа кожного складає 340 квадратних метрів. Мешканці будинку не отримують субсидій, оскільки є орендарями цього житла, що певним чином б’є по їхніх, і без того скромних, кишенях.

Ще в 2018 році держава перестала виділяти кошти на УТОС в повному обсязі. Керівники, з якими  ми вели перемовини, пообіцяли запропоновану нами пропозицію про передачу вказаного гуртожитку у комунальну власність винести на загальні збори. Коли вказаний гуртожиток буде прийнято у комунальну власність Ніжинської територіальної громади, ми зможемо виділити кошти на поточний ремонт будівлі. Там терміново потрібно перекривати дах, бо він протікає.

Робота дає свої плоди: є позитивні зміни.  Більш детальну інформацію з цього питання надамо пізніше, коли матимемо на руках документи.

Ще хочу підкреслити, що одним із головних інструментів депутатів за допомогою якого реалізується значна частина їх повноважень (прав) у раді – є постійні депутатські комісії, їх у міській раді 5.

Робота всіх депутатських комісій є надзвичайно активною, всі проєкти рішень детально аналізуються на засіданнях, що дає змогу врахувати думку кожного з депутатів при розробці прєектів та прийнятті відповідних рішень.

Основна робота комісій полягає у вивченні, попередньому розгляді й підготовці питань, які належать до їх профілю, здійсненні контролю за виконанням рішень міської ради. Постійними комісіями попередньо розглядаються всі проєкти програм соціально-економічного й культурного розвитку, місцевого бюджету, інші проєкти рішень, готуються питання, які вносяться на розгляд сесій ради, де депутати виступають з доповідями і співдоповідями. Постійні комісії з питань, що належать до їх компетенції, у порядку, визначеному законом, отримують від керівників виконавчих органів ради, підприємств, установ, організацій необхідні матеріали і документи. Практика показує, що більша частина роботи з розгляду питань відбувається саме на засіданнях постійних комісій, де озвучуються пропозиції й народжуються нові ідеї. Обов’язково обговорюються всі питання, винесені на сесію міської ради. Усі засідання проводяться відкрито.

Так,  протягом звітного періоду було проведено 56 засідань постійних депутатських комісій міської ради, за результатами яких та з метою сприяння їх роботі було надано міському голові близько 60 рекомендацій щодо вирішення питань різного профілю.

Серед депутатів – керівники та працівники підприємств, представники охорони здоров’я, підприємці, юристи, комунальники. За 7 місяців поточного року депутатський корпус ще раз довів свою здатність працювати продуктивно, знаходити виважені шляхи вирішення питань. Розуміння того, що інтереси громадян вищі за все, дає змогу депутатам у відповідальних ситуаціях знаходити спільну мову й працювати в інтересах громади нашого міста. Депутати міської ради постійно беруть участь в роботі комісій, робочих груп та консультативних рад, а також у засіданнях виконавчого комітету та архітектурно-містобудівної ради.

Засідання ради проводяться відкрито. На них присутні керівники виконавчих органів ради, директори комунальних підприємств, представники засобів масової інформації. У деяких випадках на засіданнях присутні представники громадських організацій, інші особи залежно від обговорюваного питання. Забезпечується право кожного громадянина бути присутнім на засіданнях, міська рада не приймала жодного рішення про обмеження такого права. Гласність засідань сесій забезпечувалася шляхом надання можливості проведення у залі фото-, відео-, звукозапису, а також їх онлайн-трансляції на міському телебаченні. Розпорядження про скликання сесії своєчасно доводяться до депутатів та населення. Прийняті рішення міської ради доводяться до населення шляхом розміщення на офіційному сайті Ніжинської міської ради. Також через засоби масової інформації висвітлюється робота ради – пленарні засідання та робота постійних комісій.

З метою зростання довіри та відкритості в роботі всі новини публікуються на офіційному сайті міської ради, а також вся необхідна інформація та нормативно-правові акти.

За час, що минув, основними завданнями виконком вбачав у виконанні різних рішень,  у реалізації прийнятих програм, в розв’язанні проблемних питань, що стосувалися життєдіяльності нашого міста.

Зокрема, за цей час ми розробили дизайн-код міста. Це великий проєкт і я впевнений, що у тісній співпраці з архітекторами, істориками ми розробимо дизайн-код кожної вулиці міста, який передбачає певний тип плитки, фасадів, кольорові гами, палітру, вивіски, навіть лавки та сміттєві урни. Через 5–7 років наш Ніжин матиме зовсім інший – більш достойний вигляд.

З цією метою ми переформатували відділ архітектури – додали посаду заступника головного архітектора. Запросили на цю посаду молодого амбітного фахівця Андрія Воробйова, який чесно пройшов оголошений конкурс. Вже рухаємося у даному напрямку: наразі депутати Ніжинської міської ради на сесії затвердили дизайн-код вул. Батюка, на черзі – вулиці Шевченка, Гоголя, Московська.

Також хочу зазанчити про модернізацію та утеплення будинків. Разом з цим проєктом я пов’язую не менш важливий проєкт модернізації та утеплення будинків у місті. Чому я поєдную ці два проекти? У ході утеплення будинків буде необхідно дотримуватися дизайн-коду, завдяки чому ми отримаємо чітку кольорову гаму.

Цей проєкт надасть можливість не тільки зробити панельні будинки привабливими, але й дозволить їх утеплити, зменшити плату за комунальні послуги та підвищити рівень життя мешканців нашого міста.

Немаловажливе питання – цифровізація виконкому. У планах є відкриття IT-відділу. Хочу зазначити, що такий відділ у нас є, але він віртуальний, існує, так би мовити, на добровільних началах. Такі відділи відкривають лише під професіоналів. На щастя, така людина у Ніжині є – це Андрій Кедров. Тож, наразі ми розпочали впровадження і навчання системи електронного документообігу. Це дійсно історична подія для нас і для жителів нашого міста.

Для для працівників виконкому і громади міста це:

–  Швидкість проходження документів по всіх інстанціях.

–  Оперативність та продуктивність роботи з електронними документами та звітами.

–  Актуальність інформації.  Оскільки майже 60% друкованих копій документів втрачають свою актуальність в той же день!

–  Зберігання документів.

Електронний документ, як і його копія, вважаються оригіналом документа за наявності обов’язкових реквізитів, зокрема, електронного підпису. Такі документи мають однакову юридичну силу.

–  Можливість підпису документів у відрядженні –  відсутність біганини по кабінетах за підписами керівників.

–  Екологія та ресурси.

Нарешті суспільство почало замислюватися над збереженням дерев та зрозуміло, до чого призведе бездумна та нелегальна вирубка лісів. Згідно з неприхованими джерелами, з одного дерева виробляють 12,5 тис. паперових аркушів. Але це лише 25 пачок паперу А4!

А Ніжинський виконком, наприклад, тільки за 2019 рік придбав паперу на 100 тисяч гривень.

Що вже працює:

  1. Відкритий бюджет  –  інформація про публічні закупівлі + телеграм – канал з оповіщенням про всі закупівлі.
  2. Онлайн-опитування громади.
  3. Пошук документів.
  4. Активність депутатів на сесіях та перегляд персональних голосувань депутатів.
  5. Видатки бюджету на мапі.
  6. Туристичний розділ, з історичними місцями та маршрутами на мапі.
  7. Бот для повідомлення про правопорушення, які надсилаються Нацполіції, Муніципальній варті та відділу благоустрою.
  8. Оповіщення населення про планові відключення світла (потрібно розширювати функціонал).
  9. Додаток для ОС Android.

В роботі:

  1. Звернення до голови та депутатів.
  2. Платформа краудфандингу.

Необхідні кошти:

  1. Додаток для ОС i OS.

І, уявіть собі, що все це реально. До речі, на ці проекти не витрачено жодної копійчини з міського бюджету, хоча я вважаю, будь-яка робота повинна бути оплачена.

В наступному році у виконкомі плануємо відкрити свою серверну – IT–відділ у складі 2–3 чоловік. Буде введено професійне відеоспостереження з розпізнаванням облич, номерних знаків. З’явиться новітній цифровий зв’язок для полегшення комунікації громади з виконавчими органами, зручна цифрова АТС – завдяки єдиному номеру, відбуватиметься швидке з’єднання з потрібним людині фахівцем виконкому. У рамках проекту «Розумне місто» буде введено автоматизацію освітлення по місту, а також водяних лічильників, що дозволить боротися з крадіжками природних ресурсів.

Окремим рядком – автоматизація роботи комплексу паркування. Це програмно-апаратний комплекс для здійснення контролю за дотриманням правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, в тому числі контролю оплати цих послуг, зафіксованих в режимі фотозйомки та/або відеозапису.

Як секретар міської ради, я здійснюю прийом громадян. Кожного тижня до мене звертаються мешканці міста з приводу тих чи інших проблемних питань. Основна тематика звернень, так би мовити,  побутових: від ремонту доріг до прохання посприяти надрукувати книгу.

Зазвичай люди приходять зневірені, пройшовши кілька інстанцій. За ті майже дев’ять місяців, що я обіймаю посаду секретаря Ніжинської міської ради, не пригадаю такої людини, якій би я не намагався допомогти.

Проте, хочу зазначити, що досить мала кількість людей, які  звертаються за реальним вирішенням проблем. Я говорю зараз про те, що деякі ніжинці через ту чи іншу проблему сваряться в соцмережах , а могли б отримати достовірну інформацію у мене чи заступників міського голови або у інших фахівців виконкому. Шкода. Ми – команда міського голови Олександра Кодоли – відкриті для спілкування.

Підсумовуючи вищесказане, особисто від себе хочу висловити подяку всій Ніжинській територіальній громаді, міському голові Олександру Кодолі, який створив команду рівноправних, мислячих людей, депутатському корпусу, керівникам установ та  організацій, всім, хто доклав зусиль для соціально-економічного розвитку міста та злагодженої роботи Ніжинської територіальної громади. Попереду багато задумів та планів, і їх втілення в життя залежить від нашої колективної та злагодженої співпраці.

 

Тож, працюємо далі!

Секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь