Стратегія розвитку Ніжинської громади: куди рухаємось та що розвиваємо?

 

 

 

 

Днями у Ніжинській міській раді звітували що вдалося зробити за І півріччя реалізації Стратегії розвитку Ніжинської ОТГ до 2027 року. Цей документ створили ініціативні жителі Ніжинської громади, а минулого року одноголосно підтримали міські депутати.

У своєму вступному слові міський голова Анатолій Лінник зазначив, що Стратегія розвитку Ніжинської ОТГ на період до 2027 року закріплює прогнозований соціально-економічний розвиток нашої громади.

У документі на 143 сторінках представлені поточний аналіз розвитку громади, стратегічні цілі та бачення, план реалізації стратегії. Туди також входять і технічні завдання, об’єднані у 6 розділів: «Благоустрій», «Енергозбереження», «Спорт», «Промоція міста», «Медицина» та «Культура».

На презентації звіту у міськраді озвучили, що саме реалізували по цих напрямках. Також підсумували, що наразі у відсотковому співвідношенні виконуються 85 % проектів міста.

Зокрема, 9 проектів уже завершені, 10 реалізуються на постійній основі, такі як забезпечення медичних закладів обладнанням, проведення консультацій для представників МСП, підтримка ОСББ міста. Ще 16 проектів – у процесі реалізації.

Щоправда, більша частина з перелічених робіт – поточні ремонти, реконструкції, що давно назрівали і т. д. Це все добре, однак стратегічного значення для розвитку економіки міста, сфери охорони здоров’я, освіти, спорту, культури та інших напрямків вони не несуть. Здається, обов’язки міської влади подані як стратегічні цілі…

Невже успішне майбутнє громади вимірюється лише ремонтами, чи частковими оновленнями? Але так здається після першого звіту по стратегії. Бракує проектів, що реалізуються з перспективою, які, приміром, збільшують робочі місця, адже не секрет, що місто роками душить безробіття, а електрички в напрямку столиці йдуть переповнені. Проекти зі звіту не залучають інвестиції, не вирішують інфраструктурні і соціальні проблеми, яких у Ніжині не мало.

Жодної нової споруди, яка б була корисною для всієї громади не збудовано. Про нові підприємства також мови не йде. Хоча створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, промисловості та залучення інвестицій – одна зі стратегічних цілей, прописаних у документі.

До того ж серед джерел фінансування у переважної більшості проектів про які говорили на звітному засіданні – державний та обласний бюджети, допомога міжнародних організацій, співфінансування. Тобто ці проекти вдалося реалізувати в рамках державних, обласних програм, чи заходів міжнародної допомоги.    Виходить до реальної стратегії розвитку міста це не відноситься. Знову ж таки йдеться про наявні можливості, якими керівництво громади має користуватися, але не про перспективну ціль.

Приміром, термомодернізація у ЗОШ №10 відбувається за підтримки Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО), яка фінансує екологічно важливі задуми, головним чином, у країнах Центральної і Східної Європи. Багато проектів за кошти корпорації реалізуються по всій Україні, не лише в Ніжині.

Теж саме стосується і енергоефективних робіт, що проводили ОСББ та фізичні особи в рамках програми “теплих кредитів”, де міський бюджет відшкодовує лише частину вартості. У презентації згадали і програму «Енергодім» Фонду Енергоефективності. Так, це позитив, що три ОСББ Ніжина зможуть провести комплексну термореновацію будинків. Але ж енергоефективні роботи фінансуватиме міська влада (20%) разом із Фондом енергоефективності (60-70%) і жителями будинків (10-20%). Виходить, якби не Фонд енергоефективності, то не було б і цих заходів. Важко назвати це компонентом стратегії.

Горезвісне водовідведення по вулиці Незалежності, згідно каталогу технічних завдань – стратегічна частина розвитку міста. Не такі стратегічні проекти хотілося б бачити у місті, де діти набирають по 200 балів на ЗНО, здобувають найвищі спортивні, наукові сходинки. Адже проблема з підтопленням вулиці Незалежності роками була відомою і дійшла до критичної точки, коли облаштування водовідведення стало життєво необхідним. До того ж кошти на ці роботи також спільно виділили міський та обласний бюджети.

Неозброєним оком помітна підміна понять з боку міської влади. Проведена робота, яку презентували, як частину стратегії розвитку 70-тисячного міста до неї майже не відноситься. Бо здебільшого вирішує поточні питання.

Економіка, туризм, довкілля – справді стратегічні напрямки, зазначені у документі, залишаються обділеними увагою та конкретикою.

Міська влада стверджує що прийнята рік тому стратегія вже реалізована на 85%, проте об’єктивне, уважне вивчення документу говорить про інше.

Повний текст звіту доступний тут

Також, до вашої уваги “Стратегія розвитку Ніжинської міської ОТГ”

Джерело: uezd.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь