Людина вперше змогла самостійно подолати ВІЛ

 

 

 

 

Жінка була інфікована в 1992 році, однак тепер вона здорова.

Учені дослідили зразки матеріалів 64 людей, у яких раніше була зафіксована відсутність прогресування ВІЛ-інфекції. І, до свого подиву, виявили, що у однієї із піддослідних сліди вірусу повністю зникли. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature.

Дослідники скористалися новим методом секвенування геному вірусу імунодефіциту людини, щоб виявити резервувари, де клітини вірусу можуть зберігатися в організмі.

В однієї із учасниць геном вірусу не вдалося виявити навіть після того, як учені перевірили 1,5 мільярди мононуклеарних клітин крові. Це може стати першим випадком, коли організм людини самостійно поборов ВІЛ без ліків і операцій.

Цією унікальною людиною виявилася 66-річна мешканка Каліфорнії Лоурін Уілленберг, яка була інфікована у 1992 році. Раніше вона вже брала участь у багатьох дослідженнях, оскільки вже давно було помічено, що інфекція в її організмі припинила свій розвиток.

У решти 63 учасників дослідження також відзначалася відсутність прогресу ВІЛ, однак в їхніх організмах все ж зберігалися клітини вірусу, здатні до розмноження.

Учені вважають, що цей приклад дає надію на одужання навіть тим людям, які отримують антиретровірусну терапію.

Раніше було відомо три випадки, коли пацієнти одужували від ВІЛ після специфічного лікування. останній такий випадок було зафіксовано у червні 2020 року. Повного знищення ВІЛ в організмі людини лікарям вдавалося досягти тільки після трансплантації стовбурових клітин людей з мутацією, яка робить організм несприйнятливим до ВІЛ.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь