Чернігівщина: Лісгоспи свідомо доводили до банкрутства

 

 

 

 

Служба безпеки України викрила посадовців на розкраданні коштів комунальних лісгоспів та свідомого доведення їх до банкрутства.

Як повідомила прес- група управління СБУ в Чернігівській області, за попередніми даними слідства, організувала оборудку група посадовців органів місцевого самоврядування та керівництво низки лісгоспів. Вони зареєстрували декілька посередницьких структур, переважно фіктивних, через які купували деревину у лісгоспів за цінами значно нижчими від ринкових. Потім зловмисники реалізовували її експортерам за ринковою вартістю, а різницю виводили у тіньовий сектор економіки.

Метою таких дій слідчі вважають банкрутство, як спосіб переведення лісгоспів у приватну власність.

За висновками експертів, розмір збитків, завданих лише одному із 18 комунальних підприємств, перевищив три млн грн.

Проведено обшуки, вилучено документи та печатки посередницьких структур, тривають слідчі дії.

Проблема комунальних лісгоспів – не нова. Коли так звані колгоспні ліси опинилися нічиїми, обласна рада ще на початку 2000-х років оформила їх у розпорядження створених нею лісгоспів. Коли ж утворилися об’єднані територіальні громади – почали вимагати передачу лісів собі. Тоді їм відмовили – мовляв, ще не закінчене структурування ОТГ і, щоб не виникло проблем у поділі лісів між громадами, треба зачекати. Схоже, ділки, зрозумівши, що практично безплатна лавочка безконтрольних лісів скоро закривається, то почали доводити до банкрутства комунальні лісгоспи.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Джерело: .golos.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь