В центрі Чернігова облаштовують ферму (Фото)

 

 

 

 

Невдовзі в центрі Чернігова, в дворі обласного молодіжного центру (колишній кінотеатр ім. Щорса) з’явиться так звана міська ферма. Щоправда, це ферма не в класичному розумінні з коровами чи поросятами.

«Ідею про створення ферми подавали на конкурс громадських проєктів у контексті пом’якшення наслідків ковід і профілактики захворювань. Ми писали, якщо люди вмітимуть вирощувати собі їжу самостійно, то вони менше контактуватимуть одне з одним і потенційно менше інфікуватимуться. До того ж, все це реалізовуватиметься за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», що співфінансується Європейським Союзом та Британською Радою в Україні при адмініструванні ГО «Міцна громада», – розповів керівник громадської організації «Еко місто» Сергій Безбородько.

За його словами, міські ферми – це дуже позитивний рух із погляду адаптації міст до кліматичних змін і перетворення захаращених пустирів на високі клумби, пристосовані  до вирощування органічно чистих овочів, ягід, пряних трав чи зелені.

«У внутрішньому дворику за колишнім кінотеатром Щорса хочемо відкрити ділянку площею приблизно 100 квадратних метрів. Ми хочемо її перетворити на багаторічний пряно-ароматичний сад. Збиратимемо там і дощову воду для поливу. Зробимо дощовий садок, теплі грядки та вертикальні грядки. Тобто на дуже маленькому клаптику хочемо зробити демонстраційний проєкт, щоб надихати молодь та інших містян переходити на власноручне вирощування їжі та озеленення міста», – зазначив Сергій Безбородько.

Активісти хочуть, щоб цей дворик був відкритим для всіх відвідувачів під час роботи молодіжного центру. Зараз це з 9-ї до 18-ї години в будні дні, та з 11-ї до 17-ї під час роботи сортувальної станції у вихідні. Доглядати за цією ділянкою майже не доведеться.

«Ми все проєктуватимемо максимально автономним, сухостійким і невибагливим. Тобто раз на тиждень можна буде приходити туди з якоюсь тематичною лекцією чи практичним воркшопом і разом із волонтерами доглядати цю ділянку.

Ми зробимо цієї осені максимально все і навіть спробуємо виростити ще якісь рослини, які мають короткий строк дозрівання. І восени ми також посадимо багаторічники – плодові кущі, багаторічні пряно-ароматичні трави. Їх можна саджати восени. А однорічні рослини, які вирощуватимемо з насіння, це вже весною», – пояснив Сергій Безбородько.

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь