Екологічне лихо на Ніжинщині: чи знайдуть винних?

 

 

 

 

Екологічне лихо збентежило жителів села Мала Кошелівка, що на Ніжинщині. Близько 20 вантажівок з твердими побутовим відходами було вивантажено просто неба, на територію населеного пункту. За свідченнями мешканців села та представників виконавчих органів Вертіївської ОТГ, можливими власниками сміття є компанія «Форест Груп», яка в свою чергу й була ініціаторами громадських слухань стосовно вивозу та утилізації сміття на території Малої Кошелівки. І поки велись розмови та висловлювались припущення, на ділі люди бачать, що гори сміття продовжують «рости».

Інформує сайт НЕЖАТИН

«В нічний час чути, як селом проїжджають вантажівки. Звісно, номерів не розгледіти та й самим йти на розборки страшно. Не хочеться, щоб околиці нашого села перетворювались в звалища сміття», – жаліються малокошелівці.

Бажаючи вирішити проблему якомога швидше, представники громади звернулись до депутата обласної ради Сергія Охонька, аби він допоміг знайти причетних і зупинити утворення сміттєвого полігону.

Відповідно, депутат написав звернення до всіх контролюючих та правоохоронних органів, і привернув увагу до місцевих ЗМІ. Цікаво те, що це було перше офіційне звернення до контролюючих структур стосовно можливого екологічного лиха, адже місцева влада до того часу не звернула увагу на дану проблему.

«В рамках діючого законодавства, головним чинником у цьому питанні є згода громади. Навіть, якщо якимсь сумнівним шляхом ті, хто скидає сміття отримали дозвіл, він є незаконним, адже громадські слухання попередньо не проводились», – коментує Сергій Охонько.

Ситуація набула розголосу і згідно отриманого звернення, поліція відкрила Кримінальне провадження. Наразі по ньому проходить розслідування. В ході спілкування з громадою, стало відомо, що попередньо влада Вертіївської об’єднаної територіальної громади вела перемовини з приватним підприємством «Форест Груп» щодо відкриття на території населеного пункту сортувально-брикетної лінії по переробці твердо побутових відходів. Дане підприємство згідно юридичної адреси знаходиться в місті Чернігові та має статуний капітал в розмірі 150 грн. Відомо, що 18 серпня, за словами в.о сільського голови Вертіївської ОТГ Ольги Устименко, з представником підприємства була підписана угода про наміри.

Довідково: Протокол (угода) про наміри сторони, як правило, укладають для того, щоб зафіксувати певний етап домовленостей, які не будуть мати юридичну силу договору та юридичних наслідків, в т.ч. наслідків попереднього договору. Але ж, навіть, дана угода не давала права підприємству вивозити сміття без отримання дозволу від відповідних структур та проходження механізму погодження подальших дій з громадою та владою.

Аби обговорити «кричущу» для села проблему, 3 вересня були організовані громадські слухання, що цікаво на вимогу власників ПП «Форест Груп» щодо відкриття та роботи сортувально-брикетної лінії по переробці твердо побутових відходів. На них зібрались представники громади, в.о голови Вертіївської ОТГ Ольга Устименко, староста села Мала Кошелівка Сергій Мишура, обласний депутат Сергій Охонько, представник прокуратури, працівники поліції на чолі з керівником Миколою Омельчинком. На меті учасники зібрання мали обговорити план дій. Адже, щоб знайти крайніх і притягнути їх до відповідальності потрібні злагоджені дії всіх сторін: влади, поліції, громади.

Знаковим було те, що ініціатори громадських слухань так і не з’явились. У телефонній розмові, за словами в.о. голови Вертіївської ОТГ Ольга Устименко, отримали повідомлення, що організатори не з’являться на зустріч. Виникає питання: «Навіщо було організовувати слухання, щоб потім їх проігнорувати?» Та це не завадило учасникам громадських слухань все ж організувати конструктивну розмову й розпочати пошук шляхів вирішення проблеми.

Спілкуючись з людьми, Сергій Охонько зауважив: «Ситуація на контролі: правоохоронні органи задіяні, керівництво області повідомлене, екологічна комісія та місцева влада долучилась до вирішення проблеми. Але, знаючи з досвіду, причетні до вивезення сміття, не почали б це робити, не маючи хоча б словесної підтримки когось із представників місцевої влади. Зараз вже потрібно діяти по факту. В першу чергу необхідно визначити суму збитків від заподіяної шкоди та згідно законодавства покласти відповідальність за їх сплату на причетних до створення стихійного сміттєзалища. Все це для того, аби якнайшвидше вивезти сміття з території села. У Вас є мій номер телефону та поліції, і якщо бачитимете, що до села їде вантажівка з «підозрілим вантажем», одразу повідомляйте, на що будемо оперативно реагувати».

До слів обласного депутата приєднався начальник Управління ЖКГ Вертіївської ОТГ Олександр Бородавко: «Треба писати приписи власнику споруд, до території яких вивозиться сміття. Оскільки там воно незаконно накопичується і створює екологічне лихо. Він має взяти за це відповідальність. Розуміючи суми, що будуть виписані в судовому порядку, а це мільйони гривень, за завдання збитків екології, власник ймовірно захоче вивезти відходи власними силами. І цього потрібно домогтись, аби вартість утилізації не лягла на плечі платників податків».

У свою ж чергу начальник слідчого відділення Ніжинського відділку поліції Богдан Музиченко запевнив громаду, що наразі проводяться всі можливі слідчі дії та оперативно розшукові заходи щодо встановлення причетних осіб. «Кримінальне проводжання перебуває на контролі у поліції та прокуратури. Ми зробимо все для того, щоб знайти винуватців», – резюмував він.

Результатом зустрічі стало створення робочої групи, яка контролюватиме ситуацію та оперативно реагуватиме у разі необхідності. Отже, далі буде… А поки, тонни сміття продовжують лежати і отруювати землю. Особливо це стане небезпечним, коли почнуться дощі продукти розкладу з водою швидше проникатимуть до ґрунту. За неофіційною інформацією, фігурантами справи є також представники з Ніжина. Та це вже справа правоохоронних органів.

І виникає питання до тих, хто все ж вирішив завдати такої шкоди довкіллю – Навіщо? Не буває окремо природи маленького села чи великого міста. Це все наша спільна земля, за збереження якої ми несемо відповідальність. І дуже прикро, коли серед нас з вами є ті люди, котрі залишаються байдужими до даної проблеми та навмисно шкодять екології.

Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь