Меценати-благодійники відгукніться! Підтримайте у Ніжині створення музею мореплавця Юрія Лисянського

 

 

 

 

“Вельмишановні друзі! Меморіальний будинок-музей українського навколосвітнього мореплавця Юрія Лисянського просить Вас допомогти поширити інформаційне звернення, – звертається Олександр Морозов, завідувач Музею рідкісної книги. (Меморіальний Музей Юрія Лисянського)

У 2023 р. Україна відзначатиме ювілейну дату – 250 років від дня народження нащадка шляхетної козацької родини з Ніжина, першого українського кругосвітнього мореплавця, першовідкривача нових земель, вченого географа, океанолога, етнографа, учасника та одного з організаторів (разом з А.І. Крузенштерном) навколосвітньої експедиції 1803-1806 років Юрія Федоровича Лисянського (1773-1837).

Так сталося, що український шляхетний козак Юрій Федорович Лисянський та естонський барон німецького походження Адам Іоганн фон Крузенштерн стали організаторами та керівниками першої в історії колишньої Російської імперії навколосвітньої експедиції. Російська пропаганда подає цих двох капітанів виключно як «великих росіян». Настав час сказати правду і повернути наших героїв на батьківщину. Естонський народ це вже зробив: у 2013 році в місті Таллінні урочисто відкрито великий бронзовий барельєф А.І. Крузенштерна, а у невеличкому естонському містечку Кільтсі, при підтримці уряду Норвегії, реставровано палац Крузенштернів, де тепер діє недільна школа та меморіальний музей видатного мореплавця. У жовтні-листопаді 2020 року дружня нам Естонія буде відзначати 250 років від дня народження А.І.Крузенштерна.

Ми глибоко переконані, що настав час повернути на батьківщину і пам’ять про видатного українця Юрія Федоровича Лисянського. Ніжинська міська рада підтримала нашу ініціативу щодо включення дати святкування 250-річчя від дня народження Юрія Лисянського (12 квітня 2023 року) до Національного календаря знаменних та пам’ятних дат. У місті Ніжині, звідки був родом видатний мореплавець, зберігся будиночок, який належав його батькові – священику церкви Івана Богослова протоієрею Федору Лисянському. У цьому будинку 12 квітня 1773 року народився видатний мореплавець. Збереглася церква Івана Богослова, пам’ятка архітектури національного значення, у якій батько Федір Лисянський власноруч охрестив свого новонародженого сина Юрія. А в Музеї рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя зберігаються унікальні книги, подаровані у 1824-1827 рр. особисто Юрієм Федоровичем Лисянським.

 

 

Рішенням Ніжинської міської ради наприкінці 2019 року «будиночок Лисянських» передано Ніжинському краєзнавчому музею для створення в ньому меморіальної музейної експозиції, присвяченої нашому землякові.

За нашим задумом, новостворений музей буде розповідати про життя та побут української козацької старшини на рубежі 18-19 століть (в період драматичного перелому та втрати Україною автономії у складі Російської імперії), про родину та ніжинський період біографії Юрія Федоровича Лисянського, його навколосвітні мандри, географічні відкриття та важливий внесок у розвиток наукового бачення сучасного світу.

Музей буде засвідчувати важливий внесок українців у розвиток мореплавства у 18-19 століттях, підтверджувати статус України як морської держави, засвідчувати її геополітичне значення як ключової країни Балтійсько-Чорноморського союзу східноєвропейських держав. Першу чергу новоствореної музейної експозиції ми плануємо відкрити у 2023 році, до 250-річчя від дня народження нашого видатного земляка. На даний момент ми зробили вже чимало: на упорядкування будинку видатного мореплавця та археологічні розкопки на території садиби витрачено близько 200 тис. грн. з міського бюджету міста Ніжина. Активно ведеться збирання музейних експонатів. У видавництві «Темпора» вперше в історії України перевидано мандрівні записки Ю.Лисянського «Навколосвітня подорож на шлюпі «Нева» 1803-1806 рр.». Ця книга нашого видатного земляка стала справжнім бестселером і номінована як найкраще видання 2020 року в номінації «Подорожі та краєзнавство». Зараз ми ведемо перемовини з відомим в Україні музейним дизайнером Олександром Антонцем («Майстерня музейних проєктів», м. Суми) про співпрацю у розробці проєкту повної реставрації будинку, благоустрою садиби та створення нової музейної експозиції. На даний момент нами визначено послідовність етапів створення музею з орієнтовними ціновими параметрами.

Але, незважаючи на активну підтримку міської влади, створення сучасного музею, як кажуть, практично «з нуля», потребує величезних зусиль та значних фінансових вкладень.

На жаль, тільки силами місцевого бюджету, це важливе завдання виконати дуже складно. На жаль, маємо прикрі факти скорочення видатків на культуру у зв’язку коронавірусною інфекцією та падінням української економіки… Тому, колектив музею сьогодні змушений шукати додаткових можливостей та засобів фінансування для реалізації проєкту.

Враховуючи усе вищеозначене, ми звертаємося до Вас, вельмишановні меценати-благодійники, з проханням знайти можливість підтримати створення Меморіального музею мореплавця Юрія Лисянського в Ніжині у будь-якій зручній для Вас формі.

Ми будемо вдячні Вам за будь-яку допомогу, чи то в інформаційному «розкручуванні» нашого проєкту, чи то в придбання цікавих музейних експонатів, чи то в проведенні реставрації та благоустрою садиби Лисянських, чи то в розробці дизайн-проєкту нової, сучасної експозиції тощо. У випадку Вашої згоди ми готові надати всю потрібну інформацію та обговорити усі потрібні умови для подальшої плідної співпраці.

З глибокою повагою, надією на співпрацю та вдячністю за розуміння, співробітники Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського в місті Ніжині”.

Джерело: nizhyn.city

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь