Вибори 2020: які повноваження мають мер міста та депутати

 

 

 

 

Українське законодавство зобов’язало представників місцевого самоврядування по-справжньому важко і ефективно працювати

В Україні скоро місцеві вибори. Цього року обиратимемо місцеву владу по-новому. Чергові вибори відбудуться до обласних рад, тоді як до районних рад – перші. Це легко пояснити – цьогоріч старі райони ліквідували і створили нові. До того ж з першими виборами стикнуться об’єднані громади. Тож у зв’язку з певними нововведеннями у Виборчий кодекс та у саму процедуру виборів варто пригадати кого ж ми обиратимемо і що ці люди можуть і мають право робити на своїх посадах.

Далі детально розповідаємо про повноваження органів місцевого самоврядування та роз’яснюємо, на що, власне, розповсюджується влада мерів українських міст.

Повноваження мерів міст, сільських та селищних голів

Мер українського міста або інакше – міський голова – є головною посадовою особою територіальної громади міста, тобто керівником та очільником міста. Так само сільський голова є головою села, а селищний голова очолює селище. Їхні функції та посадові обов’язки не надто відрізняються – хіба лише масштабами роботи.

Відповідно до ст.42 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, повноваження голови міста/селища/села починаються з моменту оголошення територіальною виборчою комісією рішення про його обрання і завершуються у момент вступу на цю посаду нового обраного голови.

Міський, селищний та сільський голова виконують таку роботу і мають такі функції:

  • очолюють виконавчий комітет міської/селищної/сільської ради, головують на його засіданнях;
  • підписують рішення міської/селищної/сільської ради та її виконавчого комітету;
  • вносять на розгляд міської/селищної/сільської ради питання стосовно організації роботи міської ради та безпосередньо питань, пов’язаних з розвитком міста/селища/села;
  • скликають сесії міської/селищної/сільської ради, формують порядок денний сесій ради і головують на її пленарних засіданнях;
  • призначають на посади та звільняють з посад керівників відділів, структурних підрозділів, управлінь та інших виконавчих органів міської/селищної/сільської ради;
  • розпоряджаються бюджетними коштами, використовують їх за призначенням, визначеним рішенням міської/селищної/сільської ради;
  • представляють місто/селище/село у відносинах з державними органами;
  • забезпечують на додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їхніх об’єднань.

Міський/селищний/сільський голова несе персональну відповідальність за здійснення своїх повноважень, є підзвітним і відповідальним перед міською/селищною/сільською радою та мешканцями населеного пункту. Не рідше одного разу на рік голова міської/селищної/сільської звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами.

До того ж голови міських, селищних та сільських рад виконують особливу організаторську та очільницьку роботу – очолюють низку міських комісій з питань економічного і соціального розвитку міста, рад та робочих груп. Вони організовують розробку місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови міста і, звісно, ведуть особистий прийом громадян.

Новини за темою: Місцеві вибори-2020: За добу правоохоронці відкрили 10 кримінальних проваджень

Повноваження і обов’язки сільських, селищних, міських рад

Місцеві ради мають і власні повноваження, і делеговані державою. Відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, усі питання, які вирішує місцева рада, вона може вирішувати виключно на пленарних засіданнях. Це значить, що рада не щодня і не щотижня здійснює повноваження.

Ради є представницькими органам місцевого самоврядування, що представляють територіальні громади і здійснюють від їх імені повноваження місцевого самоврядування.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

На пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:

  • затвердження регламенту ради, утворення і ліквідація комісій ради, затвердження, зміна її складу, затвердження плану роботи ради і заслуховування звіту про його виконання, заслуховування звіту сільського, селищного, міського голови про діяльність виконавчих органів ради;
  • розгляд запитів депутатів, прийняття рішень по запитах, прийняття рішень щодо дострокового припинення повноважень депутата ради, сільського, селищного, міського голови;
  • прийняття рішення про проведення місцевого референдуму;
  • затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування;
  • затвердження місцевого бюджету, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання відповідного бюджету;
  • встановлення місцевих податків і зборів;
  • прийняття рішень щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету;
  • встановлення для підприємств комунальної власності громад розміру частки прибутку, яка підлягає зарахуванню до місцевого бюджету;
  • вирішення питань регулювання земельних відносин та затвердження ставок земельного податку;
  • вирішення відповідно до закону питань про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення, а також про скасування такого дозволу;
  • затвердження місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови відповідних населених пунктів;
  • прийняття рішень з питань боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.
Новини за темою: Децентралізація, гендерні квоти, розподіл бюджету: Чому місцеві вибори важливі як ніколи

Повноваження депутатів місцевих рад

У сільській, селищній, міській, районній у місті, районній та обласній радах працюють депутати. Ці люди представляють інтереси територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, які обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Депутатом місцевої ради може бути громадянин України, який досяг 18 років та був обраний до місцевої ради. Його повноваження починаються з моменту офіційного оголошення територіальною виборчою комісією рішення про підсумки виборів і закінчуються у день першої сесії ради нового скликання.

Відповідно до ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат місцевої ради фактично є представником інтересів виборців свого виборчого округу і має такі повноваження:

  • вносити питання до порядку денного ради та її виконавчих органів;
  • брати участь з правом ухвального голосу в пленарних засіданнях ради, а також з правом дорадчого голосу у засіданнях органів ради, до складу яких депутат не входить;
  • ініціювати недовіру сільському, селищному, міському голові; розпуск утворених радою органів та звільнення відповідних посадових осіб місцевого самоврядування.

При цьому депутат міської ради зобов’язаний:

  • підтримувати зв’язок з виборцями, територіальною громадою населеного пункту;
  • не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу міської ради та її органів;
  • визначити дні, години та місце прийому громадян; не рідше одного разу на місяць вести прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо їх вирішення.

Депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю і не може використовувати депутатський мандат в цілях, не пов’язаних з депутатською діяльністю.

До того ж депутат місцевої ради працює там на постійній основі і не може суміщати це з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток. При цьому він не може приймати будь-яких гонорарів, подарунків, винагород за дії, пов’язані зі здійсненням депутатських повноважень.

Новини за темою: МВС запустить чат-бот про місцеві вибори

У законі також прописано, що депутат місцевої ради зобов’язаний щороку до 1 квітня подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік відповідно до ЗУ “Про запобігання корупції”.

Депутат місцевої ради не має розголошувати відомостей, що становлять державну або іншу таємницю, зобов’язаний не використовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені дані щодо органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, їх керівників, посадових осіб, депутатів місцевих рад.

Джерело: zik.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь