Крок до 5G. Кабмін схвалив план підвищення якості мобільного зв’язку

 

 

 

 

Документ передбачає гармонізацію українського галузевого законодавства з Європейськими стандартами ETSI.

Кабінет міністрів на засіданні 30 вересня затвердив план заходів щодо підвищення якості мобільного зв’язку та скорочення кількості скарг споживачів на відповідні телекомпослуги. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Це має на увазі впровадження європейських підходів інформування користувачів щодо рівня якості голосового зв’язку, SMS-повідомлень і мобільного доступу до інтернету, йдеться в супровідній записці до проекту розпорядження.

«Мова йде про імплемментаціі європейських підходів по відношенню до якості мобільного зв’язку та електронних комунікаційних послуг. Частиною цього плану стануть положення, які дозволять в подальшому впроваджувати в Україні технологію 5G », – підкреслив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з постановою, в I кварталі 2021 року планується затвердження оновленого переліку показників якості зв’язку та їх граничні нормованих рівнів. Норми будуть діяти для послуг голосової телефонії, текстових повідомлень (SMS) і доступу до Інтернету в мережах рухомого (мобільного) зв’язку.

Перелік буде доповнено такими показниками:

  • середня швидкість передачі / прийому даних;
  • час затримки між пакетами відправлення і приймання;
  • варіація затримки пакетів;
  • втрата пакетів;
  • час очікування відповіді фахівця служби інформаційно – довідкового обслуговування оператора телекомунікацій (Починаючи з моменту свідомого вибору абонента) з встановленням граничних нормованих рівнів.

 

У наступні два роки (2021-2022) також планується прийняття національних стандартів методом перекладу, які відповідають європейським стандартам ETSI, необхідним для забезпечення впровадження технологій UMTS / LTE і технології 5G.

Минулого тижня Кабмін прийняв постанову, згідно з яким телеком-регулятор зобов’язаний оприлюднити офіційну інформацію про покриття інтернетом і кількості абонентів у операторів.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь