Жителі Ніжинщини зупинили колону зерновозів вагою в 1800 тонн

 

 

 

 

Багато ситуацій в Україні можна описати фразою: «Люди бідкаються – влада розводить руками». Та як завжди – великі справи, що вирішують проблеми, роблять небайдужі представники громади – активісти.
Прикладом того стала ціла історія-екшн в селі Мильники, що на Ніжинщині.

Цими вихідними вантажівки однієї з українських зернових компаній колоною розбивали й без того відсутнє асфальтне покриття села. Ігноруючи обмежувальний знак «12 тонн», 40 переповнених фур намагались проїхати селом. Вчасно зорієнтувались і прийняли міри обурені місцеві жителі, заблокувавши рух. Серед них також були й активісти з ніжинського осередку «АвтоЄвроСила». Тож громада на чолі з ніжинським активістом Олександром Максимцем стали на захист інтересів с. Мильники.

«30 тягачів готувались почати рух вилицями села. У розмовах тет-а-тет водії не соромились того, що Компанія “Кернел” починає розмову з перевізниками лише тоді, коли ті беруть на “борт” від 30 тонн!!! Рахуємо: в середньому авто важить 15 тонн + мінімум 31 тонн сировини — це виходить 46 тонн. Для дороги, яку проклали в 70-х роках, де вага в 12 тонн вважалась “космічною” – це недопустимо.
Жахнуло те, що проводити рух вантажівок водіям наказав диспетчер компанії, не зважаючи на законодавство України. А сталось це через те, що інженер і агроном, яким нещодавно тільки виповнилось більше 20 років не спланували об’їзної дороги», – пише на своїй сторінці у Фейсбук Олександр Максимець.

Людьми було прийняте “радикальне” рішення перегородити вулицю власним автотранспортом, аби унеможливити руйнівний рух для асфальтованого покриття.
«І от тоді все почалося: зухвалі погрози, шантаж, спроби підкупу з боку представників агрофірми, які ж своєю чергою принципово відмовлялись підігнати з Ніжина грейдер і вирівняти ділянку об’їзної дороги. Питання було лише в 15 метрах грантової дороги, що вже зрита колесами важковаговиків.

Зазначу, що не кожен таксист береться за замовлення в це село, а нові карети швидкої допомоги банально не можуть здолати 20-сантиметрові ями, чекаючи за 2 кілометри, коли пацієнта вивезуть на трасу своїм ходом…
Зрештою, на заблокованій частині вулиці, де мильниківці боронили дорогу свого рідного села, емоції сягнули свого Апогею…
Щоб хоч якось залагодити конфлікт на місце прибув Начальник міськрайонного відділу Поліції разом з усіма заступниками. Переконавшись в законності й праведності народного гніву, працівники правоохоронних органів склали акт обстеження аварійної ділянки дороги протяжністю 2 км», – розповідає про ситуацію Олександр Максимець.

Поліція попередила про відповідальність за рух транспорту, що перевищує допустимі норми ваги. Провівши бесіду з водіями й керуючими процесом збору урожаю, залишились контролювати дотримання вимог законності під час вивозу кукурудзи з полів до пункту їх збору. Зернова компанія, у свою чергу, послала орендованих приватних перевізників дорогою, що не була заздалегідь підготовлена для руху подібного автотранспорту, не зважаючи на можливі пошкодження для машин.

Вже наступного дня небайдужими громадянами знову була заблокована вантажівка, що перевищувала допустимі норми ваги в три рази. І знову, проігнорувавши обмежувальний знак при в’їзді до села, водій камазу, що перевозив 16 кубів води, аби дістатися полів не схотів скористатися об’їзною дорогою, а поїхав навпростець, через вулиці населеного пункту.
Ніжинець Олександр Максимець безпосередньо перебував у центрі подій про що інформував на своїй сторінці у Фейсбук.

«Працівниками поліції було складено постанову про порушення правил дорожнього руху. Розлючені селяни змусили водія вилити на узбіччя 16 тонн води й лише після цього пішли на поступки , розблокувавши проїзд автомобілю. Хочеться нагадати, що днем раніше, після блокування колони з 40 вантажних автомобілів активістами та місцевими жителями, керівництво компанії Кернел давало слово — більше жодний їх автотранспорт, що перевищує допустиму вагу не поїде вулицями села», – прокоментував журналістам Олександр Максимець.

Це перша в Чернігівській області невеличка перемога права і закону над свавіллям агрохолдингів в Чернігівській області.
Селяни разом з небайдужими громадянами відстояли Свою “спадщину предків», яка є живильною артерією що з’єднує їх невеличке село з районним центром!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь