Олена Охонько: Працювати для громади, треба так, щоб не було соромно дивитись їй у вічі

 

 

 

 

Прикладом успішної жінки, яка ніби дорогоцінний камінь має десятки граней діяльності, можна вважати Олену Охонько. Жодного дня в житті вона не сиділа, склавши руки і завжди мала ідеї, котрі втілювала разом з колегами задля змін на краще у рідному місті. Завжди доброзичлива, усміхнена, мобільна, конструктивна, справжня патріотка міста Ніжина.

«Час життя плине швидко. Ми всі це розуміємо, і багатьох це засмучує та для себе вязала за правило, рухатись в ногу з ритмом життя і власне особисто задавати йому темп. Тільки так можна багато встигнути і досягнути», – розповідає Олена.

Ці слова підтверджуються списком її діяльності і досягнень. Олена Охонько вже протягом багатьох років є членом ради підприємців міста, постійна учасниця робочих груп з розвитку стратегії міста, малого та середнього підприємництва. Очолює громадську організацію підприємців «Ніжинський оберіг». Жінка небайдужа до проблем розвитку міста, ініціатор проектів з благоустрою. Разом з тим, благодійність є невід’ємною частиною її діяльності, адже Олена завжди готова прийти на допомогу малозабезпеченим сім’ям, дітям з особливими потребами, людям похилого віку, бійцям АТО. Вона першою втілила у Ніжині проєкт «Соціальний холодильник» і про це дізналась вся Україна, а деякі підприємці навіть взяли за приклад.

Олена – це людина з активною життєвою позицією. Про те, як їй вдається поєднувати в собі стільки всього, ми власне і запитали у жінки.

Ви з дитинства така активна і різностороння?

Мабуть, так. Але ті речі, які мене цікавлять відкривались поступово. Мені завжди хотілось бути в центрі подій і творити їх самій. Це не через те, що я хотіла якимось чином виділитись, а скоріше бути потрібною, спочатку дружньому колективові, школі, а тепер громаді Ніжина.

Найбільше місця у вашому серці займає все ж таки підприємницька діяльність. Як прийшли до цього?

До цього мене спонукала перебудова 1991 року. Коли розпався Радянський Союз, стало сутужно з роботою: зарплати зменшувались, а то й зовсім не виплачувались. Та треба було якось жити і ставити на ноги дітей. Все почалося з шоп-турів до Польщі. З 1993 року. Займалась спочатку торгівлею продуктами харчування, а потім – посуду. Зараз працюю у сфері дозвілля й відпочинку і мені це приносить задоволення й заряд позитиву, що обов’язково передаю своїм клієнтам.

Що вважаєте запорукою успіху в роботі підприємця?

Це в першу чергу – ставити себе на місце споживача. Ти маєш уявити, наскільки людині буде потрібна ця річ або цікава послуга, чи приємно йому у вашому магазині, чи відчувається атмосфера доброзичливості. Ми працюємо для людей, а отже їхнє задоволення і радість від послуги має бути на першому місці. Врахувавши це, прибуток завжди буде на вашій стороні і кожен зі сторін отримає бажане. Вважаю великою помилкою, коли підприємцем рухає виключно жага до збагачення. Рано чи пізно, діяльність призведе до занепаду і депресивного стану, а відтак, ти не зможеш успішно управляти бізнесом і робити його кращим. Емоціна складова – найважливіша. Також вважаю, підприємці в Ніжині – перші люди, які роблять його красивішим і повинні ініціювати зміни. Дуже запам’яталась одна з таких наших спільних справ – покращення благоустрою центральної частини міста. Разом з іншими підприємцями ми облагородили територію біля міськради вазонами для квітів та урнами для сміття. Це було гарним початком і мало продовження. Надихнувшись, я запустила перший на Чернігівщині проєкт «Соціальний холодильник». Дуже рада, що мене підтримали люди і ми допамагали нужденним.

Стільки зроблено. А які у Вас плани на майбутнє?

Продовжуватиму допомагати рідному Ніжину. Цього року вирішила йти кандидатом в депутати від ВО «Батьківщина» і представляти інтереси громади у місцевому самоврядуванні. Для цього маю чудовий досвід, адже роками раніше брала участь у навчально-ознайомчому візиті депутатів та посадових осіб України до Ради Європи, відвідавши її Штаб-квартиру. В ході даної поїздки відбувся обмін досвідом з європейськими колегами. Деякі проєкти в самоврядуванні міста хотілося б протягом цих років втілити в життя.

І наостанок, яким принципом у житті Ви керуєтесь?

Я завжди намагаюсь жити по совісті. Не терплю брехні й несправедливості. Переконана: потрібно жити так, щоб не було соромно дивитись людям у вічі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь