На Чернігівщині школярі виготовили та встановили «готелі для комах»

 

 

 

 

Учні Семенівської ЗОШ №1 і вихованці Семенівського учнівського лісництва виготовили «готелі для комах», де ті могли б перезимувати. Будиночки розмістили на подвір´ї школи та в дендропарку лісгоспу. Головний лісничий ДП «Семенівський лісгосп» Сергій Мірошник розповів, що такі будиночки створені для того, аби комахи мали умови, максимально наближені до природних.

«Це збиті з дощечок будиночки, наповнені різноманітними матеріалами, шишками, гіллям та іншим. Усі матеріали повинні бути натуральними. Тому їх не обробляли фарбою або лаком, аби не зіпсувати ці будинки хімічними запахами», – каже Сергій Мірошник.

За його словами, ці «готелі для комах» досить довговічні. Тут можуть жити сонечка, золотоочки, наїзники, мухи дзюрчалкові, жужелиці, осмії, бджоли та інші.

Ідея належить вчителю біології ЗСО №1 Галині Хулап. Вона вже давно підтримує тісні зв´язки з Деснянсько-Старогутським національним природним парком, де поруч із науковцями працюють вчителі й учні. Саме там педагог і дізналася про такі хатинки. «Цього року ми займалися дистанційно в таборі і я підгледіла в них отакі будиночки для комах, які створювали самі співробітники національно-природничого парку. Це мене зацікавило і я запропонувала ідею дітям», – зазначила вчитель.

До роботи активно долучаються учні молодших, шостих і сьомих класів. Серед старших до цієї роботи долучаються лише справжні прихильники біології. Не залишаються осторонь й інші педагоги школи. Зокрема, допомагає вчитель трудового навчання Леонід Карпенко та просто робітники, які працюють у навчальному закладі.

Педагог також розповіла, що їхня школа розташована в унікальному місці, де мало асфальту, багато дерев і є свій сад. А от через діяльність людей, зокрема спалювання листя та його прибирання, комахи не мають місця для сховку. «Листя люди згрібають восени, хоча це треба робити навесні, адже під шаром опалої зелені ховаються комахи. Ми їх цієї можливості позбавляємо. Натомість розмножується багато шкідників.

Обробляти дерева не хочеться, тому треба, щоб були якісь біологічні вороги, які природним шляхом контролювали б усі процеси. Тому ми й вирішили спробувати встановити такі будиночки для комах», – пояснює Галина Хулап. Наразі таких будиночків два. У процесі створення вже третій, але поки що тут бракує наповнення, яке неможливо зібрати через вологу погоду. Його зазвичай заготовляють як педагоги, так і учні. Окрім цього, Галина Михайлівна разом зі своїми учнями створили й будиночки для кажанів, які також розмістили на території лісництва. Тут кажуть, що це невеличкі конструкції на деревах.

Цю ініціативу Галина Хулап також перейняла у Деснянсько-Старогутському національному природному парку.

«Ми кожного року робимо підрахунок кажанів, які мешкають у них. Там є материнський розплідник, також є поодинокі хатинки. Відомо, що всі кажани України занесені до Червоної книги. Вони досить корисні, адже поїдають багато шкідників. Це нічні хижаки. Тому я запропонувала лісгоспу створити для них будиночки. Ми з дітьми виготовили два такі. Але кажани туди одразу не заселилися, тому я написала науковцю, з якою ми тісно співпрацюємо, виявилося, що ці тварини не одразу можуть освоїти нове місце», – розповіла педагог.

Також учитель біології сподівається створити на Семенівщині материнську колонію кажанів, аби зберегти популяцію цих тварин. Вона каже, що така робота проводиться для того, аби діти мали більше знань про довколишній світ. Головний лісничий ДП «Семенівський лісгосп» також розповів, що діти постійно роблять синичники та годівнички, які потім встановлюють на території парків, лісів, лісопарків та в інших місцевостях.

Фото ДП «Семенівське лісове господарство»

Джерело: cheline.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь