Олександр Кодола: “Хочу зробити Ніжин успішним містом”

 

 

 

 

*ІМІДЖ

Кандидат на посаду міського голови Ніжина, народний депутат України VIII скликання Олександр Кодола прийшов у політику із заводу, де працював інженером-енергетиком. У житті він звик усього досягати сам, без покровителів і хабарів. На всіх виборних посадах, які обіймав, довів, що має знання, уміє чути людей і працювати на якісний результат. У нещодавньому інтерв’ю Олександр Кодола розповів, чому йде в мери Ніжина і як збирається розв’язувати основні проблеми міста.

“Йду в мери, щоб відпрацювати весь термін”

 

— Олександре Михайловичу, ніжинці знають Вас як дієвого народного депутата, багато хто щиро пожалкував що до Верховної Ради обрали не Кодолу. Як минув Ваш рік між двома виборами? Чим займалися?

— Займався бізнесом, низкою комерційних та міжнародних проєктів у сфері ЖКГ та енергоефективності. Цей напрямок мені знайомий, ним опікуюся багато років. Також другий рік заочно навчаюсь в Академії державного управління при Президентові України.

— Чому вирішили балотуватися у мери Ніжина?

— По-перше, я працював шість років для нашого міста. Воно, без перебільшення, є мені рідним. Знаю його історію і сьогодення, кожну міську проблему. Впевнено кажу — я патріот міста Ніжина. Хочу зробити Ніжин успішним містом! Маю досвід на різних рівнях місцевого самоврядування та у законодавчій владі. Був депутатом районної, обласної рад. У важкий період після Революції Гідності став першим заступником голови Чернігівської облради. Обирався народним депутатом України VІІІ скликання. Прагну використовувати власні знання, підкріплені реальними результатами роботи на благо Ніжина.

— Питання, можливо, передбачуване, але цікавить багатьох. Ви балотуєтесь від нової політсили “ЗА МАЙБУТНЄ”. Чому обрали саме цю партію?

 

— Насправді у мене було багато пропозицій від різних політичних сил, у тому числі і провладної, інших розкручених партійних брендів. Але я обрав новий проєкт “ЗА МАЙБУТНЄ”, який був створений у травні цього року. Серед засновників партії багато моїх друзів, діючих нардепів і, власне, я сам. Також очолив цю партію на Чернігівщині. Нині “ЗА МАЙБУТНЄ” розбудовується знизу до верху. У нас партія не лідерського типу, а людей діла. Також важливо, що політсила не заплямувала себе і не має антирейтингу, як багато інших.

— Хто у Вашій команді? З ким плануєте працювати пліч-о-пліч на посаді міського голови?

— У своїх інтерв’ю та коментарях неодноразово говорив, що у моїй команді, як і в партії “ЗА МАЙБУТНЄ”, не випадкові люди, а лідери громад у різних сферах життя. Кожна людина, з якою йду на вибори, має реальний досвід, професійні, і не тільки успіхи, визнання громади. Наприклад, у першій п’ятірці кандидатів до Ніжинської міської ради разом зі мною — знаний бізнесмен, благодійник Володимир Мамедов, за допомоги якого Ніжин отримав чимало інфраструктурних оновлень. Підприємець Андрій Віротченко, який також показав свою ефективність як депутат обласної ради. Директор Ніжинського НВК № 16 “Престиж” Валентина Градобик, педагог із багаторічним досвідом. Підприємиця Наталія Радченко, яка реалізувала багато громадських проєктів. Також у нашій команді військові, учасники АТО, спортсмени, керівники підприємств та установ.

— Ваші опоненти розпускають плітки, що ви можете відмовитись від посади мера, якщо випаде можливість стати народним депутатом…

— Подібні плітки я вже чув. Нагадаю: згідно з Конституцією наступні парламентські вибори відбудуться у 2024 році. Нині я йду на місцеві вибори і планую, у разі перемоги, відпрацювати весь термін як міський голова Ніжина на благо ніжинців! Для чого б я тоді тут жив і працював, аби потім щось десь міняти? Тому такі плітки безпідставні і далекі від реальності. Потрібен аудит міського бюджету і комунальних підприємств.

 — З чого треба починати роботу новообраному міському голові Ніжина?

 — Роботи багато. Я добре розумію виклики, які стоять перед майбутнім мером. Нині тисне пандемія коронавірусу. Також на носі — опалювальний сезон і формування бюджету громади. Це сьогодні, на мій погляд, основні виклики, які треба буде долати. Потрібен і аудит усіх комунальних підприємств, міського бюджету. Наскільки правильно, так би мовити, він витрачався і наповнювався. Ми будемо змінювати акценти розвитку міста.

— Свого часу, як нардеп, Ви залучили на розвиток Ніжина небачені раніше кошти — 54 мільйони гривень. Розкажіть, що вдалося зробити?

— За п’ять років моєї роботи представником Ніжина у Верховній Раді України ми з командою підтримували та модернізували ніжинську освіту, медицину, спорт, культуру. Розбудовували інфраструктуру, залучали інвестиції, допомагали талантам, ініціативній молоді, займалися багатьма іншими добрими справами. Наша гордість — відновлений басейн у Ніжинському НВК № 16 «Престиж», який стояв забутий 20 років. Створення тут же нового дитсадка. Відремонтований міський пологовий, щоби ніжинки народжували вдома, а не їхали до інших міст. Щороку виділялися сотні тисяч гривень усім медичним закладам міста на закупівлю медичної техніки. Наприклад, минулого року в Ніжинській міській лікарні з’явився новий пересувний рентген-апарат. Також у Ніжинській районній лікарні відремонтовано неврологічне відділення. Уперше за увесь час української незалежності залучили кошти на закупівлю медтехніки для Ніжинського протитуберкульозного диспансеру, який чинна влада цього року, на жаль, закрила. У кожній школі Ніжина з’явився сучасний комп’ютерний клас та необхідне обладнання. Також облаштували футбольні мініполя із штучним покриттям, олімпійський боксерський ринг, 13 спортивних майданчиків. У Графському парку з’явився і сучасний ігровий дитячий комплекс «Корабель». Всього в рамках нашої програми “З турботою про дітей“ у Ніжині встановлено 58 дитячих та спортивних майданчиків.

Три шляхи, щоб у Ніжині була робота 

— Як плануєте вирішувати чи не основну проблему Ніжина — безробіття?

 — Значна частина мешканців міста, на жаль, працює у Києві, в інших містах, за кордоном. І я, звісно, не хочу, щоб Ніжин був «спальним районом» Києва. Люди працюють у столиці, а додому приїздять лише переночувати. Треба, щоб у Ніжині з’явилися нові робочі місця. Для цього я бачу три шляхи. Перший — державні інвестиції. Працюючи у Верховній Раді, я показав, як це робиться. Треба лобіювати на всіх рівнях конкретні програми, об’єкти. Далі — приватні інвестиції. Я знайомий з багатьма українськими бізнесменами, власниками підприємств та великих торгових мереж. З ними націлений предметно спілкуватися про відкриття їх представництв у Ніжині. Третій шлях — залучення до міста міжнародних коштів. Приміром, я маю контакти з поважними латвійськими депутатами та підприємцями. Декого з них привозив до Ніжина. Їм цікаве місто і цей регіон. Зокрема, проєкти з деревообробки, переробки торфу.

— Так, Ваші контакти з латвійською стороною були помітні. У Ніжина з Вашої подачі з’явився прибалтійський побратим Прейлі тощо. Яке майбутнє цих відносин?

— У Верховній Раді я п’ять років очолював групу міжпарламентських зв’язків з Латвією. Ми з командою налагодили тісні зв’язки наших країн, як на рівні парламентів, так і місцевого самоврядування. У 2017-му, за моєї ініціативи, Ніжин став побратимом латвійського Прейлі. Тоді вели перемовини про співпрацю освітніх та культурних закладів. Також завдяки латвійським колегам вдалося кілька років організовувати відпочинок дітей учасників АТО в Латвії. Тому ці відносини мають багато перспектив для Ніжина, буду їх розвивати.

— За час депутатства Ви активно співпрацювали з міжнародними донорськими організаціями, які виділяли кошти на утеплення важливих у Ніжині об’єктів. Чи плануєте розвивати цей напрямок і як саме?

— Так, я працював над цими дуже потрібними механізмами міжнародної допомоги у парламенті на посаді заступника Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ. Тому маю багато контактів з представниками міжнародних донорських організацій — ПРООН, НЕФКО і т. д. За мого сприяння нині у деяких ніжинських школах реалізується проєкт моделі ЕСКО. Звісно, таку можливість для енергоефективності Ніжина втрачати не буду і продовжуватиму курс на економію енергії, а значить, і коштів бюджету та громадян.

За доступні комунальні тарифи 

— Головний біль всього Ніжина — ЖКГ. Особливо гостро стоїть питання комунальних тарифів, які в Ніжині одні з найвищих і людям незрозумілі. Які бачите шляхи вирішення цієї ситуації?

— Вважаю, тут не потрібно поспішних чи популістських рішень. Проблему слід ретельно вивчити: наскільки економічно обґрунтовані тарифи, чи нема там прихованих інтересів і т. д. Я тільки за те, щоб тарифи були доступними. Не може людина з мінімалкою оплачувати комунальні рахунки вище цієї мінімалки! — Ніжинське сміттєзвалище переповнене і отруює ліс, якщо і сортують, то надто малий відсоток відходів. Яким чином у Ніжині можна вирішити проблему поводження з відходами? — Дійсно актуальне питання не лише для Ніжина, а й для всієї України. Працюючи заступником голови парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ, я привозив до Ніжина інвесторів, зацікавлених у налагодженні системи переробки відходів. Це були інвестори, а також власники переробного бізнесу. На жаль, тоді міська влада не дуже йшла назустріч у цьому напрямку. Об’єктивно — побудувати сміттєпереробний завод у місті важко. Навіть у Чернігові його нема, хоча обіцяють усі мери. А запровадження європейського досвіду поводження з відходами — це наш підхід, який збираємося з командою реалізувати. Бо з екологією у Ніжина справи не найкращі.

— Розкажіть про розв’язання транспортної проблеми у Ніжині. Як нова міська влада може впливати на ціну квитка та якість послуг?

— Бачу два виходи з ситуації, що склалася. Перший — створення комунального підприємства. Треба знайти кошти чи взяти кредит для закупівлі нових, зручних автобусів. Другий — проведення відкритого, прозорого конкурсу серед усіх перевізників. І той, хто запропонує найвищу якість і найнижчу ціну, і має возити ніжинців. Неважливо, будуть це ніжинські, прилуцькі чи чернігівські перевізники, головне, аби вони надавали гідні послуги і ніжинці не їздили, вибачте, в “скотовозках” — іншого слова не підберу — за найвищу ціну.

— Олександр Кодола — єдиний нардеп, який реалізовував у Ніжині галузеві програми з конкретним результатом (“З турботою про дітей”, “Спортивний Ніжин — здорова нація”, Патріотичний велопробіг) — чи матимуть вони продовження і в якому форматі?

— Обов’язково! Коли починав свою депутатську діяльність 2014-го, у Ніжині практично не було сучасних дитячих і спортивних майданчиків. Саме тому до мене багато зверталися батьки, колективи дитсадків та шкіл, аби допоміг облаштувати ігрові зони для дітей. Так, у місті з’явилося більше півсотні дитячих і спортивних майданчиків. Одні з найбільших — дитяче містечко на Батюка, відкритий рік тому “Корабель” у Графському парку. Ще відкриті у рамках галузевої програми тренажерне містечко на Космонавтів, 2, міністадіони зі штучним покриттям, олімпійський ринг, закуплені спортивні велосипеди для Ніжинської ДЮСШ і таке інше. Ці програми потрібні місту. Будемо продовжувати, а також оновлювати вже збудоване. — Нещодавно місцева влада вирішила брати кошти за користування спортивними об’єктами, які з’явилися завдяки залученим Кодолою коштам. Ваше ставлення до цього рішення? — Знаю, що люди обурювалися. Я звертався публічно до міської влади з вимогою не заробляти на цьому. Тому що ці спортивні оновлення робилися для громади. Доступ має бути для всіх, звісно, з дотриманням певних правил. Для утримання об’єктів створені комунальні підприємства.

“Не дозволю закрити жоден медичний заклад у Ніжині”

— Медицина Ніжина у критичній ситуації: закрився тубдиспансер, розформоване водолікувальне відділення, загрожує пандемія, тощо. Який план дій має бути у нової міської влади?

— П’ять років поспіль я допомагав усім без винятку медзакладам міста. Закуповувалось обладнання для міської та районної лікарень, для стоматполіклініки, пологового, протитуберкульозного диспансеру. На жаль, останній закрили. Це був заклад обласного рівня. На рівні міста питання відкриття такого закладу навряд чи вдасться вирішити. Що закрили, вже на совісті чинної влади. Можу запевнити — не дозволю закрити жоден інший медичний заклад у Ніжині. План дій лише один — медицина має бути пріоритетом нової міської влади!

— Ви відремонтували єдиний у Ніжині шкільний басейн. Плануєте відкриття інших подібних об’єктів у місті?

— Треба відзначити, що це дуже дороговартісні проєкти. Лише шкільний басейн у 16-й школі обійшовся майже в 9 мільйонів гривень. Звичайно, я хочу, щоби в Ніжині з’являлися й інші подібні заклади. Не завадив би і великий басейн для дорослих. Але це вже має бути комерційний задум із послідовним, зацікавленим інвестором. Бо для міського бюджету це — непідйомні суми. Влада може і повинна забезпечити комфортні умови, щоб такі вузьконаправлені інвестиції зайшли.

— Якщо Кодола стане мером, Ніжин нарешті зможе побороти проблему безхатніх тварин?

— Ця проблема справді болить ніжинцям. Тому одним із завдань для мене, як кандидата в мери, є не лише відкриття притулку для безхатніх тварин, а й запровадження централізованої системи допомоги та контролю безпритульних тварин у Ніжині. Потрібна реєстрація безпритульних тварин, чітка і прозора система їх стерилізації.

Ніжин має стати справжньою перлиною Лівобережжя України.

 — У Ніжині багато говорять про туризм, але плодів не видно. В одному з виступів Ви сказали, що відродите славу Ніжина як перлини Лівобережжя. Як саме реалізуватимете цей задум?

 — Місто Ніжин — унікальне. Тут є все, що цікаве туристу: історія, стародавні будови, особливий шарм. Та, на жаль, немає потрібної інфраструктури. Сквери і парки — занедбані. Їх треба модернізувати, залучати ландшафтних дизайнерів. Немає навіть повноцінної парковки для автобусів. Недостатня кількість хостелів та готелів. Слід ремонтувати та осучаснювати музеї. Також закінчити створення державного історико-культурного заповідника в Ніжині. Завдяки заповіднику всі численні ніжинські пам’ятки архітектури будуть об’єднані в один заклад, що буде утримуватися на державному рівні. Це, до речі, давня мрія ніжинців, багатьох вчених, культурних діячів. Свого часу Ніжин, зокрема, і за підтримки нашої команди, переміг у конкурсі “Сім чудес України”. Цю славу ми зобов’язані поширювати реальними змінами.

 — Свого часу міська влада ухвалила стратегію розвитку Ніжина до 2027 року. Якими Ви бачите стратегічні напрямки розвитку міста?

— Стратегія — це важливо. Те, що відбувається нині,— якась хаотична робота без точного, послідовного курсу. Латання повсякденних дірок, а не стратегія. Очевидно, спільно з громадою треба ретельно напрацювати реальну стратегію розвитку Ніжина. Життєздатну стратегію. Відновлення економіки, побудова інфраструктури, розв’язання екологічних проблем. Все це має бути деталізовано в цьому важливому документі.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь