Антибіотик під час коронавірусу: панацея чи помилка лікаря

 

 

 

 

За півроку пандемії COVID-19 в світі поки так і не вдалося знайти ліки від коронавірусу. Всі зусилля медиків направлені на усунення симптомів, викликаних коронавірусною інфекцією, і кожна країна розробила свій протокол лікування. Правда не всі лікарі намагаються його дотримуватися. Одним зі спірних моментів залишається використання антибіотиків, які абсолютно не діють проти вірусів. Але українські лікарі наполегливо продовжують їх призначати. Чому так відбувається, розбирався “Апостроф”.

Антибіотики проти COVID-19

Всесвітня організація здоров’я (ВООЗ) чітко визначила, що збудником COVID-19 є вірус із сімейства коронавірусів, а не бактерії. Антибіотики ж на віруси не діють, і не можуть бути використані для профілактики та лікування коронавірусної інфекції.

Але виключення все ж існують. Одним з ускладнень у хворих на COVID-19 може стати супутня бактеріальна інфекція. У цьому випадку лікарі можуть призначити антибіотики, йдеться на офіційному сайті ВООЗ.

Державний експертний центр МОЗ України в своєму проекті “Застосування ліків при COVID-19” доволі докладно описує випадки можливого застосування антибіотиків хворими на коронавірус. З препаратів, які зареєстровані в Україні, дозволяється призначення таких антибіотиків, як ампіцилін, амоксицилін клавуланова кислота, цефтриаксон, азитроміцин, кларитроміцин, доксициклін, моксифлоксацин.

Центр проаналізував протоколи лікування COVID-19 різних країн та організацій охорони здоров’я, і в питаннях застосування антибіотиків все зводиться до того, що їх призначення має суворо контролюватися лікарем, інакше їх використання може призвести до важкого інфекційного захворювання прямої кишки і антимікробної резистентності.

Використання антибіотиків рекомендується для лікування пневмонії у людей, які можуть лікуватися вдома, якщо імовірною причиною пневмонії є бактеріальна інфекція або незрозуміло чи це бактеріальна, чи це вірусна інфекція. Крім того, застосування антибіотика можливо для пацієнтів з групи ризику: людям похилого віку або тим, хто має важке захворювання серця або легенів.

Крім того, в більшості європейських країн, одним з головних умов призначення антибіотиків є клінічні та лабораторні докази бактеріальної інфекції.

Як призначають в Україні

На жаль, в деяких випадках українські лікарі прописують антибіотики пацієнтам з підтвердженим COVID-19, або навіть просто з підозрою на вірус.

Так, киянину Євгену, з симптомами коронавірусу, без медогляду, здачі аналізів та ПЛР-тесту, сімейний лікар онлайн призначив “Амоксиклав” (Амоксицилін). Це антибіотик, який застосовується для лікування бактеріальної інфекції нижніх дихальних шляхів, інфекції ЛОР-органів.

Ще двом хворим, з підтвердженим діагнозом, призначили аналогічні препарати, тільки з іншою діючою речовиною, “Цефтриаксон” та “Сумамед”. Аналізів для підтвердження бактеріальної інфекції вони не здавали. І таких випадків по всій Україні досить багато.

У коментарі “Апострофу” лікар-інфекціоніст Віталій Євтушенко зазначає, що правильніше було б отримати клінічні і лабораторні докази присутності бактеріальної інфекції від якої антибіотик допоможе. В іншому випадку призначати такі препарати при COVID-19 немає підстав.

ТаблеткиФото: pixabay

“Потрібно здати аналізи, зробити рентген, щоб чітко оцінити картину легенів. Багато пацієнтів переносять коронавірусну пневмонію на ногах, навіть не підозрюючи про неї. У такому випадку її навіть чіпати не потрібно”, – говорить інфекціоніст.

Крім того, прийом антибіотиків, якщо немає підтвердженої бактеріальної інфекції, може негативно позначитися на здоров’ї хворого, пояснює він. Більш того, безпричинне призначення таких препаратів може викликати стійкість мікробів до антибіотиків і в подальшому ускладнити лікування бактеріальних інфекцій.

“Навіть якщо брати найбільш, умовно, щадні препарати, серед побічних ефектів може бути діарея, кандидоз, блювота, негативний вплив на серцево-судинні та дихальні системи. Також, при вживанні антибіотиків виростають мікроби, які до них вже будуть нечутливі, і це стає для лікарів проблемою. Коли дійсно виникає серйозне бактеріальне ускладнення, а мікроби виявляються нечутливими до цих препаратів, нам доводиться шукати інші ліки, які будуть дорожчими, або їх не буде в наявності”, – зазначив Євтушенко.

Чому наші лікарі призначають антибіотики навіть без аналізів, пояснив в коментарі “Апострофу” завідувач кафедрою дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця Сергій Крамарєв.

“У нас лікарі не захищені ні від чого. Якщо з пацієнтом щось трапиться, винен буде лікар. Тому вони і перестраховуються, і про всяк випадок призначають антибіотики. Чому без аналізів? Ви зараз просто спробуйте на нього відправити пацієнта, всюди величезні черги, і, плюс, не скрізь цей аналіз у вас візьмуть”, – сказав професор.

До того ж, як розповів Віталій Євтушенко, вірусну пневмонію дуже складно відрізнити від бактеріальної, навіть при рентгені.

“І тут у лікарів спрацьовують стереотип, що пневмонію потрібно лікувати антибіотиками. Можлива ситуація, коли одне не виключатиме інше, і та ж вірусна пневмонія може ускладнитися бактеріальною”, – говорить він.

Це підтверджує і колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас. Більше того, бактеріальна інфекція часто чіпляється при вірусному ураженні легенів, а тому антибіотик застосовується для профілактики.

“Використання антибіотиків при пневмонії у хворих на коронавірус може призначатися з профілактичною метою для того, щоб до цього запалення не додалася бактеріальна мікрофлора. Так, антибіотики коронавірус не лікують, але, коли легені уражені вірусом, до нього миттєво приєднується бактеріальна інфекція, а тому антибіотики входять в протокол лікування. І тут доводиться вибирати, або ж пацієнт помре від ускладнень через бактеріальну інфекцію, або лікувати його антибіотиками”, – сказав він в коментарі “Апострофу”.

Отже, антибіотики при коронавірусі небажані, бо можуть викликати побічні ефекти. Призначати їх можна після проведення аналізів і рентгена, якщо є підтвердження бактеріальної інфекції, яка часто може супроводжувати вірусне ураження легень. Але за відсутності якісної медичної системи в Україні, лікарям зручніше прописати антибіотики для профілактики без аналізів, оскільки їх не скрізь роблять, а де і роблять, там утворюються великі черги.

Чим лікувати коронавірусну пневмонію, яка не ускладнюється бактеріальною інфекцією, однозначної відповіді немає. “Її можна було б лікувати противірусними препаратами, якби були такі, що впливали саме на COVID-19. Зараз це тільки “Ремдесивір“. Але й щодо нього немає однозначного підтвердження ефективності. В основному лікування спрямоване на корекцію коагуляції, підтримку стану крові, щоб не було тромбозу. Буває і гормонотерапія, яка допомагає зменшити набряки, але це вже для стаціонарного лікування. Якщо пневмонія переноситься нормально, то її не варто заліковувати препаратами”, – сказав Віталій Євтушенко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь