Плануєте зробити щеплення від грипу? Розповідаємо, де, за скільки та чи варто в умовах епідемії COVID-19

 

 

 

 

В Україну вже надійшли вакцини від грипу і будь-хто, у кого немає медичних протипоказань, може зробити собі щеплення. Кому це потрібно насамперед? Чи варто боятися побічних реакцій? Чому епідемія COVID-19 є додатковим аргументом на користь вакцинації від грипу? Про це ми запитали у лікарки-інфекціоністки, імунологині, докторки медичних наук Алли Волохи.

Хто в групі ризику 

В Україні щеплення від грипу не є обов’язковим. Іншими словами, кожна людина сама вирішує, вакцинуватися чи ні. Але є категорії людей, які належать до групи ризику. Тож саме їм щеплення рекомендують зробити передусім.

До таких категорій належать:

  •  діти віком до 5 років, оскільки вони хворіють найчастіше і в них частіше за інших хвороба протікає важко;
  • вагітні жінки, які також важче за решту хворіють на грип, окрім того, вірус загрожує і плоду;
  • дорослі люди, які мають хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, цукровий діабет або захворювання серцево-судинної системи), а також страждають на ожиріння.

До групи ризику також належать літні люди (старші за 65 років), оскільки імунна система в них працює не так добре, як у молодих, і вони частіше за інших страждають на хронічні захворювання, які можуть загострюватися від грипу. Щеплення від грипу рекомендують робити й медикам — вони мають високі шанси захворіти на грип і заразити ним інших людей — та представникам інших професій, які багато контактують із людьми.

За даними Центру громадського здоров’я, у минулому епідеміологічному сезоні на грип в Україні перехворіло 4,9 мільйона людей, з яких 71 людина померла. Але якщо говорити про цифри по світу, то вони виглядають зовсім невтішними — від сезонного грипу щороку помирає від 290 до 650 тисяч людей.

 

Оманлива статистика 

Якщо поглянути на поточну ситуацію в Україні, стає очевидним, що за кількістю померлих грип не може зрівнятися з COVID-19. Впродовж останніх тижнів часто за одну добу від коронавірусної інфекції помирало більше людей, ніж від грипу за весь минулий сезон. Через це може скластися враження, що небезпекою від грипу цьогоріч можна взагалі знехтувати. Але така думка хибна з низки причин.

По-перше, симптоми грипу та COVID-19 дуже схожі, але якщо людина вакцинована від грипу, то такі симптоми в неї, найімовірніше, означатимуть, що вона хвора на COVID-19. Іншими словами, вакцинація спрощує діагностику хвороби, якщо така виникне.

По-друге, якщо говорити саме про дітей, то для них грип такий самий небезпечний, як COVID-19.

І по-третє, коронавірусна інфекція жодним чином не скасовує грип. Не можна виключити й того, що людина захворіє одночасно цими двома хворобами. З іншого боку, можна сподіватися, що завдяки карантинним заходам грип цього сезону буде поширюватися менше, ніж зазвичай.

Коли треба вакцинуватися 

Вакцини доступні вже сьогодні, тому щеплення не варто відкладати. Для цього також є декілька підстав. Зокрема слід пам’ятати, що захист після ін’єкції виникає не відразу: потрібно близько двох тижнів для того, щоб організм виробив достатню кількість антитіл, які боронять його від вірусу. Що далі ми відкладаємо щеплення, то більші шанси, що ми зробимо його надто пізно (упродовж цих двох тижнів після щеплення цілком можна захворіти).

Крім того, як показує минулорічна практика, ближче до зими (принаймні у Києві) було складно знайти вакцину — навіть у провідних комерційних медичних закладах. Однак краще зробити вакцину пізніше — взимку, — ніж не робити її взагалі. Навіть у разі, якщо ви вже встигнете перехворіти на грип. Річ у тім, що цього сезону в нас очікуються чотири штами вірусу. Тобто одна людина має шанси перехворіти на грип більше одного разу впродовж сезону. Антитіла від одного штаму не захищають людину від інших.

Вакцина для профілактики грипу в Києві, 2 листопада 2017 року

Вакцина для профілактики грипу в Києві, 2 листопада 2017 року
Фото:УНІАН/Віктор Ковальчук

Найкраще, що вигадало людство 

Ефективність вакцини від грипу, за даними ВООЗ, становить приблизно 60%, якщо йдеться про категорію людей у віці від 18 до 64 років. Але вона може залежати від конкретного сезону, а також від стану здоров’я людини і, звісно, від часу, який минув після вакцинації. Це означає, що навіть вакцинована людина може захворіти на грип. Але щеплення вберігає від важких ускладнень. І найголовніше — це найкращий захист від грипу, який винайшло людство.

Крім того, у дітей до 9 років вакцина може не забезпечити достатній захист від хвороби з першого разу. Саме тому, якщо дитина раніше ніколи не вакцинувалася від грипу, через місяць після першої вакцинації роблять другу. У наступні роки дитину вакцинують лише один раз на сезон.

Слід також пам’ятати, що щеплення від грипу можна робити дітям від 6 місяців. Це додатковий аргумент на користь того, що батьки молодших дітей, аби максимально захисти їх, мають зробити щеплення собі та іншим членам сім’ї, які живуть разом із немовлям.

Страхи надумані та реальні 

Вакцини проти грипу використовуються понад пів століття і за цей час вони довели не лише свою ефективність, але й безпечність. Проте як не буває стовідсоткової ефективності, так не може бути й абсолютної безпечності. Наприклад, вакцина від грипу може спровокувати анафілактичний шок — небезпечний для життя стан, який може швидко розвинутися безпосередньо після ін’єкції вакцини. Але це трапляється вкрай рідко — один випадок на один мільйон доз. І саме тому після ін’єкції пацієнта просять залишитися на певний час у поліклініці, щоб він міг отримати допомогу в разі потреби. Це застереження, до речі, стосується й інших вакцин.

Такі побічні реакції як підвищення температури тіла трапляються при вакцинації від грипу, але вони не становлять небезпеки й зазвичай минають за 2-3 дні. Трапляються також побічні реакції місцевого характеру, наприклад, почервоніння шкіри. Вони також безпечні.

Вакцина від грипу має зберігатися в холоді. Якщо цієї умови не дотримуватися, вона зіпсується і стане недієвою. Але навіть зіпсована вакцина зазвичай не становить небезпеки для здоров’я. Просто вона не захистить.

Огляд у лікаря обов’язковий 

Робити щеплення від грипу без попереднього огляду не можна. Лікар має переконатися, що за станом здоров’я у вас немає протипоказань до вакцинації та в деяких випадках може відмовити. Наприклад, не можна вакцинуватися людям, хворим на гострі захворювання з температурою вище 38,0°C, а також із гострим захворюванням серця, нирок та печінки. Також щеплення від грипу може бути протипоказане людям з важкими алергічними реакціями на курячий білок. Під час захворювання на COVID-19 робити вакцину від грипу не можна, але можна після одужання, так само як і після ГРВІ.

читайте також

Інфекціоніст розповів про вакцинацію від грипу в умовах пандемії
Вакцинація від грипу у Києві, 2 листопада 2017 року

Вакцинація від грипу у Києві, 2 листопада 2017 року
Фото:УНІАН/Віктор Ковальчук

Які є вакцини

Цього сезону в Україні доступні чотири різні вакцини від грипу — незалежно від того, чи будете ви робити щеплення в державній поліклініці, чи в комерційному медзакладі. Дві з вакцин чотиривалентні, тобто захищають від усіх чотирьох штамів вірусу грипу, на які очікують у нас цього сезону. Це вакцини «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея). Ще дві вакцини – тривалентні, тобто захищають від трьох штамів вірусу грипу. Це ще одна вакцина «Джісі Флю», а також «Інфлувак» («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди).

Де можна зробити та скільки це коштує

Тут існує кілька варіантів. Один із найпростіших — звернутися до сімейного лікаря. У такому разі вам доведеться за власний кошт придбати вакцину, але за обов’язковий огляд у лікаря і саму процедуру вакцинації платити нічого не потрібно. Ціна доступних вакцин в аптеках сьогодні в межах 250-300 гривень.

Слід враховувати: якщо при медичному закладі, де працює ваш лікар, немає аптеки, або в такій аптеці немає вакцини, то її треба буди придбати деінде. Можливо, доволі далеко від медичного закладу. Тоді разом із препаратом вам продадуть або дадуть під заставу спеціальний термобокс, який вбереже вакцину від нагрівання під час переїзду до лікаря.

Ще один варіант — звернутися до комерційного медичного закладу. Тут процедура вакцинації може бути більш зручною, але крім власне вакцини доведеться заплатити за огляд лікаря та саму ін’єкцію. Загальна ціна за це складе приблизно 400-800 гривень (залежно від медичного закладу).

читайте також

У МОЗ назвали попередню ціну вакцин від коронавірусу
Поділитись:

Останні новини

Грузія не пустила парламентарів з України спостерігачами на вибори — депутатка
30 жовтня 2020, 12:38
Зеленський іде в контратаку: що кажуть про законопроект президента з розпуску Конституційного суду?
30 жовтня 2020, 12:16
Велика Британія засудила дії медиків в аеропорту Дохи. Ті оглядали жінок, шукаючи матір знайденого немовляти
30 жовтня 2020, 11:54
Студпарламент КНУ проти призначення в.о. ректора Вітренка — він влаштував агітацію «слугам». Його так і не призначили
30 жовтня 2020, 11:39
«Зелених» і «жовтих» зон майже не лишилося, а Київ все ще «помаранчевий»: в Україні оновили карантинні зони
30 жовтня 2020, 10:51
За $3,5 млн на аукціоні продали старовинну монету, викарбувану на честь вбивства Юлія Цезаря
30 жовтня 2020, 10:44
Українці зібралися на протест під будівлею Конституційного суду: кидали шини та презервативи
30 жовтня 2020, 10:09
Україна збирає термінове засідання підгрупи з безпеки у ТКГ через загострення на Донбасі
30 жовтня 2020, 09:48
У Дніпрі стартував соціальний проєкт — даруватимуть подарунки тим, хто замальовує рекламу наркотиків
30 жовтня 2020, 09:25
В Україні за добу виявили понад 8300 хворих із COVID-19 — це новий рекорд. Загалом інфікувалися 378 тисяч людей
30 жовтня 2020, 08:40
Суспільство

Студпарламент КНУ проти призначення в.о. ректора Вітренка — він влаштував агітацію «слугам». Його так і не призначили

Доцент економічного факультету КНУ Андрій Вітренко
Фото:КНУ

Студентський парламент Київського національного університету імені Шевченка виступив з офіційною заявою проти призначення тимчасовим виконувачам обов’язків ректора Андрія Вітренка. Він брав участь у місцевих виборах та провів у виші агітаційний захід партії «Слуга Народу».

Про це йдеться в офіційній заяві студентського парламенту.

Оновлено (30 жовтня, 12:23): стало відомо, що виконувачем обов’язків ректора призначили Леоніда Губерського — чинного ректора КНУ.

30 жовтня закінчився термін контракту попереднього ректора КНУ ім. Шевченка Леоніда Губерського. Наразі невідомо, хто стане новим очільником, але студенти «мають інформацію про те, що тимчасово виконувачем обов’язків ректора призначать Андрія Вітренка».

Студпарламент університету виступив проти цього призначення та назвав Вітренка «політично заангажованим».

Студенти вбачають «загрозу для освітнього середовища КНУ» у призначенні на посаду т.в.о. ректора людини, яка публічно підтримує партію «Слуга Народу» та виступала представником від них на місцевих виборах.

«Сподіваємось на те, що думка студентів буде врахована та ця ситуація вичерпає себе без подальшої ескалації», — зазначено у заяві.

читайте також

Речниця Зеленського виграла справу про хабар в КНУ Шевченка. Вона заявила, що за захист кандидатської потрібно $200

Що відомо про Андрія Вітренка?

З 2000 року він починав працювати асистентом на кафедрі економічної теорії Київського національного торгово-економічного університету. З 2003 по 2010 рік був асистентом кафедри економічної теорії КНУ ім. Шевченка.

У 2005 році Вітренко захистив кандидатську дисертацію на тему «Ринок рекламних послуг у трансформаційній економіці»

З 2010 року — доцент економічного факультету КНУ та доктор економічних наук.

Джерело: Громадське

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь