На Чернігівщині працюють унікальні об’єкти: канатні паромні переправи (Фото)

 

 

 

 

Донедавна в області працювало 20 подібних переправ. Однак за останні декілька років їх залишилось тільки 5. Навіщо вони потрібні?

Це найкоротший та найдешевший спосіб переправити людей, техніку, худобу, врожай через Десну. Причому керувати цим рідкісним водним транспортним засобом можна або вручну, або за допомогою спеціального пристрою. Поспішайте побачити, а можливо і проїхатися. Бо, не виключено, що у найближчій перспективі і вони стануть надбанням історії.

Зараз в області працюють:

1. Пекарівськівський паром, Сосницький район.

2. Макошинський паром, Менський район.

3. Деснянський паром, Коропський район.

4. Мезинський паром, Коропський район.

5. Радичівський паром, Коропський район.

Пором у Мезині

Пором у Мезині працює приблизно 80 років. Пором складається з двох байдаків, з’єднаних між собою. Раніше використовували дерев’яні байдаки, тепер — металеві. Їх скріплювали і змащували смолою, щоб вони не протікали. Течія б’є в один бік, таким чином штовхає пором до іншого берега. Поромник не прикладає великих зусиль під час кермування, адже пором направляє сама течія.

Колись на мезинському поромі здебільшого перевозили корів на пасовища, а зараз сюди приїздять рибалки й туристи.

У Сосницькому та Менському районах контакти паромників можна знайти у відповідних сільських радах. Всі переправи у Коропському районі працюють на території Мезинського національного парку. Тож за бажання покататися «з вітерцем» Десною на такому незвичному транспорті необхідно звернутися у Мезинський національний природний парк.

Джерело: chernihivregion.travel

Фото – Yury Sibirtsev

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь