Розмова з відомим тренером Сергієм Іващенком про життя, шахи та філософію

 

 

 

 

Однією з найбільш захоплюючих інтелектуальних ігор можна назвати шахи. Багато людей  знає що це за гра або хоча б має уявлення про неї. Більшість вміє в неї грати, хтось краще, хтось гірше, але далеко не всі знають, як не лише вміло вести цю гру, а й навчати інших.

Така людина живе в нашому місті. Він – автор популярних шахових підручників, кандидат у майстри спорту, відмінник освіти України. Його набір вправ використовується в усьому світі. Також на їх основі створено мобільні додатки для різних рівнів.

Це тренер-викладач з шахів Ніжинської ДЮСШ, Іващенко Сергій Данилович.

(https://wiki.nosivka.info/Іващенко_Сергій_Данилович)

Сергій Данилович святкує цьогоріч своє 80-річчя.

Журналісти «Нежатин» зустрілися особисто з шахістом і поговорили про життя, шахи, підручники і філософію життя.

Детальніше у нашому інтерв’ю

Ви захоплювалися грою в шахи ще зі шкільної парти. А з чого все почалось? Можливо хтось «підкинув» цю ідею і Вас навчив?

Мій батько був гарним шахістом, мати – агроном-селекціонер. Але з батьком, на жаль, ми не грали в шахи, бо він загинув на фронті.

Але у мене був сусід, прийшов якось і каже: а давай зіграємо в шахи,  я тобі покажу і розкажу, що це за гра! Мені було тоді років 7 і стало дуже цікаво, але я програв!

А вже у 5 класі на Носівській селекційно-дослідній станції вчитель фізкультури затіяв турнір з шахів для всіх бажаючих незалежно від вікової категорії. Я був там найменший. Одну партію виграв у водія, остачу – програв!

Згодом у вчителя я взяв підручник, купив шахи в Носівці і через три роки вже «трощив» усіх на тій же досдідній станції! Зі мною боялися грати! (Посміхається – авт)

Телефонували і з Нью –Йорку в Київ

і запитували: а де дістати книгу Іващенка?!

А працювати я став у 1965 році, як в народі кажуть фізруком, а потім мені запропонували роботу тренера з шахів.

І от у 1984 році вийшла у світ моя перша книга з шахів (шаховий практикум) в 50 тисяч примірників, де був учбовий матеріал та ілюстрації. Вона швидко «розлетілась» по всьому Радянському Союзу! І вже другий тираж було надруковано у 175 тисяч примірників.

А потім пішло – поїхало! Телефонували і з Нью –Йорку в Київ і запитували: а де дістати книгу Іващенка?! Одним словом – був фурор!

А тепер мої книги (підручники) не складно знайти в інтернеті. (Иващенко. Сборник шахматных комбинаций) 

Сьогодні – Ви відомий тренер, який підготував не одного кандидата у майстри спорту з шахів. Що найбільш важливо для Вас у  роботі?

під час занять у ДНЗ№13

Зараз мені важливо бачити успіхи своїх вихованців, адже ти розумієш, що працюєш і живеш не дарма.

А особисто для мене цікаво вже писати не підручники про шахи, а випускати у світ щось нове. Не так давно я надрукував свої нові книги у яких я говорю про життя, про любов, про філософію, про тварин і людей.

Хочу сказати, що мені не цікаво було вчитися у школі, я любив придумувати щось своє! А в студентські роки викладачі називали мене філософом! (Сміється – авт.)

І ось в моїх книгах є спогади про школу, опис мого життя, а в книжці «Люди і тварини» я описую дещо з гумором філософський погляд на людей. Є люди- риби, люди – миші, люди-свині, люди- невидимки, бджоли і таке інше.

Риби – це «слизькі» люди, які пірнають туди, куди їм треба, бджоли – трудяги, свині – зрозуміло хто (Посміхається – авт.)

Ви – людина поважного віку, цьогоріч святкуєте 80-річний ювілей, з чим ми Вас і вітаємо! А є щось таке у Вашому житті, що не встигли зробити, що плануєте втілити в життя?

Хочу відкрити себе у художніх творах, у книжках і показати їх світові. Але зараз, на жаль, дуже мало людей, які читають книги, і книжкових магазинів стає все менше і менше. Але книга – це джерело знань, одне з найбільших чудес, створеною людиною, де всю мудрість викладено на папері.

Книги відкривають нам новий світ і цей світ я сьогодні хочу донести для майбутніх поколінь.

Якби можна було повернути час назад, то яку б сферу діяльності для себе обрали?

Думаю, що письменником не став би. Важко сказати, можливо вчителем, а можливо музикантом. Я грав у Ніжинському  аматорському театрі. А ще 45 років я співаю в хорі ветеранів при Ніжинському Будинку культури і ніхто в Ніжині не знає стільки пісень, як знаю їх я.

А що б Ви порадили нашим  читачам ? 

Будьте людьми! При будь-яких обставинах.

 

Від автора: нещодавно ми написали новину про те, що Ніжинського тренера з шахів нагородять почесною грамотою. 

Вона трохи «сколихнула» соцмережі. Люди почали писати такі теплі, гарні відгуки про цю людину: що його книги використовуються в усьому світі і що він –  унікальний тренер! Зразу виникла думка: це ж який, мабуть, він цікавий співрозмовник, розумний, з математичним складом розуму та ще й відомий у всьому світі!

І от, на зустрічі з Сергієм Даниловичем було цікаво, просто, пізнавально і, навіть, з жартами та з філософією! Дякуємо, за те, що такі люди в нас є!)…

 

Фото «Нежатин» та з архіву тренера

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь