“Сезон грипу та ковіду”: чи готові ніжинці зробити щеплення?

 

 

 

 

З настанням так званого “сезону грипу” і в умовах пандемії у всьому світі, та в Україні зокрема, почався ажіотаж навколо вакцини.

Українцям просто таки рекомендують зробити щеплення від нового штаму грипу. У соцмережі Фейсбук з’являються повідомлення щодо рекомендації МОЗ. Тобто заклик йде на офіційному рівні, інформує НЕЖАТИН.

З понеділка, 9 листопада, МОЗ почало розвозити перші дози вакцини від грипу. Їх пріоритетно скеровують для медичних працівників, які першими контактують з хворими на COVID-19. Водночас, у коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Цибулько відзначив, що вакцинація від грипу серед звичайних українців не користуватиметься популярністю навіть в умовах пандемії через те, що в країні не сформована культура цінності здоров’я.

Будете робити щеплення від грипу?

Результати голосування

Завантажується ... Завантажується ...

Минулого місяця нашою редакцією було проведено опитування серед читачів нашого сайту щодо готовності ніжинців зробити щеплення від COVID-19. Які ж результати?

Готові зробити щеплення від коронавірусу?

  • Вагаюсь (12%, 11 Голосів)
  • Проти (52%, 46 Голосів)
  • Так (36%, 32 Голосів)

Кількість голосів: 89

Завантажується ... Завантажується ...

Разом із тим у Центрі Громадського Здоров’я підготували відповіді на найпопулярніші запитання стосовно щеплень, щоб пояснити, як правильно викцинуватися під час поширення COVID-19.

 Фото Dragonimages/Depositphotos

Чи безпечно прищеплювати дітей під час пандемії COVID-19? 

Так.

Потенційний контакт з інфекційним захворюванням не є протипоказанням для планової імунізації.

Відповідно, пандемія COVID-19 не створює які-небудь специфічні ризики, пов’язані з вакцинацією.

Сесії планової імунізації слід продовжувати наскільки це можливо, а також, настільки дозволяють заходи щодо відповіді на COVID-19. Проте, необхідно забезпечити дотримання стандартних заходів інфекційного контролю для того, щоб максимально знизити ризик передачі COVID – 19 серед співробітників і відвідувачів установ.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує проводити планову вакцинацію відповідно до календаря щеплень навіть під час пандемії COVID-19.

Особливо важливою є вакцинація дітей, які повинні отримати усі вакцини, передбачені календарем щеплень при народженні та в перші два роки життя.

Якщо будь-які послуги імунізації були припинені, їх необхідно відновити якомога швидше і запропонувати надолуження щеплень.

Чи підвищує вакцинація ризик інфікування або розвитку захворювання COVID-19 у дитини?

Ні.

Немає доказів того, що вакцинація підвищує ризик інфікування дитини COVID-19 або впливає на перебіг захворювання.

Вакцинація проти одного захворювання не послаблює імунну відповідь людини на інше захворювання.

Більш того, планова вакцинація дітей під час пандемії COVID-19 захистить їх від захворювань, яким запобігають за допомогою вакцинації.

Дотримання належних заходів інфекційного контролю під час сесій імунізації дозволить звести до мінімуму потенційний ризик зараження дітей COVID-19.

Чи безпечно вакцинувати дитину під час інкубаційного періоду COVID-19?

Так.

Вакцинація не створює ризики для людини, яка була в контакті з інфекційним хворим чи знаходиться в інкубаційному періоді.

Це означає, що вакцинація не вплине на перебіг захворювання COVID-19 у дитини, яка могла бути інфікована, але не мала симптомів захворювання в момент вакцинації або у дитини, яка могла бути інфікована COVID-19 незабаром після вакцинації.

Потенційне інфікування дитини COVID-19 також не вплине на безпеку або ефективність проведеної вакцинації.

Вакцинація проти одного захворювання не послабляє імунну відповідь людини на інше захворювання.

Чи є зараження COVID-19 протипоказанням до вакцинації?

Хоча легкі симптоми захворювання: лихоманка та або кашель, які можуть спостерігатися також під час COVID-19, не є обов’язковим протипоказанням до вакцинації, надзвичайно важливим є те, щоб кожен, у кого тест на COVID-19 виявився позитивним, залишався ізольованим відповідно до національних рекомендацій.

Це потрібно для того, щоб не допустити зараження інших і подальшого поширення вірусу SARS-CoV-2.

Нам сказали, що через COVID-19 слід залишатися вдома якомога більше. Чи слід відкласти щеплення моїй дитині до закінчення пандемії?

Ні.

Важливо продовжувати своєчасно вакцинувати вашу дитину, наскільки це можливо, навіть під час пандемії COVID-19.

Органи охорони здоров’я роблять все можливе, щоб служби імунізації продовжували працювати, оскільки імунізація є важливою частиною системи громадського здоров’я.

Крім того, максимально здоровий початок життя є невід’ємним правом вашої дитини.

У спільнотах, де введено фізичне дистанціювання, органи охорони здоров’я вживають заходів для зведення до мінімуму ризику передачі COVID-19 під час сесій імунізації, наприклад, шляхом скорочення часу очікування та виділення окремих зон в установі.

З огляду на необхідність, послуги імунізації можуть бути тимчасово припинені; в таких випадках надолуження імунізації буде запропоноване, як тільки установа повернеться до нормального функціонування

Чи здатні вакцини для планової імунізації захистити мою дитину або мене від зараження COVID-19?

На даний час немає доказів того, що вакцинація проти інших захворювань, таких як поліомієліт або туберкульоз, може запобігти зараженню COVID-19 або знизити тяжкість симптомів захворювання.

Переконавшись в тому, що ви і ваша дитина отримали всі планові щеплення, ви зможете захистити себе і свою дитину від інших інфекційних захворювань.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь