Чи дійсно окуляри здатні ще більше зіпсувати людині зір

 

 

 

 

Треба правильно підбирати окуляри, щоб не псувати зір.

Давно відомо, що близько 80 % інформації ми сприймаємо за допомогою очей. І коли гострота зору знижується, ми шукаємо шляхи вирішення проблеми. Скорегувати зір або уповільнити прогресування захворювання можливо завдяки спеціально підібраній оптиці. Окуляри та контактні лінзи — наші вірні супутники вже багато років, інформує Ukr.Media.

Але чи можуть вони завдати шкоди нашим очам?

Окуляри можуть бути різними

Призначення окулярів може бути різним. Це і корегування короткозорості, далекозорості, астигматизму і косоокості. Окуляри — це й надійний захист у процесі будівельних і зварювальних робіт. Є також сонцезахисні окуляри, спортивні і так звані окуляри “для стилю” з нульовими діоптріями.

Однак головне завдання будь-яких окулярів — зробити життя кожного з нас максимально комфортним і безпечним.

Правильно підібрана оптика — запорука здоров’я

Користь від оптики очевидна у тому разі, коли вона використовується за призначенням.

Але чи можуть нашкодити окуляри за умови постійного носіння — це питання досі залишається відкритим. Важливою є мета використання окулярів.

Так, якщо це рецептурна оптика, підібрана за допомогою фахівця, важливо чітко дотримуватися його рекомендацій.

Найчастіше для корегування зору офтальмологи призначають пацієнту постійне носіння окулярів. Рецептурні окуляри виписуються не для лікування офтальмологічних захворювань, а для корегування. Тому якщо потрібне регулярне корегування, потрібно чітко дотримуватися приписів лікаря.

Наприклад, людина, що страждає на міопію, відчула поліпшення і вирішила користуватися оптикою нерегулярно. Підсумок — надмірне перенапруження очей, що приводить до спазму акомодації і ще більшого зниження гостроти зору.

Завдати серйозної шкоди зору може неправильно підібрана оптична сила лінз. Наприклад, якщо у справу йде оптика з меншими, ніж вимагає корегування, діоптріями.

Поганий сон і ослаблений імунітет — причина погіршення зору

Однак багато пацієнтів ставлять під сумнів користь регулярного носіння оптики. І роблять це марно, адже винною у подальшому прогресуванні очного захворювання є не рецептурна оптика, а ослаблення імунної системи, загострення хронічних захворювань, а також дисбаланс у режимі сну, відпочинку і зорового навантаження.

Правильно підібрані окуляри, які є засобом створення комфортних оптичних умов, знизити гостроту зору не можуть.

Дуже часто люди, які постійно носять окуляри, скаржаться, що до кінця дня очі сильно втомлюються, а зір погіршується. І вважають, що винні у цьому окуляри. Але водночас сильна стомлюваність у вечірній час спостерігається і у людей, які не страждають на очні захворювання.

Діти і окуляри

Що стосується носіння окулярів дітьми, до цього питання потрібно підійти дуже серйозно.

Адже як часто трапляється, дитина раптом відчула поліпшення і стала відмовлятися постійно носити окуляри. У школі дражнять, в окулярах незручно бігати, за ними потрібно доглядати — насправді окуляри мають ряд незручностей і психологічних блоків. Але це не повинно стати причиною відмови від їх носіння. Інакше за умови недостатнього корегування зору може виникнути стан, коли мозок не зможе сприймати інформацію від більш слабкого ока.

Окуляри за наявності незначної короткозорості

За наявності невеликої короткозорості зазвичай виписують лінзи з маленькими діоптріямидовідка, ск, і носити їх потрібно не постійно.

Дітям окуляри показані для перегляду картинки вдалину — для читання тексту з дошки, для перегляду вистав, телевізійних програм. А для роботи на близькій відстані — у зошиті, підручнику — окуляри не потрібні. Але усі ці особливості повинні обговорюватися з окулістом.

А у тому разі, коли невелика короткозорість поєднується з такими серйозними захворюваннями, як астигматизм і косоокість, можливе постійне носіння корегуючої оптики.

Уповільнити розвиток захворювання і не допустити спазму акомодації можна, правильно підібравши відповідну гімнастику для очей.

Будьте здоровими і бережіть свій зір!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь