«Чернігівгаз» пригрозив відключити газ підприємству, яке дає тепло усьому Ніжину

 

 

 

 

Газ не відключили, однак проблему не вирішили. «Чернігівгаз» пригрозив відключити від газопостачання підприємство, яке дає тепло усьому Ніжину. Сталося так через борг «Ніжинтепломережі» у 3,5 мільйони гривень за доставку газу. Директор підприємства Любов Ісаєнко каже, із квітня не можуть розрахуватися ані за комунальні, ані з працівниками, бо рахунки компанії арештовані.

Про можливе відключення тепла публічно повідомив Ніжинський міський голова Олександр Кодола.

«Перший робочий день. Мені на стіл поклали лист від «Чернігівгазу», що 23 листопада, з понеділка, з 7 ранку, примусово припиняється газопостачання нашому ТОВ “НіжинТеплоМережі”».

«НіжинТеплоМережі» – це приватна компанія, яка обслуговує усе місто, включаючи соціальну інфраструктуру. Вона постачає тепло до 14 тисяч абонентів.

Директор компанії Любов Ісаєнко каже, у квітні «НАК «Нафтогаз України» через суд заблокував рахунки компанії, аби стягнути з неї борг за 2016 рік. Тепер, усі гроші, які потрапляють на цей рахунок автоматично перераховуються «Нафтогаз України». Через це, пояснює, у підприємства виник борг за доставку палива перед «Чернігівгазом» – близько 3,5 мільйонів гривень.

«НАК «Нафтогаз» заблокував наші рахунки за борги за попередні роки. Хоча в нас за ці роки є невідшкодована державою різниця в тарифах. 30 мільйонів держава повинна була б нам відшкодувати за попередні роки, але ж в бюджеті не закладають. У нас рахунки арештовані на 5 мільйонів 200 тисяч. Зараз «НАК «Нафтогаз» списав із нас 1 мільйон 244 тисячі», – пояснила Любов Ісаєнко.

Начальниця управління зовнішніх комунікацій «Чернігівгазу» Ольга Конопацька-Плєхова каже, згідно з Кодексом газорозподільних систем, компанія не може обслуговувати боржників. Однак до початку опалювального сезону ситуацію намагалися врегулювати. Теплопостачальник склав графік погашення боргів, за ним «Ніжинтепломережі» за жовтень мали погасити 1 мільйон гривень, потім зобов’язання виконувати перестали.

Саме тому, каже, «Чернігівгаз» і надіслав листи-попередження до підприємства та міської ради. Газ «Ніжинтепломережам» не відключили.

«Ми пішли їм на зустріч і оплатили наперед послуги теплопостачанні за листопад авансовим платежем, щоб вони мали можливість розрахуватися зі своїми проблемами за газ Черніговом», – сказав Олександр Кодола.

Станом на 25 листопада теплопостачальник перерахував «Чернігівгазу» 2 мільйони 300 тисяч гривень. Втім глобально проблему це не вирішує, каже директор «Ніжинтепломережі» Любов Ісаєнко. Навіть якщо рахунки розблокують, компанія все одно лишиться винна «Нафтогазу» близько 50 мільйонів гривень. Рішенням вбачає компенсації з державного бюджету за різницю в тарифах та своєчасну сплату комунальних населенням.

«Треба, щоб населення платило своєчасно. На сьогодні нам населення 19 мільйонів 900 тисяч винне. Це майже 20 мільйонів», – сказала Любов Ісаєнко.

Джерело: Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь