В Україні хочуть ввести стеження за людьми з коронавірусом: чому ця ідея приречена на провал

 

 

 

 

В Україні хочуть почати стежити за хворим на коронавірус і тими, хто контактував з ними, але експерти вже зараз прогнозують провал такої ініціативи.

Про це повідомляє “Апостроф”.

“Припустимо, сьогодні ви поспілкувалися з хворим і повинні піти на самоізоляцію. Ви зробили тест, він негативний, але є ще інкубаційний період, а післязавтра ви знову поспілкувалися з якимось хворим… Тобто, це вже дуже заплутана система, в якій при такій кількості хворих, за оцінками МОЗ та Кабміну, немає особливої необхідності”, – сказав заступник глави Офісу Президента Кирило Тимошенко 20 листопада.

А вже 25 листопада заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер заявляє, що система може запрацювати вже через 2-3 тижні.

“Як це буде працювати на практиці? Людина заходить в кафе, сканує за допомогою програми на телефоні QR-код, який вішають власники закладу. Таким чином люди повідомляють, що знаходилися в кафе в цей момент”, – сказав представник МОЗ.

За словами Кучера, на практиці, якщо у когось з відвідувачів виявлять COVID-19, то всім, хто був в цьому кафе прийде сповіщення, щоб і вони зробили тест.

“Коли людина здає тест і отримує позитивний результат, лікар повідомляє про це системі, система дає оповіщення всім, хто контактував, не розкриваючи особистість хворої людини. Там є “вузькі місця”, але в цілому, подібна схема забезпечує достатній рівень приватності. Здорова людина викачує з сервера тимчасові ключі хворих, і додаток може переглянути базу і видати попередження”, – говорить співзасновник “Українського кіберальянсу” Андрій Баранович.

Баранович стверджує, що технологію неможливо впровадити без сприяння Apple і Google, а власні ж розробки приречені на провал.

“З цими додатками найперше питання – приватність користувачів. Вони потрібні не для того, щоб стежити за хворими, а для того, щоб здорова людина дізналася про те, що знаходиться в зоні ризику і зробила тест. З огляду на, що в Україні навіть тим, кому необхідно зробити тест, доводиться або чекати мало не тиждень, або сильно переплачувати, затія втрачає сенс”, – говорить він.

У той же час, Баранович вважає це незаконним, адже ніде в Конституції не написано, що у людини повинен бути з собою сучасний телефон з підключенням до Інтернету і, що вона зобов’язана встановлювати додатки від влади.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь