Шістьох виробників «молочки» оштрафували на понад 100 млн грн за несправжні масло та сир — АМКУ

 

 

 

 

Антимонопольний комітет оштрафував шістьох виробників молочної продукції загалом на понад 111,5 млн грн. Під час перевірки експерти виявили, що підприємства виготовляли суміші з невідомим складом або рослинними жирами, а називали це «маслом» чи «твердим сиром».

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Там зазначили, що такі «немасло» та «несир», окрім магазинів і ринків, могли потрапляти у школи, дитсадки, інтернати, лікарні, пансіонати та університети. Водночас ця продукція могла навіть загрожувати здоров’ю людей, кажуть в АМКУ.

«На жаль, для деяких виробників пріоритетом у діяльності є можливість здобути переваги перед іншими конкурентами та бажання збільшити свій дохід. Через це вони заплющують очі на порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, проявляють неповагу до споживача», — ідеться в повідомленні.

Відтак штрафи наклали на:

  • ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (Хмельницька обл.) — майже 85 млн грн;
  • ТОВ «Деражнянський молочний завод» (Хмельницька обл.) — 9,5 млн грн;
  • ТОВ «Вівальді Д» (Дніпропетровська обл.) — 7 млн грн;
  • ТОВ «Інтер-мол» (Дніпропетровська обл.) — 4 млн грн;
  • ТОВ «ОМПК «Славія» (Сумська обл.) — 3,5 млн грн;
  • ТОВ «Іва-арт» (Івано-Франківська обл.) — 2,8 млн грн.

В АМКУ також зазначили, що деякі з цих виробників вдаються до виготовлення неякісної продукції не вперше.

У чому порушення

За законом, вершкове масло та твердий сир є традиційними молочними продуктами, до складу яких не можуть входити жири та білки немолочного походження. При наявності будь-яких інших жирів, крім молочних, така продукція вже не може називатися ані «сиром», ані «маслом». Відтак, називаючи свою продукцію так, виробники обманювали споживача.

Не перші порушники

АМКУ раніше оштрафував також іще 5 молочних виробників загалом на 30 млн грн. Це ТОВ «Богодухівський молзавод» (Харківська обл.), ТОВ «Малороганський молочний завод» (Харківська обл.), ТОВ «Гайсинський молокозавод» (Вінницька обл.), ПП «Сімол» (Київська обл.) та ТОВ «Інтер-Мол».

Як кажуть в Антимонопольному комітеті, масштабне дослідження на ринку масла щодо наявності фальсифікованої продукції проводилося Держпродспоживслужбою, а також у грудні 2019 — січні 2020 року в межах медійного проєкту «СТОП Фальсифікат». Також власні матеріали досліджень надали громадські активісти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь