Тарифи-2021: чи подорожчають газ та електрика?

 

 

 

 

В Україні з 2021 року вкотре очікується ріст тарифів на електроенергію та газ.Експерти прогнозують, що кіловат електрики замість 90 копійок коштуватиме 1.65 грн.

Також, у залежності від регіону, зросте і вартість доставки газу. Так, до прикладу, якщо у Києві доставка одного кубометра газу коштувала майже гривню, то з січня 2021 року вона зросте до двох гривень. А у Тернополі та Чернівцях – майже до трьох гривень.

  

Тобто, якщо зараз за 100 кубометрів газу у грудні 2020 року ви сплачуєте орієнтовно 800-900 гривень залежно від постачальника плюс доставка в районі 100 гривень, то вже з січня доставка у деяких регіонах зросте до 300 гривень. А це фактично означає, що кубометр газу коштуватиме орієнтовно 10-12 гривень.

Чи піде Кабмін на підвищення тарифів на газ та електроенергію та до чого це призведе? Про це ІА Вголос запитав у експерта з питань ЖКГ Андрія Нікончука, голови Комітету економістів України Андрія Новака, екс-міністра економіки України Володимира Ланового та економіста Олександра Охріменка.

«Газ може подорожчати до 20%»

Чи зростуть у 2021 році в Україні тарифи?

Андрій Нікончук:

Зараз з того, що вже на 100% відомо, то це те, що зросте вартість доставки газу. Це буде не критично для мешканців та співвласників багатоквартирних будинків, тому що вони небагато споживають природного газу і здебільшого користуються центральним опаленням. От, наприклад я із родиною, котра складається із 4 людей, споживаємо у кращому випадку до 10 кубометрів газу на те, щоб приготувати їжу на газовій плиті. Проте підняття вартості абонплати вплине на тих, у кого є газова колонка чи, хто опалює своє помешкання котлом.

Також підвищення тарифу на доставку вплине і на тих, у кого приватні житлові будинки, оскільки їх також здебільшого опалюють газовими котлами. Для цих людей це підвищення є дуже суттєвим. І якщо зараз газ коштує умовно 9 гривень за кубометр, то до цього всього ще потрібно додати 1,5-3 грн за доставку одного кубометра газу. А це по суті  – плюс 10-20% до тарифу на газ.

Андрій Новак:

Зараз є прогнози про ріст тарифів на газ. До того ж НКРЕКП уже ухвалила рішення про суттєве збільшення тарифу на доставку газу, є інформація, що з 2021 року зросте і вартість електроенергії. Проте, якими точно будуть ці тарифи, ми дізнаємось вже ближче до кінця цього року. Крім того не виключено, що тарифи відрізнятимуться залежно від міста чи області.

Також відкритими залишаються і питання субсидій у 2021 році. Зокрема, чи кошти на їх виділення і справді вріжуть і якою буде схема призначення виплат.

Олександр Охріменко: 

Тариф на газ в Україні залежить від світової ціни. Взимку, як правило, газ дорожчає. Влітку – все буде знижуватись. Газ цьогоріч коштуватиме стільки, як це було у 2018 році. Зараз ми проходимо етап становлення ринкових тарифів. І від цього, як би ми не хотіли, нічого не зміниться.

Щодо тарифів на електроенергію, то зараз там є пільгова ціна для тих, хто використовує менше ста кіловат за місяць. Для цих людей – вартість електроенергії становить 90 копійок. Зараз швидше за все цей тариф попросту скасують і ціна за кіловат буде на рівні 1.65 грн. для всіх споживачів.

Чи доцільно піднімати тарифи на комунальні послуги в період коронакризи?

Андрій Нікончук:

В Україні падає рівень платоспроможності та дохідності у людей. І зараз, у період локдаунів, коли людям не піднімають зарплату, а інколи її й урізають, багато хто не зможе оплатити за ці комунальні послуги. Збільшення тарифів, не залежно через які причини це відбувається, у період коронакризи може призвести до величезних боргів за комунальні послуги.

Також може статись така ситуація, коли люди попросту не зможуть оплачувати за «комуналку». Бо коли у людей буде вибір, що їм зробити: купити ліки, їжу чи оплатити за комунальні послуги, то думаю люди точно не оберуть останнього. І власне вже тут виникатимуть складнощі у наданні цих послуг. Бо і у компаній, які надають компослуги також виникатимуть фінансові проблеми.

Володимир Лановий:

У світі через карантин, коронакризу часто знижують тарифи для готелів, закладів харчування. Це робиться для того, щоб допомогти їм пережити кризу. У нас все відбувається навпаки. Уряд своїми рішеннями шкодить і населенню, і бізнесу. Підвищуючи тарифи на газ, електроенергію, автоматично зростають ціни і продукти харчування, послуги. Бо збільшуються витрати у виробництві, а значить і собівартість продукції. Також це призводить до того, що наші підприємства, виробляючи дорогу продукцію, не можуть конкурувати з іноземними виробниками.

Після підняття тарифу на електроенергію зростуть ціни і на гарячу воду, і на проїзд в електротранспорті. Бо так працює економіка. А це означає, що ми всі станемо біднішими. Бо валовий продукт фактично не зростає, а реальному обчисленні – падає. А це значить, що і люди і підприємства матимуть менше прибутків. Баланси домашніх господарство будуть із від’ємним сальдом. Тобто люди накопичуватимуть борги чи використовуватимуть заощадження. А це ні до чого доброго не призведе.

Якщо справи настільки погані, то чим це все може закінчитись?

Олександр Охріменко:

Є простий метод, який реально може вирішити проблему з боргами ЖКГ. Для цього потрібно просто продавати борги населення за тарифами ЖКГ колекторам. Інші методи в Україні не працюють. Всі ці розмови про те, що потрібно “людям пояснювати, що це погано” – нісенітниця. У нас ринок, населення повинно зрозуміти, що не платити за надані послуги неможна.

«Через ріст тарифів можливі соціальні бунти»

Андрій Новак:

Але якщо тарифи надто високі і вони забирають значну частку від сімейного бюджету. Вже зараз більшість сімей не мають іншого виходу, як не платити за надання комунальних послуг і таким чином накопичуються величезні борги. Таке було і у 90-х і на початку 2000-х. Ми пам’ятаємо випадки, коли перед виборами влада навіть йшла на те, щоб списати частину заборгованостей по оплаті комунальних послуг. І впринципі щось схоже може відбутись і зараз.

Якщо тарифи піднімуть, особливо у цей складний час коронавірусу, то у нас можливі масові неплатежі. Якщо все буде дуже погано, то я не виключаю соціальні бунти. І тоді влада може піти на списання боргів.

Марія Бойко, «Вголос»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь