Комплексний проект «ревіталізації» вулиці Гоголя повернули на доопрацювання містобудівній комісії

Комплексний проєкт “ревіталізації” всієї вулиці Гоголя розглядали 17 грудня на засіданні містобудівної ради. Саме цей проєкт разом з реконструкцією алеї Шевченко виніс радник міського голови Сергій Охонько на обговорення та розсуд істориків та архітекторів міста, адже був не задоволений якістю існуючих проєктів та відсутністю історичного контексту в них.
Все почалось з обговорення погодження зовнішнього вигляду огорожі скверу ім. М. Гоголя.
Представлений варіант проєктантами не погодили члени ради, адже головне зауваження – дизайн огорожі має бути в ансамблі з автентичним виглядом історичної вулиці. Зазначимо, що містобудівна комісія вже давно обговорює реконструкцію вулиці Гоголя. Та поки єдиного правильного рішення не було прийнято.
Радник міського голови зауважив, що дивлячись на проєкт ремонту огорожі, знову ж не видно жодного елементу, котрий би нагадував про історичну цінність вулиці. «Зараз для влади, одним найголовніших завдань є відновлення історичної частини міста і не тільки за ради розвитку туристичного напрямку, а й для того, щоб ніжинцям було приємно пройтись по вулицях міста і бути гордими за нього. Гоголівська, можна сказати, серце Ніжина, і її треба реконструювати, щоб відповідала потребам громадян, враженням туристів і відображала багаторічну історію міста», – зауважив Сергій Охонько.
На рахунок загального ансамблю вулиці висловився і науковий співробітник краєзнавчого музею Роман Желєзко.
«Як екскурсовод, котрий майже кожного дня зустрічає гостей міста, прошу дослухатись до історичної спільноти Ніжина. Проводячи екскурсію, згадую стару назву вулиці – Мостова. Це говорить по те, що Гоголівська в минулому була вимощена каменем. Перед цим люди ходили по дерев’яним колодам. І тільки в радянському союзі пішохідну частину залили асфальтом. Зараз пропонуємо все ж повернути Гоголівській автентичний вигляд, показавши еволюції вулиці, що починається з дубових колод, переходить у вимощену бруківку,  а потім в радянський асфальт. В Україні, це буде перше відтворення вулиці в такому вигляді», – прокоментував Роман Желєзко.
До обговорень приєдналась Олександра Сімкіна, співробітник управління культури й туризму. Вона зазначила, що перед тим, як остаточно приймати рішення про затвердження проєкту реконструкції Гоголівської, треба поспілкуватись з істориками, краєзнавцями та представниками культури. Це має бути спільне бачення, котре в результаті втілиться в реконструкцію, про яку мріяли ніжинці і якою захоплюватимуться туристи.
Звучала також пропозиція і від завідувача відділу краєзнавчого музею  Сергія Зозуля. На його думку, є слушною ідея підняти бруківку і прибрати тротуари, адже на пішохідній вулиці вони не потрібні. Таким чином частину фундаментів історичних будівель буде піднято на поверхню, що вже матиме цікавий естетичний вигляд. Але, знову ж, таку концепцію мають вивчити професіональні проєктанти.
В заключені радники міського голови Сергій Охонько наголосив, що втілення автентичної реконструкції, котра виділятиме Ніжин серед інших міст країни – дороговартісний процес. Але потрібно у фінансовому плані знайти «золоту» середину.
«У нас залишилось три місяці для внесення змін в проєкт, потім ми повинні розпочати вже ремонтні роботи. Часу на “розкачку” немає. Протягом наступного тижня скликана мала робоча група, яка за участі краєзнавців та істориків дасть бачення реконструкції, як має виглядати пішохідна частина, фасади магазинів та сквер Гоголя», – зазначив Сергій Охонько. Ми готові фінансувати новий архітектурний орган який не тільки розробить комплексний єдиний проект всієї історичної частини міста, а системно буде працювати над архітектурою всього Ніжина, розробить положення про вигляд не тільки фасадів, а й мікрорайонів.
Цього місяця архітектурна містобудівна рада повинна зібратись ще раз, аби вже остаточно затвердити проєкт реконструкції вулиці Гоголя.
Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь