У Ніжині “історію” підніматимуть з під асфальту

 

 

 

 

Останні роки позначилися активними процесами реконструкції центральної частини міста Ніжина, що не знала ремонтів низку десятиліть. Місто поступово оновлюється, стає сучаснішим, яскравішим та туристично привабливішим. Прикладом позитивних змін безсумнівно є реконструкція центральної площі ім. І. Франка, роботи з якої ще тривають й будуть продовжені в найближчі роки. Зокрема, до плану робіт на 2020-2022 рр. включено реконструкцію проїзної частини вулиці Т.Шевченка з тротуарами від площі ім. Франка до вул. Козача.

Окреслений відрізок вул. Т.Шевченка (до 1921 р. вулиця носила назву Київська) є складовою історичної частини Ніжина та містить ряд пам’яток минулого, які мають бути збережені під час майбутніх реставраційних робіт. Мова, зокрема, йде про частину тротуару вул. Т.Шевченка від костьолу св. Апостолів Петра і Павла до вул. Козачої. В цій місцині гарно зберігся до нашого часу тротуар кін ХІХ – поч. ХХ ст., вимощений старою цеглою.

У радянські часи означена цегляна бруківка була покрита асфальтом. Станом на 2020 р. асфальтне покриття зазнало значних пошкоджень, що дозволило старій бруківці «пробитися» на поверхню. Поверхневий огляд цієї цегляної бруківки дозволяє стверджувати про гарний стан її збереження.

У світлі актуальності реконструкції вулиці Т.Шевченка постає питання про доцільність збереження тротуару на відрізку від костьолу св. Апостолів Петра і Павла до вул. Козачої, розчищення цієї ділянки від залишків асфальту та відновлення його історичного вигляду. Це дозволило б включити цегляну бруківку тротуару вул. Т.Шевченка на відрізку від костьолу св. Апостолів Петра і Павла до вул. Козачої до числа історичних пам’яток туристичного значення та розширити спектр екскурсійних маршрутів м. Ніжином. Поряд з бруківкою розташовані інші туристичні об’єкти (власне сама вул. Шевченка-Київська, пам’ятники командиру танкового батальйону гвардії-майору І.Хайтовичу і Герою Радянського Союзу С.Моховому, парк та пам’ятник Т.Шевченку, будівля Ніжинської ЗОШ № 4 з пам’ятною дошкою герою бою під Крутами О.Твердовському), що дозволяє подавати цей комплекс як окремий туристичний маршрут або ж додаток до загальної екскурсії містом Ніжином.

Роман Желєзко – екскурсовод, науковий співробітник

 Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь