Відмовляються від ліків, погрожують отруєнням: у Вертіївці люди з будинку для літніх проти переїзду

 

 

 

 

Відмовляються від ліків та їжі і погрожують отруєнням. Підопічні будинку для непрацездатних людей у Вертіївці, а серед них є люди, які пересуваються виключно на візках та прикуті до ліжок, відмовляються переїжджати до іншого геріатричного пансіонату.

Олександра Пилипенко 4 роки живе у Вертіївському будинку для непрацездатних. Останні два тижні жінка не знімає пальта, навіть спить у ньому. Біля ліжка тримає два вузли з речами. Це її протест проти переїзду.

Суспільне Чернігів

Відмовляються від ліків, погрожують отруєнням: У Вертіївці люди з будинку для літніх проти переїзду

Зараз у стаціонарі перебувають 18 підопічних. Це самотні літні люди та люди з інвалідністю. Усіх пацієнтів найближчим часом планують перевести до Чернігівського геріатричного пансіонату. Точної дати ніхто сказати не може.

Суспільне Чернігів

Відмовляються від ліків, погрожують отруєнням: У Вертіївці люди з будинку для літніх проти переїзду

«Якщо насильно будуть брати, я отруюся. Нехай тут поховають, бо я туди не поїду. Там інша країна. Я тут майже 20 років, ми тут звикли один до одного», – говорить підопічний Віктор Веруга.

Тут у дев’ятьох підопічних діагностували коронавірус. Троє перебувають у лікарні, шістьох лікують тут.

«Підходиш до людини й просиш, давайте пігулку вип’ємо, щось з’їмо. А він каже: «Дітки, не лікуйте, я вас прошу, я нікуди не поїду, дайте мені тут вмерти», – розповідає завідувачка Тетяна Миколаєнко.

Стаціонар заснували 18 років тому. Раніше його утримувала Ніжинська районна державна адміністрація. З 1 січня вона ліквідовується, створюється нова РДА. Відповідно, припиняють юридичне існування і підпорядковані їй установи.

Суспільне Чернігів

Відмовляються від ліків, погрожують отруєнням: У Вертіївці люди з будинку для літніх проти переїзду

Щоб будинок для непрацездатних у Вертіївці продовжував роботу, а підопічних не перевозили, на наступний рік потрібен 1 мільйон 925 тисяч гривень. Ці гроші на умовах спільного фінансування рекомендують шукати в бюджетах громад, чиї жителі у ньому перебувають. Найбільший вклад – трохи більше мільйона – має зробити Вертіївська ОТГ. Депутатка сільради Олександра Теслик каже, гроші в громади є. Однак спочатку сільська рада має забрати пансіонат у комунальну власність.

«На попередній сесії підняла питання. Коли ж ми розглянемо питання про прийняття в комунальну власність цього будинку? Почули відповідь: «Ніхто не буде його розглядати, ніхто його брати не буде.» ­– Чому? – Бо я так вирішив», – розповіла Олександра Теслик.

«Так вирішив» – новобраний голова Вертіївської сільської ради Федір Лозян. Пояснювати свою позицію він відмовився і Суспільному.

У райдержадміністрації кажуть, готові продовжувати забезпечувати пансіонат енергоносіями, харчування для підопічних вистачить на кілька місяців вперед, а от з оплатою персоналу питання залишається відкритим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь