Якою ж може стати Гоголівська – останні штрихи до пропозицій

 

 

 

 

Майже визначилась містобудівна рада з тим, який вигляд матиме дорожнє покриття вулиці Гоголівська. Це буде перша в Україні пішохідна зона, котра відтворюватиме епохи міста і його історичні «фішки».

23 грудня на засіданні містобудівної ради, після вчорашньої пішої наради (читати по темі ) були озвучені певні пропозиції щодо внесення змін до існуючого проєкту.

Головний археолог міста Іван Кедун, провівши дослідження з документами, зазначив, що бруківка під сучасним покриттям знаходиться на глибині 30-35 см. А власне материк (початковий рівень ґрунту) на глибині  2-ох метрів. Десь посередині – дерев’яні колоди, які наврядче вцілили.

Тут члени наради погодились, що основним елементом має бути сучасна бруківка або плитка. Це вигідніше і реально з фінансової точки зору для міста. На певних відрізках дороги будуть розміщенні елементи дерев’яних колод протяжністю близько 6 метрів, мощений камінь, який був притаманний вулиці «Мостовій» та, відповідно, радянський асфальт. Таким чином жителі міста і його гості матимуть змогу, у певному сенсі, пройтись історією.

Архітектор Григорій Шмаровоз підкреслив, що невід’ємною складовою стане реконструкція інженерних комунікацій та ливневої гідроізоляції фасадів, що для Ніжина зараз питання №1.

Музейники також висловили своє бачення. Зокрема директор Краєзнавчого музею Геннадій Дудченко зауважив: «Надавати перевагу реставрацію вулиці під історичний вигляд немає сенсу, адже ми не знаємо, яке саме століття мусимо відобразити.  Тож, виходячи із ситуації, визнаємо, зовнішній вигляд Гоголівської буде переважно сучасним, але з натяком на старовину. Це необхідно для того, щоб зробити її цікавою для гостей.

Радник міського голови Сергій Охонько зауважив, що містобудівна рада повинна вже викласти своє концептуальне бачення на папері й чіткі пропозиції представити проєктанту.

«Кожен із нас вже вніс свої корективи до існуючого проєкту, але проблема в тому, що лише на словах. На наступному тижні вже повинно бути сформоване технічне завдання, аби протягом наступних двох місяців їх опрацював проєктант. Повністю погоджуюсь, що вулиця Гоголя повинна мати єдиний ансамбль архітектурних форм, споруд і пішохідної зони. По всьому туристичному маршруту мають бути історичні «фішки», адже саме, щоб побачити їх, турист прямує до Ніжина. Продовжувати таку тенденцію мають і прилеглі вулиці. Звісно, реконструкція відбуватиметься поступово», – прокоментував Сергій Охонько.

Досить слушною була пропозиція вулицю Гоголівську зробити повністю пішохідною Зокрема працівник краєзнавчого музею Сергій Зозуля зауважив, що активний трафік автотранспорту, на перехресті вулиць Гоголя та Яворського, треба зупиняти, перекриваючи в’їзд зі сторони Батюка.

Вже наступного тижня члени містобудівної ради мають сформувати остаточні пропозиції й донести їх проєктанту.

Пропозиція, яку озвучив  Роман Желєзко – екскурсовод, науковий співробітник відділу «Поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського від музейників міста:

Історія вулиці, викарбувана на металевих табличках: креативна пропозиція до питання реконструкції Гоголівської

Реконструкція вулиці Миколи Гоголя в Ніжині. Надважливий і надскладний проект у сфері розвитку туризму та культури в місті над Остром.  Реконструкція стосується не просто пересічної вулиці Ніжина. Мова йде про його туристичне «серце». Стародавні римляни говорили: «Всі дороги ведуть до Риму». Так само й всі туристичні маршрути Ніжина ведуть до Гоголівської вулиці, де зосереджена більшість туристичних пам’яток міста. Складність проекту полягає в здійснені ремонтних робіт з урахуванням історизму, збереженням автентичного фону ХІХ – поч. ХХ століть, формуванні своєрідної «родзинки», що буде візитівкою унікальної ніжинської вулиці.

Вулиця Гоголівська є однією з найстаріших вулиць Ніжина, що сформувалася ще у І пол. XVII ст., в часи, коли Ніжин був оборонним містечком Речі Посполитої. Протяжність Гоголівської вулиці від Київської брами (територія в районі сучасної будівлі Ніжинської міськради та кафе «Solo») до Московської брами (перехрестя вулиць Гоголівської та Небесної сотні) є протяжністю всього м. Ніжина в польську добу. Першочергово вулиця носила назву Московська, адже була складовою міжнародної Московської дороги. Ніжин XVII – XVIII ст., у прямому розумінні слова, розміщувався вздовж Московської вулиці/дороги. У XVIII ст. вулиця отримала іншу назву – Мостова, від слова «мостити». В ті часи вулиця була вимощена дубовими колодами, що лежали впоперек дороги та по краях кріпилися металевими цвяхами й спеціальними кріпленнями. З кінці ХІХ ст. дерев’яне покриття вулиці, що регулярно страждало від дощів та металевих ободів коліс диліжансів та возів, було замінено на камінь дикої породи, кам’яну бруківку, що пролежала на вулиці до 1980-их років ХХ ст., коли була остаточно покрита щільним шаром асфальту.

Тож вельми доцільним і правильним рішенням є врахувати історію вулиці Московської-Мостової-Гоголівської під час проведення реставраційних робіт. Відобразити історію на «дорожньому полотні». Почати варто саме з місцини, де колись була Київська брама й рухатись у напрямку сучасного ринку. Власне Київську браму можливо відтворити у формі кам’яної арки чи іншої інсталяції з каменю. Далі варто відтворити частину дороги з дубових колод та автентичної кам’яної бруківки, що досі схована під радянським асфальтом на глибині 20-40 сантиметрів. Іншими словами, відтворити еволюцію дорожнього покриття Гоголівської.

Незалежно від матеріалів, з яких буде сформовано дорожнє покриття (дерев’яні колоди, стара кам’яна бруківка, сучасна бруківка чи асфальт), доцільно внести до плану реконструкції вулиці нотки креативу, унікальності та загадковості. Додати, чи точніше, «вимостити» (бо вулиця ж – Мостова) елементи гри, інтелектуального пошуку, що завжди викликають інтерес у туристів, незалежно від віку чи роду занять.

Здійснити це можливо за допомогою асоціативного ряду металевих табличок, які варто розмістити біля ключових туристичних об’єктів, уздовж всієї протяжності Гоголівської. Кожна металева табличка буде містити спеціальний викарбуваний символ, зображення, що асоціює той чи інших туристичний об’єкт на Гоголівській вулиці. Для прикладу, біля музею «Рідкісної книги» розмістити табличку, де буде викарбовано зображення книги, біля пам’ятника та скверу Юрія Лисянського – зображення корабля «Нева», біля будівлі комерційного банку – мотету, біля крамниці Москаленків – огірок, навпроти кав’ярні Стефантєва – зерна кави чи чашку з кавою, навпроти пам’ятника Миколі Гоголю – табличку із зображенням Вія, біля Соборного майдану – полковницький пірнач тощо. Загалом ряд табличок буде складатися з 12 одиниць.  Завершити асоціативний ряд має табличка з планом Ніжинського замку, що у XVII – XVIII ст. розташовувався на території сучасного ринку й ще на поч. ХІХ ст. своїми руїнами замикав вул. Мостову. Комбінація табличок покликана відобразити різнопланову історію Ніжина XVII – XХ ст.: від Чорної ради й Поштової контори до ери космонавтики, пов’язаної з Сергієм Корольовим.

Розміщення пропонованого асоціативного ряду з металевих табличок дозволить розширити діапазон екскурсійного наповнення, додасть нотку інтерактиву, сприятиме виникненню у туристів бажання дізнатися «Що означає той чи інший символ? З ким він пов’язаний?», надасть туристам нову когорту локацій для фото та selfіе, сформує унікальний автентичний шарм, родзинку Гоголівської вулиці. Родзинку та візитівку не лише вулиці, а й всього Ніжина – міста, що по праву має стати туристичною Меккою Лівобережної України.

Пропонований проект є цінним не лише для туризму, але й для вивчення ніжинськими школярами історії рідного краю, що можливо буде реалізовувати у формі квесту.

Популяризація й розвиток туристичного потенціалу Ніжина є спільною справою всіх ніжинців. Тож запрошуємо всіх охочих висловити свої думки, зауваження та пропозиції в коментарях до статті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь