Небезпечний для життя пульс назвали дослідники

 

 

 

 

Серцево-судинні захворювання — основна причина смерті серед населення середнього та похилого віку.

Частота серцевих скорочень в стані спокою в середньому віці пов’язана з тривалістю життя — якщо вона становить 75 ударів у хвилину, то ризик ранньої смерті від усіх причин подвоюється, з’ясували фахівці з Гетеборзького університету, інформує Ukr.Media.

Частота серцевих скорочень (ЧСС) — це фізіологічний показник серцебиття, що використовується в медицині і спортивній практиці. Вона змінюється з віком, нормою в 40-50 років вважаються 65-90 ударів у хвилину, від 51 року — 60-90 ударів у хвилину.

При цьому вважається, що менша кількість ударів у хвилину (в межах норми, зрозуміло) вказує на хороший стан серцево-судинної системи і більш ефективну роботу серця.

Раніше було продемонстровано зв’язок між зростанням ЧСС і збільшенням частоти серцево-судинних захворювань, а також зростанням смертності від них. Однак даних про те, як зміна ЧСС з віком впливає на ці ризики, було недостатньо.

Дослідників зацікавило, як ЧСС на верхній межі норми впливає на здоров’я в довгостроковій перспективі і чи пов’язана вона з ризиком передчасної, до 75 років, смерті.

У 1993 році вони відібрали 798 чоловіків, які народилися в 1943 році у Швеції, в місті Гетеборг. Учасники дослідження заповнили опитувальники, розповівши про спосіб життя, рівні стресу, серцево-судинні захворювання у родині. Також вони пройшли обстеження, за підсумками якого дослідники розділили їх на чотири категорії залежно від ЧСС — 55 і менше ударів у хвилину, 56-65 ударів у хвилину, 66-75 ударів у хвилину і понад 75 ударів у хвилину.

У 2003 і 2014 роках вчені знову обстежили тих учасників дослідження, які ще були живі (654 і 536 осіб відповідно). Разом за роки спостережень 119 чоловіків померли до 71 року, у 237 розвинулися серцево-судинні захворювання і у 113 — ішемічна хвороба серця. З 2003 року у 111 учасників експерименту ЧСС збільшилася, у 205 залишилася приблизно такою ж, а у 338 — знизилася.

Ті з учасників, у яких в 1993 році ЧСС була вище 55 ударів у хвилину, частіше були курцями, менше уваги приділяли фізичній активності і були більш схильні до стресу. Крім того, в них частіше спостерігалися інші фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань — підвищений артеріальний тиск і зайва вага.

ЧСС вище 75 ударів у хвилину виявилася пов’язана з майже у два рази більш високим ризиком смерті від будь-яких причин крім серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця в порівнянні з ЧСС 55 ударів в хвилину і нижче.

Крім того, стабільна ЧСС в 1993-2003 роках, коли учасникам дослідження було 50-60 років, виявилася пов’язана з 44% зниженням ризику серцево-судинних захворювань протягом наступних 11 років у порівнянні з ЧСС, яка зросла за цей період.

Кожне збільшення ЧСС на одиницю давало приріст в 3% до ризику смерті від усіх причин, 1% до ризику розвитку серцево-судинних захворювань і 2% до ризику ішемічної хвороби серця.

Автори роботи припускають, що висока ЧСС збільшує механічне навантаження на серце і сприяє підвищенню тиску, тим самим сприяючи розвитку коронарного атеросклерозу і ішемії міокарда.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь