Олександр Кодола про економічний потенціал громади та головні етапи розбудови Ніжина

 

 

 

 

Молодий та амбітний політик, справжній господарник і фанат своєї справи новообраний мер Ніжина Олександр Кодола в інтерв’ю розповів про те, як можна перетворити центр обласного значення на перлину Лівобережжя України та розвинути його економічний потенціал. 

Говоримо з паном Олександром 18 грудня — минув місяць після того, як на установчій сесії він склав присягу міського голови Ніжина і вступив у повноваження.

 Ви вже місяць очолюєте Ніжинську громаду. Напевно, вже ввійшли в курс справ, бо цей округ вам добре знайомий, як народному депутата 8 скликання?

— У процесі. Планів багато, як вони реалізовуватимуться — покаже час. Перше, з чого почала працювати наша команда — це вивчення фінансового стану, в якому ми прийняли місто. Я звернувся до державної аудиторської служби з проханням провести аудит міського бюджету, головних розпорядників бюджетних коштів і комунальних підприємств, щоб побачити, в якому реальному стані ми приймаємо місто та наскільки ефективно витрачалися кошти. Я доручив провести інвентаризацію всього комунального майна міста, всіх земельних ресурсів, щоб побачити раціональність їхнього використання, а також кому і на яких умовах здаються в оренду площі.

Перше, що я побачив — деякі об’єкти комунальної власності використовуються неефективно. Зокрема, приміщення аптеки в центрі міста площею 320 кв. метрів, яке перебуває в комунальній власності, здавалося за 11 тис. грн на місяць, хоча його ринкова вартість у рази більша. Тому і бюджет міста є дефіцитний, бо комунальна власність здавалася за принципом «кумівства» за безцінь.

Основна мета зараз — знайти можливості наповнення бюджету, ефективно використовувати те майно, яке є у власності громади і залучати інвестиції. Ми вже працюємо над залученням як українських, так і закордонних інвесторів, зокрема я проводжу зустрічі з керівниками великих підприємств. У мене є питання і до тих підприємств, які працюють тут, але не зареєстровані у Ніжині, тобто податки йдуть до бюджетів інших міст. А таких підприємств, уявіть собі, ми виявили понад 200. Тому найголовніша задача — наповнення бюджету міста з усіх джерел, і за ці кошти ми будемо відновлювати інфраструктуру нашого славетного Ніжина.

 Окрім того, що Ніжин  друге за величиною місто в Чернігівській області, він має своє обличчя. Чи не варто було б до історичного профілю додати ще й сучасного?

— Дійсно, у мене та моєї команди є плани щодо оновлення як центральної частини Ніжина, так і міста в цілому. Ніжин має дуже цікаву історію і має неповторний історичний вигляд. Але за останні роки практично нічого нового з об’єктів інфраструктури в місті не будувалося. Будучи народним депутатом, я активно працював над залученням державних коштів у наше місто.

Зокрема ми відновили єдиний у Ніжині басейн, який не працював 20 років. Півтора року тому ми відкрили перший у місті пішохідний світлодинамічний фонтан і, звичайно, ми хочемо продовжити роботу над осучасненням Ніжина. В нас дуже багато чудових парків і скверів. Але, на жаль, вони всі поки що в занедбаному стані. Тому я маю в планах на 2021 рік розпочати грандіозну реконструкцію центральної частини міста: самої площі, центральної алеї і вулиці Гоголівської — головної пішохідної вулиці Ніжина, яка проходить крізь визначні пам’ятки міста. Добудуємо центральний фонтан, до якого попередня влада підвела комунікації, але не доробила. Він також стане окрасою нашого міста. Одними з найголовніших планів є ремонт дорожнього покриття, бо у місті дороги в занедбаному стані, а також освітлення вулиць.

Багато є проблем, які стосуються безпритульних тварин. Маємо розробити спеціальні програми у цьому напрямку, можливо, будівництво притулку.

 Розкажіть про один із ваших грандіозних проєктів  будівництво у Ніжині торговельного центру «Епіцентр».

— Я ще на виборах запропонував таку ідею і переважна більшість жителів Ніжина її підтримала. Ми провели зустріч із керівництвом «Епіцентру», і вони зацікавлені працювати в Ніжині, бо нещодавно вони відкрили свій філіал у Прилуках, котрий вже довів свою ефективність. Для ніжинців цей проєкт принесе суцільний комфорт, тому що у цьому гіпермаркеті є перелік товарів широкого вжитку за доступними цінами. Найголовніше в цьому проєкті є не тільки конкуренція, бо в Ніжині високі ціни на будівельні матеріали та товари для дому, а і в тому, що будівництво нового підприємства надасть у середньому 150 робочих місць і в міський бюджет будуть сплачуватися чималі податки. Я поставив умову, щоб саме у Ніжині був зареєстрований відокремлений філіал «Епіцентру», і власники компанії на це погодились. Тепер найголовніше завдання для реалізації плану — знайти територію для будівництва приміщення торговельного центру, а для цього потрібно близько 2 га землі. Тому ми зараз спільно працюємо над пошуком необхідної ділянки.

 Ніжин  центр Ніжинської ОТГ, до якої входить кілька сіл. Чи не будуть до громади доєднуватися ті села, які ще не визначилися? 

— Об’єднання територіальних громад проходило на добровільних засадах, тому питання щодо того, хто буде приєднуватися до Ніжинської ОТГ, залежить не від нас. До нас приєдналася Кунашівська і Переяславська сільські ради, і наша громада ті села буде підтримувати, бо вони тепер також є частиною Ніжинської ОТГ.

До речі, 16 грудня Верховною Радою України була прийнята важлива Постанова про розширення меж міста Ніжина та їхнє затвердження. Ніжин територіально зріс на 725 га, або майже на 17%. За це рішення ми дуже довго спільно боролися. Проєкт про зміну і встановлення меж міста Ніжина і Ніжинського району розроблявся ще з 2008 року. За цей час наша громада пройшла довготривалу процедуру: рішення районної та обласної ради, підготовка Постанови ВРУ Міністерством розвитку громад і територій, розгляд у комітеті і, нарешті, голосування в Раді. Завдяки цьому рішенню в нас буде більше можливостей для додаткових інвестицій, бо з’являться привабливі ділянки для організації нових підприємств.

У Ніжині є такі вулиці, як Весела, Весняна, Волошкова та ряд інших, які фактично знаходяться в Ніжині, але відносяться до прилеглих сіл. Тому зараз жителі цих вулиць матимуть міську реєстрацію, завдяки якій зможуть отримувати всі послуги в місті.

 Що для вас означає поняття спроможна громада?

— Спроможна громада є такою, коли вона самодостатня, і коли має всі можливості для розвитку. Зараз бюджет міста Ніжин дефіцитний, і нам певну дотацію дає державний бюджет на покриття дефіциту. Тому потрібно плідно працювати, щоб Ніжинська міська ОТГ була повністю спроможна. Для цього маємо відновлювати економіку. Тому що останні 10-15 років економіка Ніжина системно знищувалася. В місті працювали потужні промислові підприємства та підприємства харчової промисловості — м’ясокомбінат, пивзавод, молокозавод, а зараз практично нічого не залишилося. Тому будемо залучати інвесторів як українських, так і іноземних, а також державні інвестиції, щоб Ніжин розвивався, був успішним та комфортним містом.

 Наразі ви  голова обласної організації політичної партії «За майбутнє». Як впливає на вашу роботу поєднання посади мера і голови партії і як знаходите компроміс із іншими депутатами?

— Це абсолютно не впливає на мою роботу. До міської ради 8 скликання увійшло 10 партій, але я всім новообраним депутатам після виборів заявив про те, що я налаштований на конструктивну співпрацю і прошу їх також працювати разом зі мною на благо міста. Я радий, що практично всі депутати відгукнулися на мою пропозицію, і вже 3 сесії поспіль ми плідно працюємо, не зважаючи на партійні прапори. Партійні переконання одразу після виборів потрібно залишити осторонь. Політика робиться у Верховній Раді, я там пропрацював 5 років і дуже добре знаю, що це. А тут — господарство і ніжинці очікують від нас конкретних рішень та конкретної роботи.

 Які основні завдання ви ставите перед собою, як перед міським головою на найближчий час?

— Найголовніше — це те, про що я заявляв у своїй передвиборчій програмі. Я хочу, щоб Ніжин був не спальним районом Києва, а самодостатнім, успішним, комфортним та безпечним містом. Зараз практично половина мешканців міста працює в Києві, тому що в Ніжині для них немає роботи, або вони мають дуже низьку заробітну плату. Тому маємо відновити славу Ніжина як перлини Лівобережжя України та поширити її , як одного з 7 чудес України, яким він став, завдяки роботі нашої команди, у 2016 році. Відродження економіки, залучення інвестицій, створення нових робочих місць — основні наші завдання на найближчий час. У результаті цієї роботи отримаємо більше можливостей для відновлення інфраструктури за рахунок наповнення податками бюджету. Я хочу, щоб за нашої каденції ми суттєво оновили обличчя Ніжина, щоб у нас були сучасні місця відпочинку, парки та сквери приведені до ладу, щоб оновився центр міста, площа та алея Шевченка. Ми маємо реконструювати парк Шевченка, який попередня влада здала в оренду приватній особі, що перетворила його на суцільну розруху.

— Вже незабаром всі міста й містечка України голосуватимуть за місцеві бюджети. Яким буде бюджет Ніжина? Чи буде соціально орієнтованим? Якщо можна, порівняйте з бюджетом минулого року. 

— 24 грудня на сесії ми плануємо розглянути ці питання. Попередньо ми запланували бюджет Ніжина на 2021 рік близько 530 млн. грн, а це, на жаль, невеликі кошти. Хоча в 2020 році бюджет Ніжина був 460 млн. грн. Я би хотів, щоби завдяки плідній праці громади наш бюджет став удвічі більшим. Тоді будемо мати більші можливості. Звичайно, дуже важливо допомагати соціальним закладам, школам, садочкам та лікарням — над цим ми будемо ретельно працювати.

Завдання місцевої влади разом із центральною державною владою — надання якісної швидкої медичної допомоги для всіх мешканців Ніжина, які цього потребують. На ремонти шкіл також завжди потрібні кошти, бо школи не нові. В Ніжині 17 закладів середньої освіти, 15 закладів дошкільної освіти і 3 заклади позашкільної освіти, тому ми будемо закладати до бюджету кошти і на їхнє оновлення.

 Чи сподіваєтеся на державні дотації? Або наповнюватимете бюджет власними силами? Наприклад, за рахунок бюджетоутворюючих підприємств. 

— Звичайно ми розраховуємо і на державу, бо власних ресурсів недостатньо. Будучи нардепом, я залучив в округ 160 млн. грн державних коштів, на Ніжин — 54 млн. грн. Тому розраховуємо на підтримку держави через Фонд соціально-економічного розвитку, Державний фонд регіонального розвитку. Я сподіваюся на співпрацю з обласною державною адміністрацією та її головою Анною Коваленко, народними депутатами України та Кабінетом Міністрів.

Основні джерела наповнення місцевого бюджету — від ПДФО, податки на землю, в тому числі податок на землю для Укрзалізниці. Спільними зусиллями ми вибороли акцизний податок на пальне, з якого 13% залишається в місцевих бюджетах.
Один із проєктів, до якого я долучився, коли був народним депутатом — створення сервісного центру всієї авіаційної системи МВС України на базі спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України. Тут будується інфраструктура та ангари для нових гелікоптерів та працює майже 1000 співробітників.

У нас є амбітна мета зробити на базі цього аеродрому авіалогістичний центр для прийому вантажних літаків. Це надасть суттєвий поштовх для розвитку Ніжина.

 Розкажіть про себе. Ви вже переїхали до Ніжина чи живете на два міста? 

— Я — міський голова Ніжина, тому, звісно, зараз постійно проживаю тут. Останні роки винаймаю квартиру, але в цьому році ще до вступу на посаду міського голови, придбав у місті квартиру, роблю ремонт і планую наступного року переїхати до власного помешкання. Звичайно, їздити з Чернігова до Ніжина — це не варіант, тому що робочий графік досить напружений. Але саме так я звик працювати разом із командою. Мій робочий день починається о 7.30 і завершується пізно ввечері, а буває, що працюю і до опівночі. Як меру мені потрібно завжди бути в курсі справ міста, його господарства. Це велика відповідальність.

 Тож як ви взагалі відпочиваєте?

— Я не хочу хвалитися, і як би це не звучало, але моє хобі — це моя робота. Так було завжди, і команда, яка зі мною працює, про це знає. Я працюю без вихідних, і на вихідних я часто проводжу наради і зустрічі, бо я звик працювати на результат. Коли раніше в мене було більше часу, я міг компанією виїхати на природу, покататися на велосипеді, але зараз мені ніколи.

Можливо, пізніше, коли наведемо лад у Ніжині, в мене знайдеться більше часу на дозвілля. Поки що я з ранку до ночі присвячую себе роботі, щоб був ефективний результат.

 Що вас надихає?  

— Коли я бачу, що моя команда справляється з поставленими задачами, реалізовує плани, коли я бачу захоплені очі діточок, яким ми побудували басейн, або відремонтували дитячий садок – це надихає мене. Люди чекають не політичних лозунгів, а конкретних результатів роботи.

 Яке ваше життєве кредо?

— Перемагають тільки ті, хто рухаються вперед попри все!

Поліна МОГІНСЬКА
Фото надані респондентом

Джерело: dpnews.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь