Про новітні перспективи для Ніжина розповів Олександр Кодола

 

 

 

 

Продуктивний місяць новообраної міської ради підходить до завершення. Тільки на минулому тижні відбувся ряд важливих зустрічей щодо перспективи розвитку Ніжина в тій чи іншій сферах. Одна з таких стосувалась обговорення можливості співпраці в галузі централізованого теплопостачання з компанією КЛІАР ЕНЕРДЖІ.

ЇЇ представники оглянули 8 ніжинських котелень та готові запропонувати запровадження новітніх технологій у сфері централізованого теплопостачання у місті Ніжині. Про це повідомляє сайт “Нежатин”.

У ніжинського міського голови Олександра Кодоли ми запитали більш детально про результати зустрічі та в які строки можна втілити дані технології в Ніжині.

«Хочу зазначити, що КЛІАР ЕНЕРДЖІ – це достатньо потужна Компанія, яка працює по всій Україні, і зокрема, у неї є цікаві проєкти і по Чернігівській області. В Корюківці, наприклад, є досить потужна теплоелектростанція, яка працює на паливній трісці — це екологічний вид енергетики, новітні технології. Нам було б цікаво, якби вони зайшли і в наше місто. Перевага в тому, що завдяки втіленню в життя цих планів, має відбутись здешевлення теплопостачання на приблизно 20%. Тому, зараз ми з ними працюємо в напрямку вивчення ситуації по місту, адже це компанія, яка допомогла б нам вирішити проблему енергоефективності під час виробництва теплової енергії.

 

Наразі центральне теплопостачання є одним із найважливіших питань, яке потребує негайного вирішення, бо Ніжин щороку стає енергетичним «заручником».

Яке Ви ставите перед собою пріоритетне завдання в цьому напрямку?

Перш за все – це вирішення питання своєчасного надання послуг та економічної вигоди для споживачів. Зараз ми в процесі знайомства з даною Компанією і чекаємо їх комплексного бачення ситуації, що склалась у місті. Строки втілення в життя даних задумів у Ніжині ми зрозуміємо тільки тоді, коли представники КЛІАР ЕНЕРДЖІ нададуть нам свої кінцеві пропозиції. Приміром, місто Кам’янське ( у минулому Дніпродзержинськ) за 5 років близько на 40% перейшло на індивідуальні модульні котельні, тобто там відмовились від централізованого теплопостачання. Якщо в наступному році важливі соціальні об’єкти у Ніжині ми переведемо на індивідуальне опалення – це буде суттєва перемога та економічна вигода для міста.

Також минулого тижня пройшла ще одна важлива для міста зустріч. Олександр Кодола обговорив перспективи енергоефективності в Ніжині з головою Української Асоціації енергосервісних компаній Олексієм Корчмітом. Він схвально відмітив, що Ніжин протягом останнього часу є активним учасником енергоощадних програм: програма енергоефективності – підтримка населення співфінансуванням «теплих кредитів», програма «Енергодім» для ОСББ, ЕСКО (система аналізу та оптимізації витрат закладів бюджетних установ).

 

В очільника міста ми поцікавилися також результатом обговорень та планами в цьому напрямку на майбутнє.

Як Ви наразі оцінюєте енергоменеджмент громади?

На сьогодні я можу охарактеризувати Ніжин як місто, що стоїть на початковому етапі в плані енергозбереження і втілення технологій, пов’язаних з ним. Стан житлових будівель і комунальної власності на 99% не задовольняє вимоги по теплоізоляції, адже всі вони старі, і, загалом, не утеплені. Тож про енергозаощадження не може йти й мови. Звідси і значні суми в платіжках громадян і витрати з бюджету на опалення споруд комунальної сфери. Тому, власне ми говорили з Олексієм Корчмітом  про комплексне бачення впровадження заходів енергозбереження в Ніжині.

Чи було напрацьовано вже певний план дій?

Шлях до енергоефективності починається з енергоменеджменту. Це той інструмент, що дозволить оптимізувати енерговитрати у будівлях та скоротити енергоспоживання без значних капіталовкладень.

Одним із пунктів у планах є введення посади в міськвиконкомі – енергоменджер. Це має бути фахова людина, яка буде конкретно відповідати за цей напрямок. За потреби навіть готові придбати необхідне обладнання, яким би міг користуватись і вимірювати, на скільки та чи інша будівля є енергоощадною.

 Ви обговорили перспективи ЕСКО-партнерства в бюджетній сфері та житлових багатоквартирних будинках, впровадження системи енергоменеджменту громади та співпраці. Які вже є плани по Ніжину в цьому напрямку?

 Також в планах на 2021 рік активно продовжувати цю роботу разом зі співвласниками багатоповерхових будинків та зацікавленими асоціаціями ЕСКО. У нас вже є в розробці ряд проєктів, зокрема по 5 школам, де вже впроваджується енергозбереження. Там встановлені індивідуальні теплові пункти, що дають можливість регулювати температуру подачі тепла. Наприклад, якщо вихідні чи святкові дні, тепло заощаджується в рази, а разом із тим і кошти бюджету. Тому звичайно, це – дуже перспективні проєкти, і декотрі з них впроваджуватимемо і під час цього опалювального сезону.

Наостанок ми попросили Олександра Кодолу привітати ніжинців з Різдвяно-Новорічними святами, ти самим даючи настанови на прийдешній рік.

Цей рік був дуже складним для кожного з нас, адже для міста та України ми отримали нові виклики. Найбільшим ударом стала пандемія коронавірусу, і дуже багато зусиль, коштів і ресурсів пішло на те, щоб адаптуватись до цих нових умов. На жаль, померло багато людей від цієї хвороби, що стало найбільшою втратою.

Але разом із тим, цей рік навчив нас більше турбуватись про власне здоров’я, життя, один про одного навіть і, навіть банально, просто мити правильно руки. Тому хочеться побажати більше позитиву, адже цей рік став роком змін, а наступний, я б хотів, щоб був роком нових можливостей, здобутків і перемог, роком щастя, добробуту і процвітання для нашої Ніжинської громади, тому всіх ніжинців  вітаємо з прийдешніми новорічними святами і бажаємо тільки  міцного здоров’я і щастя!

Підготували Тіна Кошелевська та Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь