Сміттєсортувальний завод у Ніжині: розкіш, чи реальна потреба?

 

 

 

 

Сміттєсортувальний завод у Ніжині: чи можливо це у нашому місті? Як утилізовувати відходи правильно і, більше того, забезпечити при цьому  максимальну переробку сміття, яка буде ще й абсолютно безпечною екологічно? І чи взагалі потрібно це ніжинцям?

Ми бачимо, скільки в нашому місті стихійних сміттєзвалищ, як стрімко і часом нахабно територія біля урн «обростає» різними відходами та скільки непотребу захаращує і водойми Ніжина, і парки… Але, разом з тим, кожен хоче жити в чистому довкіллі…

У цих питаннях спробували розібратися журналісти сайту nezhatin.

Як приклад, розглянемо проект, представлений мером Вінниці Сергієм Моргуновим ще влітку минулого року. За сприятливих умов  там планують розмістити цілий сміттєсортувальний комплекс, де будуть не зберігати сміття, а переробляти. Зі слів очільника Вінниці, жодного спалювання сміття на такому заводі не передбачається, йдеться виключно про переробку відсортованого сміття, з подальшим перетворенням його на будівельні матеріали (зокрема плитку).

На сьогоднішній день сміттєсортувальний комплекс уже працює на Вінничині у тестовому режимі. Тепр відходи громади сортуватимуть за біологічними фракціями (наприклад, окремо пляшки кольорові, прозорі, металеві, поліетилен і т. д.). Більше інформації тут.

Чи можливі такі технології в Ніжині, ми запитали у начальника КП «ВУКГ» Владислава Кормана: «Я ознайомлений з вінницьким проектом. Скажу так: нічого надзвичайного в цьому немає, але для його втілення треба значні капіталовкладення. Потрібно приміщення з відповідними умовами, водопостачанням, водовідведенням, системою освітлення… Я вважаю, що це проект дороговартісний та нерентабельний і більш привабливо виглядає в екологічному плані. Потрібно чимало затрат для того, щоб переробити, скажімо, відходи на ту саму тротуарну плитку. Придбати її вже готову, можливо, буде дешевше… То ж якби це було економічно вигідно, це б уже впроваджувалося в життя в Ніжині, а так… Але з екологічної сторони проект, безперечно, має право на існування.

Поетапно в Ніжині можна буде облаштувати лінію сортування всіх ТПВ і не проводити роздільне сортування, як це є зараз. До речі, у планах розвитку Ніжина на найближчі 5 років це є.

Та для цього треба чималі інвестиції. Одна лінія сортування потребує близько 4 млн. грн. А до неї ще потрібен прес, куди відсортовують сировину, контейнери, тюки, а щоб завантажити – спеціальна техніка, великі ангари для зберігання сировини… Цілий комплекс виходить! Та й благоустрій території повинен бути, під’їзд до майданчиків заасфальтований чи забетонований. Так, реально, якщо вкласти в це гроші».

Своїм баченням з приводу таких інновацій поділився радник міського голови Сергій Охонько:

Вінниця – це не Ніжин, там щодоби збирається чималий об’єм ТПВ, а ми розуміємо, що для роботи заводу потрібні об’єми. На мою думку, звозити відходи з інших районів є неприпустимим. Тому вважаю, що потрібно більш детально проаналізувати можливість розміщення такого комплексу в нашому місті й віднайти варіант, який задовольнить саме ніжинців, з попереднім погодженням його на громадських слуханнях.

Щодо роботи з сортуванням вторинної сировини: вивчивши це питання, я був у деякій міри здивований, адже до цього часу цей вид діяльності був збитковим і черпав з бюджету не один мільйон гривень.

Тож потрібно спочатку тут привести все до дохідності. Ніжинці не повинні платити за рахунок податків сортування, так само і місцевий бюджет не має від цього втрачати, а навпаки – заробляти. Адже це дохідний напрямок у всьому світі!

Не потрібно звикати до того, що кошти з бюджету тільки надаються на так звані інвестиції в комунальні підприємства… Нехай би воно й було так, якщо б працювало у прибуток.

Тож потрібно знаходити  інші джерела для інвестицій, а бюджет повинен отримувати тільки прибутки.

Я впевнений, що питання зі сміттєзвалищем протягом двох наступних років буле вирішене, а зараз головне –  вибрати вірний шлях і реалізовувати нові світові креативні проекти, а не те, що держави Європи запроваджували десять років тому”.

Питання, дійсно, непросте і потребує обєктивного підходу та обговорення з громадою, щоб визначитися, чи варто облаштовувати такий комплекс у Ніжині, і, якщо так, то як цим самим допомогти і екології, і економіці.

 

Підготувала Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь